Başbakan Ahmet Davutoğlu İstanbul Valiliği'nin izin vermediği yürüyüşle ilgili, "Kesinlikle önceden izin almadan ve güvenlik tedbirleri alınmadan tam da böyle bir kritik aşamada bir yürüyüşe izin vermeyiz" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, PKK ve IŞİD terör örgütlerine yönelik hava operasyonlarına ilişkin gazetecilere açıklamada bulundu. Davutoğlu, yarın yapılması planlanan ve İstanbul Valiliği'nin izin vermediği "Büyük Barış Yürüyüşü'ne ilişkin konuştu.

'ŞİDDET ORTAMINI NASIL KONTROL ALTINA ALACAĞIZ'

Başbakan herkesin toplantı ve gösteri yapma hakkının olduğunu söyleyerek, "Bunu defaatlerce söyledik. Türkiye özgür ve demokratik bir ülke. Gösterilen yerler var oralarda yapabilirler. Ama daha herhangi bir izin talebinde veya bir düzenleme talebinde olmaksızın insanları şu güzergah üzerinde yürüyüşe davet etmek o arada o güzergahta seyredecek olan trafik, güvenlik riskleri, vatandaşlarımızın hakkını, hukukunu ihlal edebilecek gelişmelerle ilgili bütün sorumluluk valilik, emniyet görevlilerimizin üzerindeyken kimse tek taraflı olarak, "Şuradan şuraya yürüyeceğiz herkes de gelsin" diye çağrıda bulunamaz. O zaman başka bir grup onların tam aksi düşüncesine sahip olan bir grup aynı güzergah üzerinde yürüme talebinde bulunsa, biz devlet olarak bu iki grubun birbirine karşı oluşabilecek şiddet ortamını nasıl kontrol altına alacağız" ifadelerini kullandı.

'İZİN VERMEYİZ'

Davutoğlu, önceden izin almadan ve güvenlik tedbirleri alınmadan böyle bir kritik aşamada yürüyüşe izin verilmeyeceğini kaydederek, "İstanbul'da bellidir. Bildiğim kadarıyla 8 yerde tespit edilmiştir, gitsinler orada barış içinde neyi diyorlarsa desinler. Hiçbir engelle karşılaşmayacaklar. Güvenlik birimlerimiz onların güvenliğini sağlayacak. Ne diyorlarsa söylesinler. Ama şu olmayacak; hiçbirinin elinde silah olmayacak hiçbirinin yüzünde maske olmayacak. Açık söylüyorum hiçbirinin yüzünde maske, elinde silah olmayacak. Özellikle gençlerimizi aldatarak bu şekilde maceralara yöneltmek istendiğini de bildiğimiz için ailelerimize, anne babalara da sesleniyorum. Daha önce yaşanan acıların benzeri acılar yaşanmasını hepimizin engellemesi lazım. Yüzüne maske takan, eline silah alan terör eylemi gerçekleştirmek için harekete geçmiş demektir. Bunu son çıkardığımız yasayla da yasal bir çerçeveye oturttuk" şeklinde konuştu.