ÖZGÜRGÜN: "KIBRIS TÜRK TOPLUMUNUN GÜÇ,GÜVEN VE DİRENİŞ KAYNAĞI OLDU"

Başbakan Hüseyin Özgürgün, Dr. Küçük’ün, o zorlu yıllarda inançla verdiği mücadele sayesinde Kıbrıs Türk Halkı’nın bugün özgür, egemen, demokratik şartlarda bir yaşama, aydınlık ve refah günlere kavuştuğunu ifade etti.

O’nun geçmişte başlattığı ve Kıbrıs Türkü’nü karanlıktan aydınlığa çıkaran onurlu mücadelesinin geleceğe yön verirken atılacak adımlarda daima yol gösterici olacağını kaydeden Özgürgün, “Bizlere düşen en asli görev, adını Kıbrıs tarihine altın harflerle yazdıran Dr. Küçük’ün Kıbrıs Türk toplumu için verdiği mücadelenin genç nesiller tarafından daima hatırlanmasını sağlamak, bizlere miras kalan devletimizi yüceltip güçlendirmektir” dedi.

Özgürgün Özgürlük Mücadelesi Lideri  Dr. Fazıl Küçük’ün ölümünün 34. yıldönümü vesilesiyle mesaj yayımladı ve mesajında “Kıbrıs Türk Halkının varoluş mücadelesine ömrünü adayan Toplum Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ü ölümünün 34. yıldönümünde saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz. Aziz ruhu şad olsun” dedi.

Dr. Küçük’ün Kıbrıs Türkleri’nin karanlık günlerinde toplumuna büyük fedakarlıklarla öncülük ettiğini, kaydeden Özgürgün, Dr. Fazıl Küçük’ün baskı ve dayatmalarla ezilen, yok edilmek istenen Kıbrıs Türkleri’nin en zor zamanında ortaya çıkarak, vatan sevgisi, cesareti ve kararlılığı ile liderlik görevini üstlendiğini ifade etti. Özgürgün, O’nun Kıbrıs Türkleri için verdiği büyük mücadele ve hiçbir karşılık beklemeden milli dava uğruna yaptıklarının her zaman gururla hatırlanacağını da belirtti.

Özgürgün, “Dr. Küçük, dönemin zorlukları ile ayakta durmaya çalışan Kıbrıs Türkleri’nin her koşulda halkının yanında olmuş,  halkına moral ve güç kaynağı olmuştur.  Dr. Küçük, her zaman alçak gönüllü, halkı ile iç içe, yardımsever,  yüreği insan sevgisiyle dolu kişiliğiyle toplumun tüm kesimleri tarafından büyük saygı ve sevgiyle karşılanan değerli bir kişiydi. O’nun halkı için ve milli mücadele uğruna yılmadan usanmadan yaptıkları Türk toplumunun güç, güven ve direniş kaynağı olmuştur” dedi.

Dr. Küçük’ün Kıbrıs Türkleri’nin davasının Anavatan Türkiye’de benimsenmesi ve Kıbrıs Türk Halkının tezinin dünyaya tanıtılmasında tarihi görüşmelere katıldığını ve  konferanslarda da Kıbrıs Türklerini temsil ettiğini ifade eden Özgürgün, “ Ayrıca gazetesi Halkın Sesi’nde yazdığı yazılarıyla halkı aydınlatma ve örgütleme yolunda değerli gayretler ortaya koymuş, hekimlik ve fikir adamlığı yanında iyi bir mücahit olduğunu birçok savunma örgütü kuruculuğuna önderlik ederek ortaya koymuştur” ifadelerini kulandı.

* * *

EROĞLU: “MERHUM LİDERİMİZ, KIBRIS TÜK HALKI İÇİN ATATÜRKÇÜ ÇİZGİDE UYANIŞ, DİRENİŞ VE ÖZGÜRLÜK DEMEKTİR”

3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu,  Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük’ün,  Kıbrıs Türk halkı için   Atatürkçü çizgide uyanış, direniş ve özgürlük demek olduğunu vurguladı.

