Gündem Kıbrıs Özel - Mehmet Aktunalar

Devlet Piyangosu uzun zamandır bir çok kişi tarafından tepki görerek, tıkanmış ve kapanmaya yüz tutmuş bir duruma geldi.

Bir çok vatandaş Devlet Piyangosu'nun büyük ikramiyesinin aylardır hiç bir kimse tarafından kazanılamamasından şikayetçi. Yaklaşık 7 aylık gibi bir süredir verilen büyük ikramiyenin satılan hiç bir bilete isabet etmemesi herkes tarafından büyük bir merak konusu olmuş durumda.

PİYANGO RAĞBET GÖRMÜYOR

KKTC Devlet Piyangosu en son geçtiğimiz hafta Cumartesi günü, 15 Kasım'a özel olarak çekildi. Fakat uzunca bir süredir devam eden gelenek yine bozulmayarak 15 Kasım'a özel olarak yapılan 200 bin TL'lik büyük ikramiye hiç kimse tarafından kazanılamadı. Devlet Piyangosu'nun yine kazandırmaması vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılanırken, yapılan araştırmalar sonucunda çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

Yapılan araştırmalar sonucunda Devlet Piyangosu'nun halk tarafından rağbet görmediği oraya çıktı.

Piyangolar Dairesi Müdürü Yudum Mişon'un yaptığı açıklamaya göre, Devlet Piyangosu'nun uzun süre kazandırmamasının sebebi piyango biletlerinin satılmaması. Mişon, 80 bine yakın basılan biletlerin çekilişin yapılacağı tarihe kadar 20 bin veyahut en fazla 26 bine kadar satıldığını ve bu sebebiyetle iade edilen biletlerin satılandan fazla olduğundan ikramiyeyi bir türlü veremediklerini aktardı.

15 KASIM'DA DA KAZANDIRMADI

Devlet Piyangosu'nun en son Cumhuriyet Bayramı'na özel olarak 15 Kasım'da 200 bin TL'lik büyük ikramiyeyle çekildiğini ve yapılan bütün çağrılara rağmen yine piyangonun halk tarafından ilgi görmediğini kaydeden Mişon, bu durumun bu şekilde devam etmesinin ne yazık ki ikramiyenin kazandırmama olasılığını arttırdığını söyledi.

PİYANGONUN BELLİ BİR ÇEKİLİŞ PROGRAMI YOK!

Göreve gelişinin arından bir takım incelemelerde bulunduğunu aktaran Mişon, piyango konusunda bir çok yanlışlar yapıldığını ve bu durumun sistemsizlikten kaynaklandığını dile getirdi. Mişon, Piyangolar biriminde sistemsizliğin adeta bir alışkanlık halini aldığını ve bunun böyle devam etmesinin belki de kurumun sonunu getirebileceğini söyledi. Piyangonun kendisinden önce görev yaptığı yönetimin bir sistemsizlikle yönetildiğini aktaran Mişon, Türkiye'deki Milli Piyango gibi Devlet Piyangosu'nun belirli bir çekiliş programının olmamasının da piyangoya olan rağbeti düşürdüğüne inanıyor. Kendisinden önceki yönetimin yaptığı takvime müdahale şansının olmadığını dile getiren Mişon, yeni yılla birlikte Devlet Piyangosu'nun yeni bir ivme kazanacağını söylüyor. Öncelikli hedeflerinin Türkiye'deki Milli Piyango gibi her ayın belirli tarihlerinde 2 veya 3 sefer çekiliş yapmayı düşündüklerini kaydeden Mişon, halkımıza bu alışkanlığı kazandırmak zorunda olduklarını belirtiyor. 1981 yılında kurulan ve ülkenin en eski kurumlarından bir tanesi olduklarını aktaran Yudum Mişon, şu an kurumun çok az bir gelir sağladığını ve bu gelirin de kaybedilmesi durumunda kapatılmasının bile düşünüleceğini kaydetti.

AMAÇ DEVLET PİYANGOSU'NA YENİ BİR İVME KAZANDIRMAK

2015 yılı itibariyle Devlet Piyangosu'na yeni bir ivme kazandırmayı amaçladıklarını söyleyen Yudum Mişon, bu konuda çalışmalar yaptıklarını ve hareket planlarının hazır olduklarını belirtti. Öncelikli hedeflerinin Devlet Piyangosu'na süreklilik kazandırmak olduğunu aktaran Mişon, aylık bir çekiliş planı oluşturacaklarını söyledi. Bunun yanı sıra şu anki durumla devreden büyük ikramiyenin yüzde ellilik bir kısmının bir sonraki çekilişe aktarıldığını söyleyen Mişon, yeni yıldan itibaren devir eden ikramiyenin yüzde yüzünün bir sonraki çekilişe aktarılması için girişimler yapıldığını da aktardı. Bir çok sayıda gezici bayisinin olduğunu aktaran Mişon, Milli Piyangolar Dairesi'de bilet satışının yapılmamasını da büyük bir eksiklik olarak nitelendirdi. Bu eksikliğin giderilmesi için de çalışmalar yapıldığını aktaran Mişon, daire içerisinde bilet satışının yapılacağı birimler kurularak, buradan da vatandaşların bilet alabileceklerini kaydetti.

SIRADAKİ ÇEKİLİŞ 31 ARALIK'TA

Şu an dairenin önceki yönetimi tarafından hazırlanan bir çekiliş programı olmadığını da aktaran Mişon, bir sonraki çekilişin 31 Aralık 2014'te yapılacağını söyledi. Devlet Piyangosu'nun halk tarafından en fazla ilgi gösterdiği çekilşin yılbaşı çekilişi olduğunu aktaran Mişon, geçtiğimiz yıl basılan bütün biletlerin satıldığını aktardı. Bu yıl da yılbaşı özel çekilişi için 100 bin bilet basıldığını ve 600 bin TL'lik büyük ikramiyesiyle birlikte çekilecek olan biletlerin bu yıl da hepsinin tükeneceğini düşündüğünü aktaran Mişon, herkesi Devlet Piyangosu'na beklenen ilgiyi göstermesi yönünde çağrıda bulundu.

25 KİŞİLİK İŞ İÇİN 65 KİŞİ BULUNUYOR!

Öte yandan Devlet Piyangosu için yapılan araştırmalarda bir çarpıcı gerçeğe daha ulaşıldı. Yapılan araştırmalar sonucu daire içerisindeki işlemlerin yürütülebilmesi için 25 kişinin yeterli olmasına rağmen kurumda 65 kişinin çalıştığı öğrenildi. Zaten zor günler geçiren ve neredeyse kapatılmaya yüz tutmuş bu kurumun sırtındaki yüklü memur kadrosu da kurumu zor durumda bırakan diğer faktörlerden biri.

KKTC'nin en eski kurumlarından olan ve yoluna "Kazanma şansı en yüksek piyango" sloganıyla çıkan Devlet Piyangosu eski günlerine dönüp tekrardan kazandırır mı bilinmez ama şu anki sonuçla kazandırmama şansının daha yüksek olduğu kesin. Bol şanslar(!)