İnsan varlığının en mükemmel ve tarif edilemez mucizelerinden biri olan bebek sahibi olmak, aile içinde yarattığı değişikliklerin yanında çok büyük sorumluluklar da getirir. Anne ve babanın ayrı ayrı sahip olduğu mutlaka yapılması gereken görevler vardır. Bu görevlerden en önemlileri annelere düşmektedir. Babanın en önemli yapması gereken şeyin anneye her anında destek olmak olduğu kadar bebekle en az anne kadar ilgilenmelidir. Ancak babanın yetemediği yerler çok fazladır ve işte bir bebeğin gelişimi için en önemli konu annenin bebek sağlığına, gelişimine, beslenmesine olan eğilimidir. Örneğin bebeklerde 1-3 yaş arasında uyku sorunu yaşanması oldukça doğaldır ve annenin buna bir çözüm üretmesi gerekir.

Öncelikle her anne mutlaka bebeğini emzirmelidir. Sağlık açısından engelleyici bir durum bulunmadığı sürece bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir.

Anne sütünden sonra dikkat edilmesi gerekenler ihmal edilmemelidir. Gerek anne sütünün devam ettiği, gerekse de mamaya geçildiği zamanlarda yaşanabilecek sorunlardan korunmak için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz.

Bebeklerde Kabızlığın Önlenmesi

Kabızlık, genelde süt tüketimi 600 ml’den fazla olan bebekler arasında görülmektedir. Ayrıca bunun yanında yetersiz sıvı alınması da kabızlığa neden olan önemli bir etmendir.

Bunun için bebeklerin lif ve sıvı tüketimi miktarının artırılması gerekmektedir. Sebzeler, meyveler, kuru baklagiller, kepekli-yulaflı ekmek, bulgur ve tam buğday unu gibi lift açısından zengin besinleri belirli sıklıkta tüketmesi daha sağlıklı olacaktır.

Olumsuz Beslenme Davranışının Önlenmesi İçin:

Yemeği reddetmeye ya da seçici davranmaya başlaması 2 yaş sırasında bebeklerde sık rastlanan olumsuz bir yeme davranışıdır. İştahsızlık, bebeklerin besini almak istememesi sonrasında ortaya çıkan bir durumdur. Bunların dışında elbette kansızlık, bağırsak parazitleri ve hastalıkların da iştah kaybına neden olduğunu unutmamalı ve bunların bebeğinizde veya çocuğunuzda var olup olmadığını mutlaka bir doktora giderek tespit etmelisiniz.

Bunların dışında beslenmeyle ilgili başka tavsiyeler de mevcuttur. Örneğin bebek yemek için cesaretlendirilmeli, kendi kendini beslemesine yardımcı olunmalıdır. Ayrıca bebek ve onu besleyen kişi arasında duygusal yakınlık olmalı, beslenecek saatlerin bebeğin ruhsal durumuna göre ayarlanması lazımdır.

Her zaman aynı saatte gerçekleşen beslenme önemlidir, çevrede onun dikkatini çeken TV gibi dikkat dağıtacak araçlar bulunmamalıdır.