Havadis gazetesinden Devrim Demir'in haberine göre; Girne’deki Ada Hospital’de bazı hamileliklerin yasal olmayan şekilde sonlandırılması olayıyla ilgili olan ve kamuoyunda, “Yasadışı kürtaj davası” olarak adlandırılıp büyük yankı uyandıran 6 sanığın yargılanıp, 3 sanığın beraat, 3 sanığın ise mahkûm edildiği davada Yargıtay dün son sözü söyledi.

Olayların yaşandığı hastanenin sahiplerinden Doktor Mehmet Ali Tunçbilek tüm davalardan beraat ederken, Yargıtay Heyeti 6 sanığın yargılandığı suçları yeniden göz geçirdi.

Alt mahkemede beraat eden isimlerden Doktor Verda Tunçbilek ve hemşire Taner Okburan’ı “Hamileliği yasadışı olarak sonlandırmak” davasından suçlu bularak 1’er yıl hapse mahkûm etti.

Hemşire Ayşegül İşbilen’in alt mahkemede aldığı 2 yıllık hapislik cezası onanırken, 5 yıl hapse mahkûm edilen Doktor Fahri Karagözlü’nün cezası 2 yıl 9 aya, Doktor Rasiha Serdaroğlu’nun cezası ise 4 yıldan 2 yıla düşürüldü.

Davanın Girne Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşülen duruşmaları sırasında mahkemenin aldığı ara kararlara ve sanıklarla ilgili alınan ana karara yapılan itirazları içeren istinaf başvurularının kararı Ahmet Kalkan başkanlığında, Peri Hakkı ve Bertan Özerdağ’dan oluşan Yüksek Mahkeme heyeti huzurunda dün görüşüldü.

Yaklaşık üç buçuk saat süren davanın kararını Başkan Ahmet Kalkan açıkladı.

Avukatlar ve savcılık hazır bulundu

Mahkûmiyetleri devam eden Fahri Karagözlü, Rasiha Serdaroğlu ve Ayşegül İşbilen mahkemeye tutuklu getirilirken, beraat kararıyla serbest kalan Doktor Mehmet Ali Tunçbilek, Doktor Verda Tunçbilek ile  hemşire Taner Okburan ise dışarıdan gelerek mahkemede hazır bulundu.

Mehmet Ali Tunçbilek’i Avukat Serhan Çınar, Verda Tunçbilek’i Avukat Mustafa Şener, Ayşegül İşbilen ve Taner Okburan’ı Avukat Emre Kadri, Fahri Karagözlü’yü Avukat Güneş Menteş ve Rasiha Serdaroğlu’nu Avukat Tahir Seroydaş ile Avukat Ömer Başay temsil ederken, KKTC Başsavcılık adına ise Kıdemi Savcı Erdinç Akyener de mahkemede hazır bulundu.

3 beraat 3 mahkûmiyet kararı çıkmıştı

Girne Ağır Ceza Heyeti, Dr Fahri Karagözlü’yü 5 yıl, Dr. Rasiha Serdaroğlu’nu 4 yıl ve hemşire Ayşegül İşbilen’i de 3 yıl hapse mahkûm ederken, olayların yaşandığı hastanenin sahipleri olan Dr. Mehmet Ali Tunçbilek ve Dr. Verda Özkent Tunçbilek ile ameliyat hemşiresi Taner Okburan hakkında mahkeme beraat kararı vermişti.

Esas rolü Karagözlü oynadı

Başkan Ahmet Kalkan, savcılık ve savunma avukatlarının tüm dosyaladıkları istinaf gerekçelerine tek tek değindi.

Özellikle 7 numaralı bebeğin anne karnından canlı çıkarılıp göbeğine iğne yapılarak öldürüldüğü konusuna değinen Kalkan, bebeğin canlı doğduğuna dair ispat yapılamadığını ve görgü tanığının ifadesine ikna olmadıklarını ifade etti.

Kalkan, “Hamileliği yasa dışı sonlandırma” davasında esas rolü Doktor Fahri Karagözlünün oynadığına dikkati çekti.

Karagözlünün bu suçları işlerken, uyguladığı metodun fetüsleri ortadan kaldırmak olduğuna değinen Kalkan, Karagözlünün bu suçlarda esas rolü oynadığını söyledi.

Mehmet Ali Tunçbilek tüm davalardan beraat etti

Ceza Yasasında adaletin ortaya çıkarılması gerektiğine değinen Kalkan, olayların gerçekleştiği hastanenin sahiplerinden biri olan Doktor Mehmet Ali Tunçbilek’in alt mahkemede tüm davalardan beraat ettirilmesini onadı.

