Teoman TURAN

Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Asım Akansoy, müzakerelerde gerçeklerin konuşulması gerektiğine dikkati çekti. Rum basınını kaynak göstererek eleştiri yapanlara da seslenen Akansoy, bu duruma tepki gösterdi. Akansoy, CTP’de yaklaşan kurultayla ilgili de konuştu. 

Konuyla ilgili gelişmeleri konuk olduğu Günaydın Ada programında değerlendiren CTP Milletvekili Asım Akansoy, pozitif bir zemin olduğunu belirtti. 

Cumhurbaşkanı Akıncı ve ekibine güvenilmesi gerektiğini ifade eden Akansoy, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“AKINCI VE EKİBİNE FIRSAT VERİLMELİ” 

“Toplumun tüm kesimlerini, gözeten bir siyaset anlayışı var. Her yöneticinin kendine göre bir üslubu bir davranışı var. Dolayısıyla biz buna saygı duymamız gerekiyor. İllaki benim istediğim gibi, illaki geçmişte yapıldığı gibi vay niye geçmişte yapılanlar tekrarlanmıyor gibi boşuna kaygılara gerek yok. Ben Cumhurbaşkanı ve ekibine fırsat verilmesi ve güvenilmesi gerektiğini ifade etmek istiyorum.” 

“GÜVEN ARTIRICI ADIMLARI OLUMLU BULUYORUM” 

Liderlerin sıfırdan başlamadığını belirten Akansoy, güven artırıcı adımları da son derece olumlu bulduğunu söyledi. Bu süreçte Rum basınında yer alan bazı haberleri kaynak alarak keskin açıklamalar yapan tarafların tavrını eleştiren Akansoy, konuşulması gerekenin gerçekler olduğunu vurguladı. Akansoy şöyle dedi: 

“AKINCI SÜRECİ KONTROL ALTINA ALMALI” 

“Burada herkesin büyük bir hassasiyet göstermesi lazım. Son günlerde ve müzakere masasında olmayan ve Rum tarafında ve Rum basını tarafından gündem yapılan konuda bizim tarafımızda çeşitli kesimlerce de bir refleks olarak, bir tepki olarak gündeme alınmaya çalışılıyor. Toplumlarda çeşitli aktörlerin birbiriyle karşı karşıya gelip çatışması, bu süreci germesi yerine sayın Akıncı’nın açıklamalar yapması ve süreci kontrol altına alması daha doğru olur diye düşünüyorum. 
CTP Milletvekili Asım Akansoy, Kıbrıs’ta çözümün ana maddesinin eşitlik olduğunu ifade etti. Barışın insani özde olmasının önemine dikkat çeken Akansoy şu ifadeleri kullandı: 

“KIBRIS SORUNUNUN TEMELİ EŞİTLİKTİR” 

“Elbette Kıbrıs sorununun temeli bana göre eşitliktir. Eşitliğin teşhis edilmesi arkasını domino taşı gibi getirir. Eşitlik sağlandıktan sonra da geriye kalanlar daha az hassasiyet konulardır. Ben Kıbrıs Türklerinin eşitliğinin gözetildiği bir çözümün en temelde önemli olduğunu düşünüyorum Ama bu halkımızın hassasiyet gösterdiği garantiler ve toprak gibi diğer konuların önemsiz olduğunu göstermiyor.” 

“AKINCI GÜVEN YARATICI ÖNLEMLERE DAİR BİR EKİP OLUŞTURMALI” 

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın güven yaratıcı önlemleri çalışacak bir ekip kurması gerektiğini belirten Akansoy sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Sayın Cumhurbaşkanı bir an önce kendi bünyesinde güven yaratıcı önlemlere dair ayrı bir ekip oluşturması lazım. Bu ekip müzakereci heyetiyle birlikte çalışacaktır. Güven yaratıcı önlemlerin pratiği zordur. Bir yerde bir kapı açılacak hükümetle görüşeceksiniz, yolu yapacaksınız bir sürü finansman ihtiyacı olabilir. Eksisi artısı var. Güvenlik önlemleri olabilir. Dolayısıyla bu işlerle ilgilenecek yeni bir ekibin oluşturulması lazım.” 

“14’ÜNDEN SONRA YENİ BİR DÖNEM BAŞLAYACAK” 

CTP’nin yaklaşan kurultayı ile ilgili bilgiler de veren Akansoy, 14’ünden sonra yeni bir dönem başlayacağını ifade etti. 

Akansoy, partililerin Mehmet Ali Talat için başarılı bir çalışma ortamı yaratması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: 
“Kadrolarımızda, partimizde ciddi bir öz değerlendirme söz konusudur. Bu öz değerlendirme süreçleri aslına bakarsanız bir sürü öz eleştiri olarak da algılanabilir. Ben tüm arkadaşlarımızın biraz geri çekilerek Sayın Talat’a bu yönde katkı koyması gerektiğini, ona çalışma yapabilecek bir zemin yaratması gerektiğini düşünüyorum.”

“CTP ÖRGÜT MODELİNİN DEĞİŞMESİ ŞART” 

Akansoy, CTP’de örgüt modelinin değişmesinin şart olduğunu da şu sözlerle ifade etti:

“CTP’de örgüt modelinin tamamen değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Yeni bir dünya, yeni bir toplumla karşı karşıyayız. Dolayısıyla CTP’nin kendisini yeniliklere hazır hale getirmesi gerektiğini düşünüyorum. Bugün eğer siyaset de, kendi kimliğini yeniden tesis edebilirse ve güçlendirebilirse ülkemizdeki siyasetin itibarsızlaştırılmasının da önüne geçebilecek akratitasyonu yapmış olur.” 

DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK 

“Liderler parti yönetimlerinde ne derece önemlidir” sorusuna da yanıt veren Akansoy, sözlerini şöyle tamamladı: 

“Aslında burada sol siyasi partilerin artık liderlik üzerine kurulu bir yaklaşımlarını aşması gerekiyor. Günümüzde eş başkanlık değil dönüşümlü başkanlık, sözcülük deniyor. Önemli olan kadroların demokratik birlikte içerisinde herkesi kucaklayabileceğini sergilemesi gerekiyor. Burada önemli olan parti içi hukuk dediğimiz tüzük önemli. Bir sürü faktör var ama her şeye rağmen liderin sol partilerde de belirleyici rolü olduğunu göz ardı edemeyiz.”