Eniz Orakcıoğlu

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Çavuşoğlu’nun ‘su verilmeye hazır’ açıklamalarının yankıları sürüyor.Yeni Bakış'ın görüşlerine başvurduğu bazı belediye başkanları su kuyularının SOS verdiğini ve bölgeleri için fiyattan önce suyun verilmesi geldiğini belirterken, bazı belediye başkanları ise suyla birlikte  fiyatın da oldukça önemli olduğunu vurguladı.

Girne Balediye Başkanı Güngördü; “Geçiş sürecinin ne olacağı önemli”

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, “Altyapı henüz tamamlanmadı. Biz bu noktada geçiş sürecindeki koşulların ne olacağını tamamen öğrenmek istiyoruz. Bunun yanında geçiş süreci ile esas süreç arasındaki ilişkiyi bilmek isteriz. Biz geçiş sürecinde suyu ‘x’ fiyata, ama bu iş esasa bindiğinde ‘y’ fiyata satacağız demek istemeyiz. Su, kanalizasyon ve yağmur suyu bölümlerimizde çalışan personel bizim için çok önemlidir. Bunun yanında mal varlıklarımız da bizim için çok önemlidir” şeklinde konuştu.

“Pay vermekle jest yapılmıyor”

 Yüzde 10 payı belediyelere vermekle belediyelere jest yapılmış olmayacağını vurgulayan Güngördü, “Verilecek pay, bizlerin yıllar içinde yani 41-42 senede Girne halkından topladığımız paralarla yaptığımız şebeke, boru ve saatleri kullanma kirası olarak verilecektir. Kısacası özel şirket benim döşediğim borulardan, benim döşediğim abonelerden, benim yaptığım isale hatlarından ve benim insanların evlerine koyduğum akıllı veya metalik saatlerden faydalanarak bu hizmeti verecek. Belki de yarın benim mal varlıklarım 25 veya 55 trilyondur deyip yüzde 10 kabul etmiyorum diyeceğim ki Girne’deki alt yapı diğer kentlere göre daha gelişmiştir” diye konuştu.

“Personel, fiyat ve mal varlıkları önemli”

Saptanacak fiyatın hem geçiş sürecinde, hem de normal süreçte aynı olması gerektiğine de dikkat çeken Güngördü, “Bizim ülkemizde en büyük hastalık yapalım da, yine konuşuruz demektir. Çünkü yine konuşuruz dendiği anda üzerinde 20 sene geçmektedir. Kısacası geçici maddelerle bu iş olmaz, biz geçiş sürecindeki koşulların daha sonra da olup olmayacağını bilmek istiyoruz ki geçiş sürecindeki koşulların esas süreçte de geçerli olması gerekir. Bunun yanında fiyat ve personel ne olacak, artı mal varlıkları konusu bizim için önemlidir. Eğer geçiş süreciden ve esas süreçte belediye veya devlet ki ikisini ayırmıyorum yanlış yaparsa  halk ayağa kalksın ve bende bu işten payımı alacaksam alayım” dedi.

Gazimağusa Belediye Başkanı Arter; “Önceliğimiz sudur, fiyat değil”

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter ise,  Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu ve Belediye Başkanları arasında yapılan toplantının, bakanın masaya oturmadan önce belediye başkanlarının da görüşlerini almak amaçlı olduğunu belirterek, toplantıda konuşulan fiyat konusunun bazı belediyelerin birinci önceliği olmasına karşın, Mağusa Belediyesi'nin önceliğini su olduğunu söyledi. Mağusa bölgesinin susuzluğu yaşadığını vurgulayan Arter, “Deniz suyu arıtmadan aldığımız su şu andaki ihtiyacımızın sadece yarısını karşılamaktadır. Biraz su da yerel kuyulardan sağlıyoruz ama yetmiyor. Bu yüzden de bizim için fiyattaki 3-5 kuruşluk artış birinci önceliğimiz değildir” şeklinde konuştu.

“Biz sudan kar eden bir belediye değiliz”

Arter, sözlerine şu şekilde devam etti; “Önceliğimiz fiyat olmasa da belediyelere verilecek suyun fiyatı denizden arıtılan suyun fiyatından yüksek olursa bu illaki bizim içinde sıkıntı yaratır. Bizim denizden arıttığımız suyun maliyeti 1 ile 1 buçuk Dolar arasında gidip gelmektedir. Dolayısıyla suyun bize bu durumdaki maliyeti 3 TL civarında bir rakam olarak gelmektedir. Su işleri Dairesinden 0,25 kuruşa su alıp, 2 buçuk TL ye su veren belediyeler için de tabi ki fiyat önemlidir. Çünkü o belediyeler bütçelerini ona göre yapmaktadır, biz ise sudan kar eden bir belediye değiliz. Bunun yanında bakanda da fiyat anlamında hassasiyet vardır dolayısıyla da iyi bir rakamın ortaya çıkacağını düşünüyorum.”

Güzelyurt Belediye Başkanı Özçınar; “Suyun verilmesini bekliyoruz”

Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar da, geçtiğimiz gün yapılan bilgilendirme toplantısında suyun gereken çalışmalar ve bağlantılar tamamlandıktan sonra verileceği yönünde olduğunu belirterek, “Şu anda Güzelyurt’a bakıldığında yapılması gereken hat düzenleme ve işlemler var. İlk etapta su verildiği anda Lefkoşa ve Gönyeli'ye verileceği belirtildi. Bizim bölgelere de işlemler tamamlandığı zaman verilmesini bekliyoruz” diye konuşuldu.

“Suyu almama veya kullanmama gibi lüksümüz yoktur”

Fiyat konusunda şu anda net bir durum olmadığını belirten Özçınar, “Şu anda test çalışması yapılmaktadır. Suyun depoların çıkışına kadar içilebilir nitelikte test çalışmaları bitmeden suyun verilmesi zaten mümkün değildir. Biz suyun gelmesini bekliyoruz. Çünkü artık kuyular SOS vermektedir, su kalmamıştır. Yani suyu almama veya kullanmama gibi bir lüksümüz yoktur” şeklinde konuştu.