Gıda Mühendisleri Odası, “kazein” maddesinin peynirde yağ ve diğer bileşenleri tutan bir iskelet görevi gördüğünü ve insan sağlığına zararlı yönü bulunmadığını açıkladı.

Oda Başkanı Naile Soyel, Yönetim Kurulu adına yaptığı yazılı açıklamada, peynir üretiminde sütün protein oranının arttırılmasının özellikle üretime ilişkin işlem parametrelerinin ve randımanın optimizasyonu ve üretim kapasitesinin arttırılabilmesi amacıyla önerildiğini kaydetti.

“ORAN DİKKATE ALINARAK HASSAS ÜRETİM YAPILMALI”

Sütün kazein oranının yükseldiği yılın belirli dönemlerinde, peynirin yağ oranının düşük olma olasılığı bulunduğunu, buna karşın kazein oranı düştüğünde yağ oranının gereğinden fazla yükseldiğini belirten Soyel, sütteki kazein/yağ parametreleri dikkate alınarak hassas bir üretim yapılması gerektiğini bildirdi.

Kaslar tarafından sindirilmesi uzun süre aldığından özellikle sporcu beslenmesinde, besin desteği (supplement) olarak da kullanılması önerilen ve tamamen doğal bir protein olan kazeinin insan sağlığı açısından zararlı bir yönü bulunmadığını vurgulayan Soyel, Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği’ne göre peynir üretiminde kullanılan sütün standardizasyonunda, süt proteinleri kullanılabilirken KKTC Besin Maddeleri Tüzüğü’ne göre de peynirin içerisine “sütün diğer öğeleri”nin katılabildiğine işaret etti.

“ÇOK FAZLA KULLANILIRSA, SÜT TÜKENMEZ, ÜLKE EKONOMİSİ OLUMSUZ ETKİLENİR”

Soyel şöyle devam etti:

“Geleneksel hellim üretim yöntemlerinde kazeinin katkı olarak kullanılması tercih edilen bir durum değildir. Bunun yanında, süt yerine kazein katkısı kullanımı, sektörde fazlasıyla elde edilen sütün değerlendirilememesine ve ülke ekonomimiz üzerinde olumsuz etkilere sebebiyet vermektedir.

“YASANIN İÇİNİN DOLDURULMASI GEREKİR”

Yasal mevzuattaki eksikler, ülkemiz gıda sektöründeki en temel sorunlardan biridir. Bu noktada, 20 Ekim 2014 tarihinde yürürlüğe giren Genel Gıda ve Yem Yasası ile sadece ana hatlarıyla çizilmiş olan yasal çerçevenin; tüzük ve yönetmeliklerle tüm alt sektörleri kapsayacak şekilde donatılması ve içinin doldurulması gerekmektedir.

Kıbrıs Türk Gıda Mühendisleri Odası olarak, yasal mevzuatlarla desteklenen denetim ve kontrol mekanizmasinin devletimizin ilgili otorite kurumları tarafından tam anlamıyla bağımsız ve etkin şekilde işlev göstermesi, ülkemiz insanın yaşamsal değerlerinin korunması açısından ivedilikle sağlanması gerektiği görüşündeyiz.”