Demokrat Parti Ulusal Güçler Dışilişkiler Sekreteri Serhat Kotak, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in ‘Ya Türk tarafı, Kıbrıs sorununun çözülebilmesi için bazı önemli tezlerini değiştirecek ya da Kıbrıs sorunu çözülmeyecek’ sözlerine tepki gösterdi ve “bu açıklama Rum tarafının uzlaşmaz tutumunun son marifetidir” diye konuştu.

Serhat Kotak konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Rum Lider Anastasiades’in en yakın çalışma arkadaşlarından olan ve kabinesinde yer alan Kasulidis’in sarfettiği sözler bizlere ve tüm dünyaya bir tehdit olarak söylenmiştir. Müzakerelerde gelinen bu noktada böylesine tehditkar bir davranışın sergilenmesi üzücü olmakla beraber Rum tarafının gerçek amacını da açıkça gözler önüne sermesinden dolayı çok önemlidir” dedi.

Anastasiades’in masaya zorla getirilmesinden sonra tamamen uzlaşmaz bir tutum sergilediğini vurgulayan Kotak açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Rum tarafı Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devam etmesini ve basit Anayasal değişikliklerle Kıbrıslı Türklere azınlık hakları vererek kendi egemenliklerini tüm adaya yaymak istemektedirler. Anastasiades ve ekibinin tüm davranış ve açıklamaları bu yöndedir. Son günlerde Yunan Başbakanı Samaras’ın Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmede de bu görüşü vurgulaması, ardından Kasulidis’in son açıklaması artık Rumların gerçek amacının ne olduğunu tüm dünyaya göstermiştir. Bu gelişmelerin müzakere masasını olumsuz etkileyeceği kesindir.”