Adana'nın Aladağ ilçesinde bir kız öğrenci yurdunda yangın çıktı. 11'i öğrenci, 1'i bakıcı olmak üzere 12 kişi hayatını kaybetti. 22 kişi yaralandı. Adana Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü "Yangın merdiveninin kapısı içeriden kilitliymiş. Çocuklar çıkmayı başaramamış. Cesetler yangın merdiveninin olduğu noktada bulundu" dedi.

Adana'nın Aladağ ilçesindeki özel bir öğrenci yurdunda çıkan yangında 11'i öğrenci, 1'i bakıcı olmak üzere 12 kişi hayatını kaybetti. 22 kişi yaralandı. Adana Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü NTV ve Habertürk'e yaptığı açıklamada yangın merdiveninin kilitli olduğunu belirterek, "Yangın merdivenin kapısı içeriden kilitliymiş. Çocuklar çıkmayı başaramamış" dedi. Sözlü, cesetlerin yangın merdiveninin olduğu noktada bulunduğunu belirtti, "Kapı plastik. Yangın merdiveni var ama fomksiyonsuz. Çöken çatıda ahşap malzeme kullanılmış" dedi. Sözlü, konuyla ilgili soruşturma açılacağını da belirtti.

Olayın ardından Aladağ'a giden bakan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Belediye Başkanı Sözlü'nün yangın merdiveninin kapısının kilitli olduğu şeklindeki sözlerine ilişkin, "Araştırmalar yapılıyor. Bunlar sadece bir iddia. Sonuna kadar araştırılacak. En ufak bir ihmali olanlar cezasını çeker zaten" dedi.

Adana Valisi Mahmut Demirtaş, "12 cenazeye ulaştık, yaralanan 22 kişi de hastanelere kaldırıldı. Çalışmalar sürüyor. Ümit ediyoruz ki bu sayılar artmaz" diye konuştu.

Cenazelerin teşhisi için ailelerden kan örneği alındı

Hayatını kaybeden 11 öğrenci ile 1 eğitmenin cenazesi, otopsi için Adana Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Büyük çoğunluğu yandığı için cesetlerin kimlik teşhisi için DNA testi yapılacağı bildirildi. Bunun için ailelerden kan örneği alındı.

Mahkemeden yayın yasağı kararı

RTÜK, yangına ilişkin Aladağ ilçesi Sulh Ceza Hakimliğinin kararı ile soruşturma tamamlanıncaya kadar yayın yasağı getirilmesinin ve yapılan yayınların kaldırılmasının kararlaştırıldığını duyurdu. 

Mahkeme kararında, "Bazın basın ve yayın organlarında yanlış bilgiler verildiği, ölenlerin kimliklerinin yanlış söylendiği, yayınların gerek ilçe genelinde gerekse yurt çapında huzur ve güven ortamı ile kamu düzenini bozucu eylem ve davranışlara dönüşebileceği ve yürütülen soruşturmanın akamete uğratılabileceği kanaatiyle, yapılan ve yapılacak tüm haberlere, tüm yazılı ve görsel basınla internet ortamında soruşturma tamamlanıncaya kadar yayın yasağı konulması ve yapılan yayınların kaldırılması kararlaştırılmıştır" denildi.

Geniş güvenlik önlemi

Çevre köylerden gelen öğrenci aileleri yurdun etrafında bilgi almaya çalıştı. Jandarma da, çalışmaların aksamaması için aileleri yurdun etrafından uzaklaştırmaya çalıştı. 18 bin nüfuslu ilçede panik yaşanması nedeniyle ilçeye takviye Çevik Kuvvet ekipleri sevk edildi.

Sinanpaşa mahallesinde bulunan yurtta çevre köylerde oturan ailelerin orta okul ve lise dengi okullarda öğrenim gören kız çocukları kalıyordu. Yaralananların bir kısmı panikle camlardan atlayan öğrenciler. 

Vali Demirtaş, "Yangının elektrik kontağından çıktığı anlaşılıyor" dedi.

Bakanlar Adana'ya gitti

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya incelemelerde bulunmak üzere Adana'ya gitti.

