Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Ersin Tatar, Haberal Kıbrıslı gazetesinden Candan Mert'e yaptığı özel açıklamada Dome Otel’in sıradan bir yer değil, özel bir vakıf malı olduğunu kaydederek, “Dome Otel Arasta’daki bir dükkan değil” dedi.

“İhale yöntemi ile yapılmalı”

Ulusal Birlik Partisi(UBP) Milletvekili Ersin Tatar, Dome Otel’in ihalesiz kira sözleşmesinin uzatılması durumunun kendilerinde büyük bir rahatsızlık oluşturduğunu ifade ederken, otelin büyük bir mal varlığı olduğunu ve Vakıflar İdaresi’nin de kamu yararına olacak en iyi şekilde değerlendirmesi gerektiğini dile getirdi. Memleketin ihale yasalarına göre, böyle bir kamu malının ihale yöntemi ile şartnameye bağlı olarak kiralanması gerektiğini vurgulayan Tatar, bu konuda yeterince tartışmanın olmadığını ve ‘şeffaflık’ anlayışına uygun olmayan tavırlar sergilendiğini aktarırken, “Şeffaflığı savunan hükümet, bunu bayağı bir gizlilik içerisinde yaparak, otelin mevcut kiracılar için uzatılmasını gündeme getiriyor” dedi.

“Dome Otel Arasta’da bir dükkan değil”

Dome Otel gibi büyük bir otelin şartnamedeki kurallar gözetiminde ihale yöntemi ile sonuçlandırılması gerektiğinin altını çizen UBP Milletvekili Ersin Tatar, sözleşmenin bitmiş olmasına rağmen ‘çalışma var, gelir-gidere bakılıyor’ denilerek bunun açıklanamadığını söyledi. Gösterilen gelirin mevcut yönetimin gelir kapasitesinin belirtildiği gelir olduğunu kaydeden Ersin Tatar, “Halbuki ihale ile sonuçlansa belki de çok daha büyük gelir elde edilirdi” dedi. Otelin değerinin büyük olduğunu, 100 milyon dolarlık değerinin olduğunun da söylendiğini vurgulayan Tatar, bu değerin ihalesiz verilmesinin yanlışlığının görülmesi gerektiğini aktardı. Başbakan Erhürman’ın önceki gün kendisine verdiği cevapta ‘Mevcut kira sözleşmesinin genelde aynı kişilere uzatıldığının’ söylendiğini ve bu durumun ayrı bir durum olduğunu dile getiren Ersin Tatar, Dome Otel’in sıradan bir yer değil, özel bir vakıf malı olduğunu kaydederek, “Dome Otel Arasta’daki bir dükkan değil” dedi.

“Tam anlamıyla ahlaksızlık”

Ersin Tatar, hükümetin, şeffaflığın ve bütün değerlerin ihale yöntemi ile değerlendirilmesi noktasındaki duruşunun yapılan bu uzatma hamlesi ile kendi söylemlerinin aksine bir iş yapma noktasına geldiğini savunurken, Cumhuriyetçi Türk Partisi(CTP) içerisinde Vakıflar İdaresi’ne bu bağlamda bir baskı olduğunu ve iddialara göre mevcut yönetimin CTP’nin bir uzantısı olduğunu ifade etti.

Vakıflar İdaresi’nin ayrı ve bağımsız bir yönetim olmasından dolayı siyasi baskıdan uzak bir şekilde denetimlerini yapması gerektiğini ancak içeride siyasi bir baskının olduğunu belirten Tatar, kendisinin bunu eleştirdiğini ve Erhürman’ın kendince bir cevap verdiğini dile getirirken, kendisinin bu cevabı inandırıcı bulmadığını aktardı.

Dome Otel’e ciddi bir yatırım yapılması ve yönetiminin en iyi şekilde olması halinde Vakıflar’ın çok daha fazla gelir elde edebileceğini söyleyen Ersin Tatar, “Vakıflar İdaresi’nin temel amacı bu malları en iyi şekilde değerlendirip, en fazla gelir sağlamak, bu gelirle de ihtiyaçlı insanlara iyilik yapmaktır. Ancak bu durum oradaki ‘bir sendikanın’ 3-5 çalışanına oteli peşkeş çekmekten başka bir şey değildir, bu hangi yönden bakılırsa bakılsın zafiyet oluşturmakta, siyasi baskıyı bırakın, tam anlamıyla ahlaksızlıktır” ifadelerini kullandı.