Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği tarafından Lefke Avrupa Üniversitesi’nde 3-4 Haziran 2015 tarihlerinde düzenlenen “CMC Maden Atıklarının İnsan Sağlığı ve Çevreye Etkileri” konulu sempozyumun sonuç bildirisi dün açıklandı.

Gürsel KARAGÖZLÜ

Dünya Çevre Günü’nde açıklanan sonuç bildirgesi için yapılan basın açıklaması Gemikonağı’nda bulunan CMC maden alanı içerisindeki, maden atıkları önünde yapıldı.

Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği tarafından, Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) ve Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği iş birliğinde “CMC Maden Atıklarının İnsan Sağlığı ve Çevreye Etkileri” konulu sempozyum sonuç bildirgesi, Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği Yönetim Kurulu üyeleri, akademisyenler ve bölge sivil toplum örgütü temsilcilerinin katılımıyla açıklandı.

Bildiride, CMC’nin sadece Kıbrıs’ın değil, Orta Doğu ve Avrupa’nın en önemli çevre sorunu olduğuna dikkat çekilerek, maden atıklarının ortadan kaldırılması gereğine bir kez daha vurgu yapıldı.
CMC atık alanında düzenlenen basın toplantısında konuşan Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği Başkanı Ahmet Hızlı, dünya çevre gününde bir kez daha CMC kirliliğine dikkat çekmek istediklerini belirterek, Lefke bölge halkının bir asra yakın bir süredir bu kirlilikle yaşamaya terk edildiğini söyledi. Dernek olarak bölgenin rehabilitasyonuyla ilgili olarak birçok çalışma yaptıklarını ve bunun son ayağı olan sağlığa etkileriyle ilgili sempozyum düzenlediklerini anlatan Hızlı, sempozyuma Sağlık Bakanlığı’nın bir personelle katılmasını ve Çevre Bakanlığı’nın ise hiç katılmamasını eleştirdi.
Basın toplantısında “CMC Maden Atıklarının İnsan Sağlığı ve Çevreye Etkileri” konulu sempozyumun sonuç bildirisi, YDÜ Çevre Eğitim Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şerife Gündüz tarafından okundu.
Bildiride, CMC atık alanının derhal rehabilite edilmesi, bölgenin kirlilik alanlarının çıkarılması, Lefke bölgesindeki ölümlerin sınıflandırılması, CMC malvarlığıyla ilgili hukuksal çalışma başlatılması, bölgedeki halk prevalens oranlarının hesaplanması, mevcut verilerin toplanıp incelenmesi ve bağımsız denetleme organları kurulması, yetiştirilen sebzelerin incelenmesi gereğine işaret edildi. Lefke bölgesinin eğitim, turizm ve tarım alanında gelişmesi için desteklenmesinin önemine işaret edilen bildiride, bölgede yeni maden aramalarına ve çalıştırılmasına kesinlikle izin verilmeyeceği de vurgulandı.