Güzelyurt Belediyesi Başkanı Mahmut Özçınar, görev süresini değerlendirdi, hayata geçirdiği projeler ve belediyenin bugünkü mali yapısı hakkında bilgi verdi.

Özçınar, belediye sınırları dahilinde hedeflenen çok sayıda projeyi görev sürecinde hayata geçirdiklerini anlattı.

Halen çalışmaları devam eden projeler ve hedefleri konusunda da Havadis okurlarına bilgi aktaran Özçınar, “Bölgenin sorunlarını değişen ve gelişen Güzelyurt’u kontrollü bir şekilde büyütebilmek amacı ile Güzelyurt Belediye Başkanlığı görevine yeniden adayım” dedi.

Özçınar, “Yaptıklarım ve yapmadıklarımı bir yere koyduğum zaman daha yapabileceğim şeylerin olduğunu hissediyorum. Heyecanım var. Heyecansız bir başkanın görev yapması mümkün değil. Kurumsal belediyeciliği bu kente taşırsak gelecek nesillere de örnek olacağız” dedi.

Mahmut Özçınar, Havadis’ten Duygu Alan'ın sorularını yanıtladı.

Soru: Hayata geçirilen projeleriniz neler? Halen proje ve proje çalışması aşamasında olan işler mevcut mu?

Özçınar: Öncelikle proje bazında önemli mesafeler kat ettik. Bunların içerisinde halen devam eden Açık Pazar Projesi ve Kent Park Projesi en büyük projemizdir. Atatürk Kültür Merkezi Tadilat Projesi buna bağlı olarak devam ediyor. Sergi salonu ve kent müzesi tamamlandı. Kalkanlı’da hizmet binası tamamlandı. Güzelyurt’ta Kültür Evi Projesi devam ediyor. Tartı Merkezi Projesi, ayrıca Kitap Cafe Projesi tamamlandı. Güzelyurt’u denizle buluşturma hedefimiz vardı buna bağlı olarak arazi ve diğer işlemleri henüz çözemedik. Türkiye Master Planları içerisinde yer alan Sahil Yolu Projesi üzerine yoğunlaştık. Belediye Merkez Binası Projesi önemli projelerden biridir.  İlk etapta karkas binasının ihalesi tamamlanmış kaynağı ayrılmış durumda. Manisa Bulvarı ile Kutlu Adalı bölgesindeki kaldırım çalışmalarının ihalesini yaptık. Bostancı’da Cami ve Meydan Düzenleme Projesi’nin ihalesine çıkıldı. Açık Pazar ve Kent Park’ta 5. Etabın ihalesi de tamamlandı. Bu dönem içerisinde hedeflediğimiz üçüncü bir üniversitenin bölgeye gelmesi bizim için önemli bir gelişmeydi. Güngör’de katı atık transferini gerçekleştiren bir tesis yaptık. Güzelyurt’taki evsel atıklar şuanda Güngör’e taşınıyor. Kalkanlı’da üniversitenin alt bölgesinde olan çöplük kapatıldı. Hayvan rehabilite edilebilme merkezi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Soru: Kanalizasyon sorunu aşılabildi mi?

Özçınar: Güzelyurt merkez ve Bostancı olmak üzere şuanda 2 bölgenin kanalizasyon sorununu ortadan kaldırdık, arıtma tesisimizi oluşturduk. Değişen ve gelişen nüfusa bağlı olarak arıtma tesisimizde kapasite geliştirmek zorundayız. Bu konuda AB ile çalışıyoruz önümüzdeki dönemde kapasite artırımına gideceğiz. Ayrıca 2013’te ihalesi çıkmış ama bir türlü sonuçlandıramadığımız ve AB Hibe Programı’nda geriye dönen bu kaynağın tekrar kazanımı sağlandı.

Atık Suyun Tarımda Kullanılması Projesi var. Bu proje için Toplam 7 milyon Euro’luk bir katkı AB fonlarından ayrılmış durumda. Şuanda ihale dosyaları hazırlanıyor. Burada öngördüğümüz mevcut arazi üzerinde üretim adına geri dönüşüm faaliyetlerini ortaya koyabilecek bir yapı oluşturacağız ayrıca orada 100 bin tonluk bir gölet oluşturulacak ve böylece 2 kilometre uzunluğunda bir güzergah üzerinde olan arazilerin sulanması otomatik olarak sağlanmış olacak.

“Geri dönüşüme çok önem veren bir belediyeyiz”

Yeşil atık dönüşüm, moloz geri dönüşüm ve tarımda suyun geri dönüşümü ile örnek bir yapı oluşturduk. Ayrıca sivil toplum örgütleriyle yapmış olduğumuz geri dönüşüm çalışmaları ile sosyal projelerle bunu götürmeye çalışıyoruz.

Güzelyurt ve Bostancı’da altyapıda çağdaş bir yapıya kavuştu. Kazı çalışmalarımızı sonlandırdık. Kent içerisinde şebeke, yağmur suyu drenaj sistemi tamamlandı. Birkaç nokta var ama o noktada bazı istimlak yapılması lazım. Bunu sağladığımızda Güzelyurt’un yağmur suyu drenaj sistemini geri dönüşüm olarak tarım suyunda da yer altı kaynaklarını zenginleştirecek bir yapıya dönüştürmüş durumda olacağız. Köylere yöneleceğiz. Güzelyurt’ta otopark sorununda önemli mesafeler kat etme hedefindeyiz. Araç gereç konusunda belediyemiz bir üst seviyeye gelmiş durumdadır.

Soru: Belediyenin mali yapısı hangi noktada?

Özçınar: Bütçe olanaklarına baktığımızda gelir dengesini dikkatli kullanabilen, gelir ve giderini koruyabilen bir yapı oluşturmuş olacağız. Belediyenin kamu borcu yoktur. Sadece elektrik ile ilgili sıkıntımız var. En iyi araç filosuna sahibiz. Personel şişirtmedik daha çok hizmet satın aldık.