Teoman Turan

KKTC’nin belki de en sıkıntılı bölgesi olan Dipkarpaz’da, şimdi de kilise sorunu yaşanıyor. Dipkarpaz Köy Meydanı’nda bulunan kilise, adeta dökülüyor.  Sıva ve boyaların döküldüğü AyiosSinensis Kilisesi, Dipkarpaz Köy Meydanı’nda çirkin bir görüntü yaratıyor.

Dipkarpaz Belediyesi’nin yıllardır kiliseyi tamir etme girişimleri ise, Rum Yönetimi tarafından engelleniyor.

Türklerin kiliseyi tamir etmesine karşı çıkan Rum Yönetimi, bölgeye gelen turistlere de, “Kilisemize ve mezarlıklarımıza bakmıyorlar” şeklinde propaganda yaparak, Türk tarafını kötülüyor. 

Rum Yönetimi’nin bu tutumu hakkında Diyalog muhabirine açıklamalarda bulunan Suphi Coşkun, AyiosSinensis Kilisesi’nin Belediye tarafından tamir edilip boyanacağı müjdesini verdi.

Bu gibi işlerin  yasal olarak belediyeye ait olduğunu dile getiren Suphi Coşkun, Rum Yönetimi’nin, kiliseyi tamir etme girişimlerine karşı çıktığını, bu konuda AB’yi devreye sokmaya çalıştığını belirterek, “Ne olursa olsun biz kiliseyi tamir edeceğiz” dedi.

Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun, Vakıflar İdaresi’nden de izin alarak, vakıflarla işbirliği içerisinde böylelikle bir ilki gerçekleştirmiş olacaklarını söyledi.

“Rumları dinlemeyeceğim”

Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun şöyle dedi:“AB yetkilileri de geldiler. Rumları dinlemeyeceğim. Kilisenin tamir ve boyama işlerine iki üç hafta içinde başlayacağız.  Kilisenin bakımı yasal olarak bize ait. Bugüne kadar görevimizi yerine getirmemişiz. Dipkarpaz Belediyesi olarak Vakıflar İdaresi ile işbirliği içerisinde  vakıflardan izin alarak bir ilki gerçekleştireceğiz.  Rumlar siyasi olarak bugüne kadar izin vermedi. Ama ben göreve geldikten sonra burayı tamir etmek için çaba göstermeye başladım. Rumlar bizi siyasi olarak kötü gösteremez.  Biz dini yerlere önem veririz. Camimiz yoksa kilisede namaz kılarız”

“Rum mezarlığından 28 kamyon çöp çıkardık”

Rum Yönetimi’nin, Türk tarafını sürekli olarak kötü gösterdiğine dikkati çeken Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun, kilisenin dış cephesinin tamir edilerek boyanacağını ve parasal olarak bunu kendilerinin karşılayacağını da vurguladı.

Köy meydanının güzel görünmesi için gereken ne ise yapılacağını belirten Coşkun, göreve geldikleri zaman Rum mezarlığından 28 kamyon çöp çıkardıklarını hatırlattı.

“Türk mezarlığını göstererek propaganda yapıyorlardı”

Rumların, daha önce Türk mezarlığını resimlerini çekerek kendi kirli mezarlıklarıyla ilgili Türk tarafı aleyhine propaganda yaptıklarını dile getiren Suphi Coşkun şöyle dedi:

“Göreve geldiğimizde Rumların mezarlığında 28 kamyon çöp çıkardık. Mezarlık dökülüyor diye bizim aleyhimizde programda yapıyorlardı.  Türk mezarlığının fotoğrafını çekerek ‘bakın bizim mezarlıklar pislik içinde” diye propaganda yapıyorlardı. Rumların üzerimizde oynadıkların siyasi oyunlarını engelliyoruz.”