Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde triaj uygulaması bugün başladı.

Yeni uygulamayla acile başvuran hastalar aciliyete göre tedaviye alınacak.

Sağlık Bakanı Filiz Besim,“Triaj uygulamasına geçmek halktan da bekleyeceğimiz bir anlayış ile olacak. Daha acil olan alınmak zorundadır. Bu anlamda topluma ciddi bir eğitim vermek durumundayız” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın ülke genelindeki devlet hastaneleri acil servislerinde uygulamaya koyacağı triaj uygulamasıilk olarak Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde başlatıldı.

Sağlık Bakanı Filiz Besim BRT’de yayınlanan 2ye1 programında soruları yanıtladı.

Besim, özellikle Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Acil servisinin çok yoğun kullanıldığını ancak gelen hastaların yüzde 70’inin gerçekte acil olmadığını söyledi.

Bu durum gerçekten acil olan hastalara müdahaleyi zorlaştırdığını kaydeden Besim, Personelin yoğunluktan dolayı gerçekten acil olan vakalara konsantre olamadığını, insani boyutları aşan bir çalışma koşulu oluştuğunu söyledi.

Tüm adadaki acil servislerin standardize edilmesi için çalışma yaptıklarını kaydeden Besim, triaj sistemi hakkında bilgi verdi.

Tüm dünyada uygulanan triaj sistemde Hastanın ivediliğine bakılarak kodlara ayrıldığnı ve buna göre müdahale edildiğini anlatan Besim,sisteme geçmeden önce hemşire ve hekimlerin ciddi eğitimden geçtiğini kaydetti.

Besim “dünyanın uyguladığı yöntemleri uygulayarak acildeki yoğunluğu rahatlatacağız” dedi.

Acile pansuman veya iğne yaptırmak için giden hastalar olduğunu belirten Besim, bu gibi işlemler için Lefkoşa’da Trenyolu Polikliniği’nin kullanılması çağrısında bulundu.

Sağlık Bakanı Besim, Girne Akçiçek Hastanesinde Pazartesi gününden itibaren, Mağusa Devlet Hastanesi ve Cengiz Topel Hastanesinde ise 15-20 gün içinde triaj uygulamasına geçileceği bilgisini verdi..

Besim “Triaj uygulamasına geçmek halktan da bekleyeceğimiz bir anlayış ile olacak.‘ben önce geldim, benden sonra geldi ancak önce onu aldılar’ diye bir serzenişlerde bulunmamaları lazım. Çünkü daha acil olan alınmak zorundadır. Bu anlamda topluma ciddi bir eğitim vermek durumundayız” dedi.

Sağlık Bakanı Besim, sağlıkta reforumun yıllarca konuşulduğunu artık faaliyete geçme zamanının geldiğini kaydetti.