3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Dr. Fazıl Küçük’ün 34’üncü ölüm yıldönümü nedeniyle mesaj yayımladı.

Eroğlu, Küçük’ün, aydın bir Kıbrıslı Türk doktorun halkının ihtiyaçlarını görerek büyük bir toplumsal bilinç ve sorumluluk anlayışıyla dava adamına, lidere dönüşünün bir örneği olduğunu belirterek, “O’nun, halkçı yanı, doktor olarak kurduğu bağlantılar, elde ettiği saygınlık, toplumsal birlik sağlanarak varoluş mücadelesinin başlatılabilmesinde önemli etkenlerden biri olmuştur” dedi.

Dr. Fazıl Küçük’ün  1960 yılında Rumlarla ortaklaşa kurulan devletin yaşaması için azami gayret gösterdiğini belirten Eroğlu,   Makarios’un baştan beri Enosis’i amaçlaması ve kurulan devleti bunun için bir sıçrama tahtası olarak görmesi dolayısı ile başarılı olamadığını ifade etti.

Küçük’ün gerek, 21 Aralık 1963 Rum saldırıları başlayana dek geçen süre içinde, gerekse Kanlı Noel saldırıları ve ortaklık devletinin yıkılışı sırasındaki liderliğinin  Kıbrıs Türk toplumunun süreci mümkün olan en az zararla  atlatmasında önemli rol oynadığını kaydeden Eroğlu, “Doktor Fazıl Küçük, 1963 sonrasında önce Kıbrıs Türk Genel Komitesi, ardından da Kıbrıs Türk Yönetimi Başkanlığını yaparak  devlet kurma, kendi yönetimimize sahip olma sürecimizin gelişiminde tarihi görevi yerine getirmiştir” dedi.

15 Kasım 1983’te bağımsızlık ilan edilirken oldukça hasta olan ama halkının o heyecanına coşku ile katılan Dr. Fazıl Küçük’ün, özgürlük ve  bağımsızlıkla ilgili sözlerinin  Kıbrıs Türk halkının kulağına küpe olması gerektiğinin altını çizen Eroğlu, Kıbrıs konusunda yine kritik bir aşamada olunduğunu ve  yeni bir evreye girildiğini kaydetti. Eroğlu mesajında şunları ifade etti:


“Biz bir antlaşma istiyoruz ama Rum’un buna niyeti yoktur. O halde yeni bir yol haritası ile haklarımız için mücadeleye devam etmeliyiz. Bu yol haritası için en büyük ışık ise Dr. Fazıl Küçük ve arkadaşlarının verdikleri mücadeledir.

Bu duygu ve düşüncelerle varoluş ve özgürlük mücadelemizin lideri Dr. Küçük’ü bir kez daha rahmetle anar, Kıbrıs Türkü’nün açtıkları yoldan ilerlemekte kararlı olduğunu vurgularım.”

* * *

KIBRIS TÜRK EĞİTİMCİLER SENDİKASI, DR. FAZIL KÜÇÜK’ÜN 34’ÜNCÜ ÖLÜM YILDÖNÜMÜ DOLAYISIYLA MESAJ YAYIMLADI

Kıbrıs Türk Eğitimciler Sendikası, Kıbrıs Türk Halkının Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük’ün 34’üncü ölüm yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

“Dr. Fazıl Küçük, Rum saldırılarının en acımasız ve yoğun günlerinde Kıbrıs Türkü’nün onuruna, özgürlüğüne ve Anavatan Türkiye’ye olan sarsılmaz inancından yola çıkarak direniş ve mücadele meşalesini ateşleyerek halkın bugünlere ulaşmasında tarihsel bir rol üstlenmiştir” denilen mesajda, ‘bütün mücadelemizin hedefi halkımızın menfaatlerini müdafaa etmektir’ ilkesiyle, halkından aldığı güçle ve Anavatan Türkiye’nin desteğiyle onurlu bir varoluş mücadelesi veren Dr. Fazıl Küçük’ün, halkı ile iç içe, her zaman birlikte hareket ederek 15 Kasım 1983’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile taçlanan bağımsızlık hareketine öncülük ettiği kaydedildi.

