Yeni Bakış'tan Özlem Çimendal'ın haberine göre, İskele pazarındaki yerlerinin Pazarcılar Birliği Asbaşkanı tarafından keyfi şekilde iptal edildiğini iddia eden Hatice Tumbo adlı vatandaş, Pazarcılar Birliği Asbaşkanı’nın pazarlarda hükümdarlık kurduğunu iddia ederek, haksızlık ve çifte standart uyguladığını dile getirdi.

“Başkan izin verdi, asbaşkan yeri iptal etti”

Annesine ait Pazar yerini annesinin pazarcılığı bırakması sonrasında kendilerinin devraldığını söyleyen Tumbo, “4 yıl önce annem pazarcılığı bırakınca işi biz devraldık. Pazarcılar Birliği Başkanı’na bizim devam ettirmemizde bir sakınca olup olmadığını sorduk. O da bize hiçbir sıkıntı olmayacağını, annemden sonra bizim devam ettirebileceğimizi söyledi. Pazarda zeytinyağı, reçel, hellim gibi ürünler satmaya başladık” dedi.

“Yasal olarak ortada bir şey yokken bizi pazardan attı”

İskele’de Cuma günleri kurulan pazardaki yerlerinin Pazarcılar Birliği Asbaşkanı tarafından iptal edildiğinin kendilerine iletildiğini ifade eden Tumbo, “Asbaşkanın bu iptaline anlam veremedik. Yasal olarak ortada bir şey yokken bizi pazardan attı. Biz de konuyu zabıtalara danıştık onlar da İskele Belediyesi’ne ilettiler. Ancak belediye başkanı da asbaşkanı haklı görerek, kararın iptal edilmeyeceği görüşünü iletti” ifadelerini kullandı.

“Asbaşkan kendisiyle aynı ürünü sattığımız için rahatsız oldu”

Pazarcılar Birliği Asbaşkanı’nın kendileri ile aynı ürünü sattığı için pazardaki yerlerini iptal ettiğini iddia eden Tumbo, “O da zeytinyağı satıyor biz de. Asbaşkan’ın amacı sadece kendisinin kazanması. Bizim de zeytinyağı satmamızdan rahatsızlık duydu. Asbaşkan pazarlarda kendi hükümdarlığı kurarak, kendi çıkarı çerçevesinde hareket etmektedir” diye konuştu.

“Pazarda rekabet olması, vatandaşın yararına”

Pazarlarda aynı ürünü satan ne kadar çok pazarcı olursa rekabeti tetiklediğini ve bu rekabetin de vatandaşa olumlu yansıdığını savunan Tumbo, “Bir pazarda zeytinyağı satan 5 tezgah varsa bu iyi bir şeydir. Rekabet edilebilirliği artıracağı için kaliteyi de artıracaktır. Durum böyle olunca herkes en iyi zeytinyağını en ucuz fiyata vermek ve malını satmak için uğraşacak ve vatandaş da hem kaliteli hem de fiyatı en uygun olan zeytinyağını almış olacak. Ama asbaşkan sadece kendisi daha çok kazansın diye bizim ekmeğimizle oynuyor” dedi.

“İthal ürün getirmiyoruz, Pazar yeri kirasını veriyoruz”

Pazar yerlerinin iptalini gerektirecek herhangi bir yasa dışı ya da kural dışı bir durumun söz konusu olmadığını savunan Tumbo, “Bizim sattığımız ürünler evde ürettiğimiz ve kendimizin yaptığı ürünlerdir. Ülke içinde üretilen ve yine ülke içinde satılan ürünler bunlar. Bize neyi uygun yapmadığımızı açıklamalarını istiyoruz. Yurt dışından ithal ürün getirmiyoruz ki Vergi Dairesi’ne vergimizi yatırmıyoruz diyelim. Belediyeler Yasası İçdüzeni’nde bunun nasıl olacağı yazmaktadır. Ya da her ay azar yeri kirası mı vermiyoruz diyecekler. Onu da aksatmadan veriyoruz” ifadelerini kullandı.

İskele Belediye Başkanı Sadıkoğlu: Gerekli şartlar yerine getirilmemiş

Öte yandan konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu ise Hatice Tumbo ile Pazarcılar Birliği Asbaşkanı arasındaki sorundan gazetemiz aracılığı ile haberdar olduğunu ve birlikten bilgi aldığını kaydetti.  Sadıkoğlu, Pazarcılar Birliği Asbaşkanı ile Tumbo’nun aralarındaki sorunun, Tumbo’nun söylediği ürünlerin dışında başka ürünleri de satmaya başlaması ile geliştiğini öğrendiğini dile getirdi.

“Satacağı ürünlerin dışında ürün çoğaltımına gidilmiş”

Sadıkoğlu, “Pazarcılar Birliği Asbaşkanı da Başkanı da zamanında bu vatandaşlarımıza gayet iyi niyetli olarak bu yeri tahsis etmiştir. Zaman içerisinde Tumbo satacağını söylediği ürünlerden daha farklı ürünlere yönelmiştir. Durum böyle olunca da diğer pazarcılar arasında huzursuzluk yaşanmaya başlamış ve Tumbo’nun yeri Vergi Dairesi’nden kaydını yaptırması istenmiştir” dedi.

“Sorun iyi niyetli iletişim ile çözülebilirdi”

Sadıkoğlu, sorunun iyi niyetli iletişim ile de çözülebileceğine değinerek, ayrıca yerleri iptal edilen pazarcıların kendisine ulaşmadığını ve şikayetlerini aktarmadığını kaydetti.