Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul'da bayram namazı sonrası gazetecilere açıklama yaptı. Başbakan, teröre destek verdikleri gerekçesiyle 28 belediyeye kayyum atanmasının ardından ABD Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamaya yanıt verdi:

Yıldırım, "Değerli arkadaşlar, herkes kendi işine baksın. Biz ülkemizde kanunların, kuralların nasıl işleyeceğini başkalarından öğrenecek değiliz. Türkiye bir hukuk  devletidir. Her şey yasalarla gayet net olarak ortaya konmuştur. Türkiye'nin bu konuda kimseden ders almaya ihtiyacı da yoktur." diye konuştu. 

ABD Ankara Büyükelçiliği kayyum atamaları ile ilgili olarak şu açıklamayı yayınlamıştı:

"Hükümetin bazı seçilmiş yerel yetkilileri terörizmi destekledikleri iddiasıyla görevden alma ve yerlerine kayyum atama kararını takiben Türkiye'nin güneydoğu'sundaki çatışma haberlerinden endişe duyuyoruz. Amerika Birleşik Devletleri terörizmi lanetlemekte ve Türkiye'nin kendisini savunma hakkını desteklemektedir. Türk mercileri bazı yerel yetkililerin terörist gruplara katıldığı veya maddi destek sağladıkları yönündeki iddiaları araştırırken, hukuki süreç ve Türk Anayasası'nda saklı olduğu şekilde barışçıl politik ifade hakkını da içermek üzere, kişisel haklara saygının önemine işaret ederiz. Kayyum atamalarının geçici olacağını ve vatandaşların yakında Türk yasasına uygun bir şekilde yeni yerel yetkililer seçmelerine izin verileceğini ümit ediyoruz.

Başbakan Yıldırım, belediyelerde görevden alma ve kayyum atamalarına devam edileceğini de belirtti. 

Suriye'de ateşkes

Yıldırım Suriye'de ilan edilen ateşkes hakkında da şunları söyledi:

"Türkiye Cumhuriyeti olarak çağrıda bulunuyoruz. Diyoruz ki, artık yeter. 6 yıl oldu. Daha ne kadar insan ölecek. Gelin bu ateşkesi kalıcı hale getirelim ve sonunda da artık Suriye'de bütün grupların, bütün mezheplerin, bütün etnik farklılıkların temsil edeceği Suriye'nin toprak bütünlüğünü asla ıskalamayan, toprak bütünlüğünü sağlayan bir yönetim şeklini burada tesis edelim."

Kaynak: Al Jazeera