Başkan Bilal Akbayır tarafından yayımlanan mesajda, şöyle denildi:

“Kıbrıs Türk Eğitimciler Sendikası olarak bizler, tarihe mal olmuş ölümsüz liderlerimizin yolunda, büyük zorluklarla kazanılan haklarımızın verdiği ilhamla gençlerimizi eğitmeye ve onların dünya ile rekabet edebilecek donanımlı bireyler olarak yetiştirilmesine gayret edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle, Kıbrıs Türk Milli Mücadelemizin tüm kahramanlarını saygıyla anıyor, Allah’tan rahmet diliyoruz. Ruhları şad olsun.”

* * *

KKTC’Yİ KORUMA DERNEĞİ DR. FAZIL KÜÇÜK’ÜN ÖLÜM YIL DÖNÜMÜ DOLAYISIYLA MESAJ YAYIMLADI

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni Koruma Derneği Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük’ün, 34’üncü ölüm yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. 

Mesajda, “Dr. Fazıl Küçük İngiliz Sömürge Yönetimi döneminde Kıbrıs Türkünün milliyet ve şerefine tecavüz etmek isteyen her türlü unsura karşı duran bir özgürlük savaşçısıydı. Kıbrıs Türklerinin refahının ve yaşam hakkının ancak ve ancak Türk bayrağının gölgesinde bulunabileceğine inanmış, bu inançla halkını örgütlemiş bir önderdi.  Yaşamı boyunca Kıbrıs davasının Türkiyesiz halledilemeyeceğinin kesinliği üzerinde durmuş;  hiçbir zaman Türklüğün ayaklar altında ezilmesine izin vermemiştir” ifadeleri kullanıldı. 

Mesajda “Mücadele liderimizi asla unutmayacak ve Onun emanetini geleceğe taşıyacağız. Ruhu şad olsun” denildi. 

* * *

SUCUOĞLU: “TOPLUMUN SEVGİSİNİ VE GÜVENİNİ KAZANMIŞ ÖRNEK DEVLET ADAMI KÜÇÜK’Ü ÖZLEM VE SAYGIYLA ANIYORUZ”

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Dr. Fazıl Küçük’ün toplumun sevgisini ve güvenini kazanmış örnek bir lider ve devlet adamı olduğunu kaydederek, “Özgürlük ve Varoluş Mücadelesi Lideri’ni 34’üncü ölüm yıldönümünde özlem ve saygıyla anıyoruz” dedi. 

Sucuoğlu, Dr. Küçük’ün ölüm yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajda, Küçük’ün Kıbrıs Türk halkının gönlünde özel bir yere sahip olduğunu belirtti. 

Küçük’ün ve ona inanan arkadaşlarının yaktığı ışığın geleceği aydınlattığını, azim ve kararlılıkla yürünen bu yolun sonunda KKTC’nin ilan edildiğini söyleyen Sucuoğlu, “Her zaman halkla iç içe olan, toplumun sevgisini ve güvenini kazanan örnek lider ve devlet adamı Dr. Fazıl Küçük’ün aziz hatırası önünde şükranla eğiliyorum” dedi.

* * *

BELEDİYE BAŞKANI İSMAİL ARTER’İN ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ LİDERİ DR.FAZIL KÜÇÜK’ÜN ÖLÜM YILDÖNÜMÜYLE İLGİLİ MESAJI:
 
“Kıbrıs Türk Halkının varoluş mücadelesi verdiği zorlu yıllarda topluma öncülük eden Kıbrıs Türk halkının özgürlük ve varoluş mücadelesinin simge ismi liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ü ölümünün 34. yıldönümünde saygı ve rahmetle anıyoruz.
 1950’li yıllar hem de öncesinde Kıbrıs Türklerinin varoluş mücadelesinde önderlik eden sömürge yönetimine karşı haklarını savunan Dr.Fazıl Küçük, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş ve dava arkadaşları ile verdiği mücadele sonucunda hem Enosis engellenmiş hem Kıbrıs Türklerinin varlığı korunmuş, bugünlerin temeli atılmıştır.