"Ahşap kat çöktü"

Aladağ İlçesi Belediye Başkanı Mustafa Alpgedik, yangının zemin katta çıktığını, kısa sürede alevlerin yükseldiğini, 3'üncü kat ahşap olduğu için yangının büyüdüğünü söyledi. Ahşap katın yanması ile çatının da tamamen çöktüğü belirtildi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, itfaiyenin birkaç dakikada müdahale ettiğini, ancak ormanlık bir bölgede bulunan binada bolca ahşap kullanıldığını, yangının bu nedenle kısa sürede büyümüş olabileceğini belirtti.

* * *

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Adana'nın Aladağ ilçesindeki özel öğrenci yurdunda çıkan yangına ilişkin, "İlk verilen bilgiler, bu yangının trafodaki elektrik kontağından çıktığı... Çıkması muhtemel diyorlar." dedi.

Kaynak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile beraberindekiler, yangında yaralananları tedavi gördükleri Adana'daki hastanelerde ziyaret etti.

Bakanları, ilk olarak Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesine gitti. Doktorlardan yaralılar hakkında bilgi alan Kaynak, Soylu ve Kaya, daha sonra Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesinde de tedavi gören yaralıları ziyaret etti.

Başbakan Yardımcısı Kaynak, hastane çıkışında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin acı bir olayı hep beraber yaşadığını belirterek, "Öncelikle büyük geçmiş olsun. Aladağ'da bugün maalesef çok acı bir olayı hep beraber yaşadık, milletimiz beraber yaşadı. Akşam 19.30 sıralarında yangın neticesinde bir yurtta 12 vefat var, 10'u çocuk 2'si yetişkin. 24 yaralımız var. Değerli İçişleri Bakanımız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız, AK Parti Genel Başkan Yardımcımız, Adana milletvekillerimizle birlikte Aladağ'a gittik." diye konuştu.

Kaynak, yangının çıkış nedeninin henüz kesinleşmediğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Tabii yangının çıkış sebebiyle ilgili Aladağ Savcılığı hemen duruma vaziyet etmiş. Bir keşif yapılacağını ifade ettiler. İlk verilen bilgiler, bu yangının trafodaki elektrik kontağından çıktığı... Çıkması muhtemel diyorlar. Tabii ahşap kaplamalar var, strafor, yalıtımlar var bunlar tutuşmuşlar. Çocuklarımızın bir kısmında atlamaları sonucunda ayaklarında kırıklar var, bir kısmının dumandan etkilenmeleri sonucu hastalıkları var. Tabii bu arada vefat edenler, adli tıptaki otopsilerden sonra defnedilecekler. Milletimizin başı sağolsun, büyük geçmiş olsun. Geride kalanlara acil şifalar diliyoruz."

Olayla ilgili araştırmaların devam edeceğini kaydeden Kaynak, olayın bütün yönlerinin yargı tarafından soruşturulacağını, bir yandan da yangına karşı tedbirlerle ilgili gerekli çalışma ve araştırmaların yapılacağını söyledi.

Yurdun Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından izin verilmiş bir yurt olduğuna dikkati çeken Kaynak, şöyle devam etti:

"O Bakanlığımız kendi çalışmalarını yapacaktır, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız psikososyal destek yönünden, olayın ilk anından itibaren 32 görevlisiyle sahada. Biz hem yaralananların hem de hayatını kaybeden çocuklarımızın, yavrularımızın ailelerinin yanında olacağız. Neticede olaya sebebiyet veren, yangına sebebiyet veren her neyse bu ortaya çıkacaktır ve sorumlularla ilgili işlemler yapılacaktır. Şimdilik böyle söylemekle yetinelim. Büyük bir acı ve dram halen sıcak."

Bir gazetecinin "Tören yapılacak mı?" şeklindeki sorusu üzerine Kaynak, "Törenle ilgili ailelerin tutumu çok önemli. Ne diyecekler, ne isteyecekler, Adana Valimiz olayın en başından beri Aladağ'da, bizimle beraber döndü. Ailelerle temas kuracaktır. Ama cenazelerin nakli ve defni için biz hükümet olarak, valilik olarak görevde olacağız." ifadesini kullandı.

Kaynak: DHA, AA