Yeni Bakış gazetesinden Deniz Abidin'e konuşan; Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, hükümetin son dönemde yaşanan döviz krizi ile ilgili çok konuştuğunu, ancak elle tutulur bir şey yapmadığını belirterek, Türkiye’yi örnek göstererek bu konuda ciddi kararların alındığını söyledi. Sungur, Türkiye’de ev kirası ve satış faizlerinin bin TL’nin altına çekildiğine dikkat çekerek, alınan bu tedbirin ardından İstanbul’da satış patlaması yaşandığına dair bilgi aldıklarını kaydetti. 

Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, hükümetin son dönemde yaşanan döviz krizi ile ilgili çok konuştuğunu, ancak elle tutulur bir şey yapmadığını belirterek, bu konuda Türkiye’yi örnek gösterdi. Sungur, Türkiye’de emlak sektörünün tekrardan canlandırıldığına vurgu yaparak, tapu devir harçlarının düşürüldüğünü ifade etti. 

Sungur, Türkiye’de ev kirası ve satış faizlerinin bin TL’nin altına çekildiğini, tapu devir harçlarının ve vergilerin düşürüldüğünü ifade ederek, KKTC’de de bu tarz önlemler almak yerine hükümetin “para birimi değişsin mi yoksa TL de mi kalalım” şeklinde tartışmalarla meşgul olduğunu kaydetti 

Sungur, kiralardan alınan yüzde 10 stopaj vergisinin kaldırılması ve yüzde 18’lerde olan tapu devir harçlarının düşürülmesi gerektiğini ifade ederek, bunun yanında devletin bir fon oluşturarak ihtiyat sandığında parası olanların bunu ev kredisinde kullanabilmeleri için bir proje geliştirmesi gerektiğini belirtti

“Hükümet sınıfta kaldı” diyen Sungur, “Dört ayrı parti bir ortak nokta üretmeye çalışıyor. Anladığımız kadarıyla sıkıntı buradan kaynaklanıyor. Bu nedenle hükümetin bir komisyon oluşturarak, tek ses, tek yumruk olarak karar üretmeye başlaması gerekir” dedi.

“Stopaj vergisi kaldırılmalı, tapu devir harçları düşürülmeli”

Sungur, KKTC’de ise buna benzer tedbirler almak yerine “Para birimi değişsin mi yoksa TL de mi kalalım” şeklinde tartışmaların yapıldığına dikkat çekerek, bu tartışmanın yapılmasının hiçbir anlamı olmadığını söyledi. Hasan Sungur, kiralardan alınan yüzde 10 stopaj vergisinin kaldırılması gerektiğinin altını çizerek, tapu devir harçlarının düşürülmesi gerektiğini ifade et-ti. Tapu devir harcının yüzde 18’lerde olduğunu belirten Sungur, “en önemlisi bu ülkede artık sosyal konut projelerinin hayata geçmesinin zamanı geldi” diye konuştu. 

“Halkı rahatlatacak çok şey var”

Sungur, bunun yanında devletin bir fon oluşturarak ihtiyat sandığında parası olanların bunu ev kredisinde kullanabilmeleri için bir proje geliştirmesi gerektiğini kaydetti. Devletin halka yapacağı o kadar çok yardım var ki bunları tartışmak yerine “para birimi değişsin mi yoksa TL de mi kalsın” diye yapılan açıklamaların zaman kaybından başka bir şey olmadığını söyledi.

 Sungur, alınması gereken birçok önlem olduğunu, devletin halkı rahatlatmak için yapacağı çok şey olduğunu ifade ederek,  buna karşın hiçbiri için bir adım atılmadığını kaydetti. 

Sungur, devletin emlakçıları, müteahhitleri, mühendis ve mimar odalarını toplayarak bir komisyon oluşturması gerektiğinin altını çizerek, “bugün oldu hala bir siyasetçi bizi aramadı. Konuşmak için randevu bile alamadık” diye konuştu. 