"Bütün mücadelemizin hedefi halkımızın menfaatlerini müdafaa etmektir" ilkesiyle; halkından aldığı güçle Anavatan Türkiye'nin de yaşamsal desteğiyle onurlu bir var olma mücadelesi veren Dr. Fazıl Küçük'ün Kıbrıs Türklerinin yüreğinde müstesna bir yeri vardır. 15 Kasım 1983'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilanını görebilmiş ve kabrinde bunun gururuyla huzurla uyuyan Özgürlük Mücadelesi Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ü bir kez daha saygı, rahmet ve özlemle anıyoruz.”

* * *

KAMU-SEN: “DR. FAZIL KÜÇÜK’ÜN BAŞLATTIĞI MÜCADELE ÇOK ÖNEMLİ BİR YOL GÖSTERİCİ OLDU”

Kamu-Sen Genel Başkanı Metin Atan, Dr. Fazıl Küçük’ ün başlattığı mücadelenin, Kıbrıs Türkü’nün varlığının oluşmasında ve geleceği için çok önemli bir yol gösterici olduğunu belirtti.

Kamu-Sen Genel Başkanı Metin Atan, Dr. Fazıl Küçük’ ün ölüm yıldönümü vesilesiyle yayımladığı mesajda, Kıbrıs Türk halkının gönlünde özel bir yere sahip olan özgürlük ve varoluş mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük' ü, vefatının 34.  yıldönümünde özlem ve saygıyla andıklarını kaydetti.

Atan, “Dr. Küçük, o zorlu yıllarda, azim ve kararlılıkla verdiği mücadeleler sonucunda Kıbrıs Türk halkına yol göstermiş, halkının umut ve güç kaynağı olmuştur. O’nun geçmişte başlattığı ve Kıbrıs Türkü’nün yolunu aydınlatan mücadelesinin halkımızın geleceği için çok önemli bir yol gösterici olduğunun bilincindeyiz” dedi.

KKTC’nin aydınlık geleceği için, çağdaş ve demokratik dünyayı yakalamak adına, Dr. Küçük’ün mücadelesindeki duruşu ve düşüncelerinin  takipçisi olacaklarını kaydeden Atan, yaşanan zor yılların üstesinden birlik ve beraberlikle hareket ederek gelen Kıbrıslı Türklerin bugün halen dünyayla bütünleşme, hak ettiği dünya devletlerinin yaşam standartlarına, daha refah bir seviyeye ulaşma çabası verdiğini belirtti.

Atan, Dr. Küçük’ ün Halkın Sesi gazetesinde yazdığı yazılarında, milli varoluş bakımından da çok önemli rol oynadığını dile getirdi.

* * * 

HÜR-İŞ: “DENKTAŞ VE KÜÇÜK, HAYATLARI BOYUNCA KIBRIS TÜRK HALKININ ÇIKARLARI İÇİN MÜCADELE VEREN İKİ LİDER”

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Genel Başkanı Ahmet Çaluda, Kıbrıs Türk Halkının Varoluş Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın yaşamları boyunca Kıbrıs Türk halkı için mücadele verdiğini vurguladı.

Hür-İş Genel Başkanı Çaluda,  Dr. Fazıl Küçük  ve Rauf Denktaş’ın ölüm yıl dönümü nedeniyle yayımladığı mesajda, her iki liderin de  Kıbrıs Türk halkı için büyük mücadele verdiğini söyledi. 

Küçük ve Denktaş’a olan minnet borcunun onları saygı ile anarak ödenebileceğini kaydeden Çaluda, 
her iki liderin ortak özelliklerinin alçak gönüllü ve halk adamı olmaları, yaşamları boyunca Kıbrıs Türk halkının menfaati uğruna mücadele vermeleri olduğunu ifade etti.

