Star Kıbrıs gazetesinden Suna Erden'in haberine göre; İnsan tacirleri tarafından tekne ile ülkeye getirilen 14 mülteci sınırdan gizlice Güney Kıbrıs’a geçmeye çalışırken yakalanırken, onları kaçırmaya çalışan iki tacir de yakayı ele verdi.

Türkiye’de insan tacirleri aracılığıyla tekne ile Mersin’den Kuzey Kıbrıs’a getirilen ve Lefkoşa’da Dumlupınar bölgesinden yasa dışı yollarla Güney Kıbrıs’a gitmeye çalışan dördü kadın, ikisi çocuk 14 Suriyeli mülteci askerler tarafından yakalandı. Polis karakoluna götürülen mültecilerin ifadesi alınırken, kişi başı 2 bin Euro’ya insan tacirleri tarafından Mersin’den getirildikleri ortaya çıktı.

Polis, mültecileri tekne ile getiren insan tacirlerinin peşine düşerken, insan tacirlerinin KKTC ayağı olan ve mültecileri Güney’e geçirmeye çalışan Özkan Koşar ve Anmar Akkour gözaltına alındı. 

TEKNE İLE YOLA ÇIKTILAR 

Kaçak mültecilerle ilgili soruşturma devam ederken zanlılar Özkan Koşar ve Anmar Akkour Lefkoşa’da, 14 mülteci ise Askeri Mahkemeye çıkarıldı. Duruşmalarda aktarılan bilgilerde mültecilerin 17 Ekim tarihinde Mersin’den tekneye bindirildikleri, yasa dışı yollardan ve henüz bilinmeyen bir noktadan ülkeye sokuldukları belirtildi. Mültecilerin önceki akşam Lefkoşa- Dumlupınar bölgesinden askeri yasak bölgeyi ihlal ederek Güney Kıbrıs’a giriş yapmak isterken, Askerler tarafından tespit edilerek tutuklandığı açıklandı.

Mültecileri ülkeye tekne ile getiren şahısların arandığı belirtilirken, zanlılar Özkan Koşar ve Anmar Akkour’un mültecilerin Güney Kıbrıs’a geçmesine yardımcı oldukları ve bu nedenle tutuklandıkları kaydedildi. İnsan taciri iki zanlının kamera kayıtları sayesinde tespit edildiği açıklanırken, mesele ile ilgili soruşturmanın devam ettiği, tekne ile mültecileri getiren şahısların arandığı belirtilerek hem zanlılar Özkan Koşar ve Anmar Akkour’un hem de 14 mültecinin 3 gün süre ile tutuklu kalması talep edildi.

Polisin talebi üzerine mahkemeler, iki zanlı ve 14 mülteci hakkında 3 gün tutukluluk emri verirken, gerektiği durumda mültecilerin sağlık kontrolünden geçirilmesine de direktif verdi.