“Yerli halk ne olacak diye bekliyor”

Hasan Sungur, “Bu konuda hükümet sınıfta kaldı” dedi. Sungur, şöyle devam etti, “Biz işadamıyız, emlakçıyız. Bizim işimiz çözümledir. Durup da politika yapmayız. Emlak sektörüne bakıldığında satışlar devam etmektedir. İnsan var evlenir eve ihtiyacı vardır, ayrılır yine bir eve ihtiyaç duyarlar. Ancak aldıktan sonra ödeyemiyorlar. Tarlası olan en kötü ihtimal satıyor bir ev alıyor ya da bankadan borçlanıyor. Ancak yerli halkın talebi azaldı. Yabancıların talebi ise artmadı, iki yıl önceki seviyededir. Yerli halk ne olacak diye bekliyor. Türkiye’deki seçimi bekliyor. Halbuki Türkiye’deki seçimler bizi etkilemez.”

“Alıcılar gibi ev sahipleri de mağdur”

Hasan Sungur, sadece mağdur olanın kiracılar ve alıcılar olduğunun konuşulduğunu belirterek, sterlin yükseldi diye kimsenin mağdur olan ev sahiplerini düşünmediğini kaydetti. 

Hasan Sungur, ev sahiplerinin büyük bir bölümünün evlerini Türk Lirasına kiraladığını ifade ederek, aldığı parayla geçinemediğini, ev sahiplerinin de bu şekilde bir mağduriyet yaşadığını kaydetti. Doğal olarak alım gücünün düştüğünü belirten Sungur, Türk parası ile ev satanların da artık alacağının kaybolduğunu söyledi. Sungur, bu durumdan mal sahibi ve müteahhitlerin bir bölümünün mağdur olduğunu belirterek, kimsenin bu konuları konuşmadığını dile getirdi.

“Hükümet bir an önce komisyon kurmalı”

Hasan Sungur, koalisyon ortaklarının siyasi yapısının aynı olmaması durumunda ortak karar almada sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek, şunları söyledi, “Dört ayrı parti bir ortak nokta üretmeye çalışıyor. Anladığımız kadarıyla sıkıntı buradan kaynaklanıyor. Bu nedenle hükümet bir komisyon oluşturarak bu komisyonun aldığı karara uymalıdır. Böyle bir durumda muhalefette hükümete uyacaktır, çünkü o da bu ülkenin partisidir. Önemli olan halkın mutluluğudur. Oluşturulması gereken komisyonun karar üretmeye başlaması gerekir.”

“Tek ses, tek yumruk, tek karar”

CTP’nin iktidarda olduğu Ferdi Sabit Soyer dönemini örnek gösteren Sungur, o dönemde emlak krizinin olduğunu, dünyanın her yerinde isyanlar yaşandığını anımsatarak, bunu durdurmak için bir komisyonun oluştuğunu ve bu hareketin önüne geçildiğini kaydetti. 

Sungur, bunlar baz alındığında hükümetin emlak sektörü olmak üzere diğer sektörleri canlandırabileceğini ifade ederek, hükümetin  “tek ses, tek yumruk, tek karar” şeklinde ivedi bir şekilde hareket etmesi gerektiğini savundu. 

“Kaçak emlakçılık arttı”

Sungur, kaçak emlakçılığın ise gün geçtikçe artmakta olduğuna vurgu yaparak, emlak yasasının Savcılıkta beklemekte olduğunu söyledi. Yeni gelen hükümetin bu yasaya ilgi göstermediğini belirten Sungur, “Yasamız çıksa bizler de kendilerine yardımcı olacağız. İnsanlar kaçak emlakçılar yüzünden o kadar çok dolandırıldı ki korkuyorlar. Biz Kıbrıs Türk Emlakçılar olarak hükümete her türlü desteği vermeye ve her türlü yardımı yapmaya hazırız. Ancak henüz hükümetten bizlerle herhangi bir görüşme talebi gelmedi” diye konuştu.