Tunçbilek: Kürtaja karşı duruşunu sergileyemedi

Kalkan, alt mahkemede aleyhine getirilen tüm davalardan beraat ettirilen Doktor Verda Tunçbilek’in hastane sahibi olduğunu ve Doktor Fahri Karagözlü ile aralarında gelir sağlamak için menfaat ilişkisi sağlandığına değindi.

Meliz Akçal’ın kürtaj olayının para alışverişinin Doktor Verda Tunçbilek huzurunda gerçekleştiğini ifade eden Kalkan, Tunçbile’kin tüp bebek bölümünde çalışmasının cezai sorumluluğundan kaçması için etken olmadığına vurgu yaptı.

Tunçbilek’in özürlü bir kardeşi olduğunu ve bu yüzden kürtaja karşı olduğuna vurgu yapan heyet, sanığın kürtaja karşı duruşunu hastanesindeki personeline gösteremediğini kaydetti.

Olguları parça parça birleştirildikleri zaman,  Tunçbilek’in 10 haftalık hamileliği bildiği halde beraat ettirilmesi ile ilgili alt mahkemenin yanlış karar verdiğini ifade eden Ahmet Kalkan Doktor Verda Tunçbilek’in beraat kararını oy birliği ile ret ettiklerini açıkladı.

Okburan ve Tunçbilek’e hapislik

Kalkan, mahkemede aktarılan suç olguları, suçun işleniş sebepleri ve kamu menfaati göz önüne alındığında,  5 sanığa da hapislik cezası verilmesi gerektiğini vurguladı.

Bu nedenle sanık Ayşegül İşbilen, Dr. Fahri Karagözlü ve Rasiha Serdaroğlu ile ilgili alt mahkemenin hapislik cezası kararı vermesinin hatalı olmadığına bulgu yapan Kalkan, sanıklardan Dr. Verda Ö.Tunçbilek ile Taner Okburan’a da hapislik cezası verilmesinin uygun ve adil olduğuna kanaat getirdiklerini aktardı.

Serdaroğlu ve Karagözlü’nün cezasında indirim

Alt mahkemede “Çocuk düşürmeye teşebbüs”, “hamileliği yasadışı sonlandırma” davalarından suçlu bulunan Dr. Rasiha Serdaroğlu’nun 4 yıl hapse mahkûm olduğunu kaydeden Kalkan, Serdaroğlunu “Çocuk düşürmeye teşebbüs” suçundan beraat ettirdi. Kalkan, sanığı “hamileliği yasadışı sonlandırma” davasından 2 yıl hapse mahkûm etti.

Kalkan, Dr. Fahri Karagözlü’nün, “çocuk düşürmeye teşebbüs”, “hamileliği yasadışı sonlandırma” ve “çocuğun doğumunu gizleme” davalarından suçlu bulunarak 5 yıl hapse mahkûm edildiğini ve bu kararın alt mahkeme tarafından doğru olmadığını kaydetti.

Başkan Ahmet Kalkan, Karagözlü’nün, “çocuk düşürmeye teşebbüs”, “hamileliği yasadışı sonlandırma” suçlarından 2 yıl 9 ay hapse mahkûm ettiklerini açıkladı.

Serdaroğlu dün tahliye edildi 

Yargıtay olarak oturum yapan Yüksek Mahkeme’nin dün verdiği kararın ardından Doktor Rasiha Serdaroğlu’nun akşam saatlerinde cezaevinden tahliye edildiği öğrenildi.

İhraç için ara emri alınacak

18 yıldır ailesi ile birlikte ülkede yaşayan ancak vatandaş olmayan Ayşegül İşbilen’in ise cezasının bitmesi ile ihraç kararı gündeme geldi. İşbilen’in avukatı Emre Kadri, ihraç kararının durdurulması için bugün Yüksek İdari Mahkemesi’ne başvuracağı öğrenildi.

Tunçbilek ve Okburan 25 gün sonra çıkacak

Girne Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını bozarak “Hamileliği yasadışı olarak sonlandırmak” suçlarından 1’er yıl hapse mahkûm edilen Verda Tunçbilek ve Taner Okburan’ın 25 gün sonra tahliye edilmesi bekleniyor.

Karagözlü 6 ay içinde tahliye edilecek

Cezası 5 yıldan 2 yıl 9 aya düşen Fahri Karagözlü’nün ise 6 ay içinde tahliye olacağı belirtildi. Tüm sanıklar cezalarını mahkumiyet tarihinden itibaren çekilmesine emir verilirken, sanıkların tutuklu oldukları süreç göz önünde bulunduruldu.