Çaluda, Dr. Küçük ve Denktaş’a rahmet diledi.

* * * 

SAVAŞAN: “DR. KÜÇÜK’ÜN KUTSAL EMANETİNE SAHİP ÇIKARAK ÇÖZÜME ULAŞILABİLİR”

Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Dr. Ahmet Savaşan, halkçılığı, mücadele azmi ve özverisiyle yüreklerde farklı ve silinemez bir yere sahip Dr. Küçük’ün, en kritik dönemlerde Kıbrıs Türk halkının liderliğini cesaretle üstlenen milli mücadele kahramanı olarak adını tarihe altın harflerle yazdırdığını vurguladı.

Savaşan, Dr. Fazıl Küçük’ün ölümünün 34’üncü yıldönümünde mesaj yayımlayarak Türkiye olmadan Kıbrıs Türk halkının var olamayacağını ortaya koyarak varoluş mücadelesini örgütleyen Dr. Fazıl Küçük’ün, ENOSİS’e büyük bir cesaretle karşı çıktığını belirtti.

Ahmet Savaşan, Dr. Küçük’ün Kıbrıs’da yaşanan olaylarının dünyada yankı bulmasında öncü rolü bulunduğunun da altını çizdi.

Küçük’ün KKTC’ye giden yolu açan büyük bir lider ve unutulmaz devlet adamı olduğuna dikkat çeken Savaşan, Küçük’ün hayatını Kıbrıs Türkleri’nin varlığını korumaya adadığını belirtti.

Kıbrıs’ta adil, kapsamlı ve sürdürülebilir bir çözüme ulaşılması ve bölgede barış ve istikrarın egemen olabilmesinin ancak Dr. Küçük’ün bıraktığı kutsal emanate sahip çıkılmasıyla mümkün olabileceğini vurgulayan Savaşan, “Unutulmaz liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ü aramızdan ayrılışının 34’üncü yıldönümünde özlem, sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz” ifadelerini kullandı. 

* * *

ARIKLI: ”DR. FAZIL KÜÇÜK’ÜN MÜCADELESİ KIBRIS TÜRK HALKININ KADERİNİ DEĞİŞTİRDİ”

Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı, Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük’ün  bağımsızlık ve varoluş mücadelesinin Kıbrıs’ta tarihin akışıyla birlikte  Kıbrıs Türk halkının da kaderini değiştirdiğini ifade etti.

Dr. Fazıl Küçük’ün 34’üncü ölüm yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımlayan Arıklı,   “Atatürkçü, çağdaş, özgürlükçü bir lider olan Dr. Fazıl Küçük′ü bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz” dedi.

Arıklı, Dr. Fazıl Küçük’ün Kıbrıs Türk halkının içinden çıkan, halkını çok iyi tanıyan, son nefesine kadar halkı için var olan unutulmaz bir lider olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Türklerini tamamen yok etmek ve Ada’yı Yunanistan’a bağlamak amacıyla başlatılan Rum saldırıları ve insanlık dışı muamelelerin Küçük’ün  inançlı mücadelesiyle değiştiğini belirten Arıklı,  Dr. Küçük′ün mücadele azminin Kıbrıs Türkleri için her zaman örnek olması gerektiğini kaydetti.

Arıklı mesajında şu ifadeleri kullandı:

‘Türküm ve hiçbir zaman Türklüğün ayaklar altında çiğnenmesine tahammül edemem’ diyen Dr Fazıl Küçük, ‘Türkiye için hayati olduğu kadar şeref ve haysiyet meselesi olan Kıbrıs davası, Türkiyesiz hiçbir zaman halledilemez ve edilemeyecektir’ sözleri ile de bizlere rehber olmaktadır. Dr. Küçük’ü asla unutmayacağımızı unutturmayacağımızı  bir kez daha vurgularken O’nun yüce hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz.”

* * *