Tasfiye halindeki Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın Genel Müdürlük binası 30 Nisan tarihinde açık artırma usulüyle satışa çıkarılmıştı ancak açık artırmayla satışa sunulan KTHY binası için herhangi bir başvuru olmaması nedeniyle mahkeme kararıyla açık artırmanın başka bir tarihe ertelenmesi gündeme geldi.

Maliye Bakanlığı, KTHY binasını devlet kurumu ve kuruluşlarınca kullanılabilmesi amacıyla talip olmak istediği sinyallerini verirken 30 Nisan tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla yetkili kılındı. Maliye Bakanlığı, KTHY binasına resmen talip oldu.

Kıbrıs Postası'ndan Cansu Yarışan'a konuşan Serdar Denktaş, KTHY binaları için yapılacak olan açık artırmaya hükümet olarak gireceklerini belirterek, devletin birçok bina eksikliği yaşaması nedeniyle KTHY binalarının mutlaka devletin olması gerektiğini belirtti.

“AÇIK ARTIRMAYA GİRECEĞİZ VE NE YAPIP EDİP ESKİ BİNALARINI DEVLETE KAZANDIRACAĞIZ”

Devletin kurumlarının ve dairelerinin yetersiz olması nedeniyle KTHY binalarının mutlaka devletin olması gerektiğini kaydeden Denktaş, KTHY binaları için yapılacak açık artırmaya devletin gireceğini belirterek, “Devletin ihtiyaç duyduğu böyle bir binaya sahip olmak için yıllardır uğraşıyorum. Mahkeme emri nedeniyle sahip olamadım. Mahkeme emri KTHY binalarının açık artırmayla satılması kararını verdi. O nedenle biz de hükümet olarak açık artırmaya gireceğiz ve ne yapıp edip eski binalarını devlete kazandıracağız. Bütçeye bina yapmak için koyduğumuz paralar vardı. Bu parayla bina yapmayacağız, binalara ufak tefek restorasyonlar yapacağız” dedi.

“DEVLETİN KİRACI OLDUĞU BİRÇOK BİNA VAR, BU NEDENLE BİNALAR DEVLETİN OLMALI”

Devletin kurumlarının ve dairelerinin kiracı olduğu birçok bina olduğunu ve devletin bina eksikliğinin giderilmesi gerektiğini kaydeden Denktaş, bu nedenle KTHY binalarının devletin olması gerektiğini dile getirerek, “KTHY binaları Gençlik ve Spor Dairesi olabilir. YÖDAK’ın ciddi bir bina ihtiyacı var. Devletin kurumlarının ve dairelerinin kiracı olduğu birçok bina var.  Mal sahipleri artış istedikleri için onlarla mahkemedeyiz. O nedenle bu binalar devletin olmalı” şeklinde konuştu.

“BU BİNALARIN KIBRIS TÜRK HALKI NEZDİNDE MANEVİ BİR DE BAĞI VAR”

Öte yandan KTHY binalarının Kıbrıs Türk halkı için manevi değerini de hatırlatan Denktaş, “Bu binaların Kıbrıs Türk halkı nezdinde manevi bir de bağı var. Hiç değilse devletin olsun” dedi.

MALİYE BAKANLIĞI, BAKANLAR KURULU KARARI İLE YETKİLİ KILINDI

30 Nisan Bakanlar Kurulu kararıyla tasfiye halindeki KTHY Şirketi’ne ait Genel Müdürlük binasının, ihtiyaç duyulan devlet kurumu ve kuruluşlarınca kullanılabilmesi amacıyla Maliye Bakanlığı’nın 5 milyon sterlin taban fiyatı ile açık artırma yoluyla yapılacak satışa, alıcı sıfatı ile katılmasına ve gerekli işlemlerin yapılması hususunda Maliye Bakanlığı yetkili kılındı.

AÇIK ARTIRMA 3,5 MİLYON STERLİNDEN AÇILACAK

KTHY binaları için 30 Nisan’da açılan açık artırma 5 milyon sterlinden başlarken, yasa gereği ikinci olarak açılacak olan açık artırma yüzde 30 oranda daha düşük başlayarak, 3,5 milyon sterlinden açılacak. KTHY binaları için yapılacak olan açık artırmanın tarihini Şirketler Mukayyitliği belirleyecek.