Çilingir Mustafa usta, kilitli kalan araç kapılarına kesin çözüm üretti.

Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı Cuma Mahallesinde çilingirlik yapan 65 yaşındaki Mustafa Yayla, kilitli kalan araç kapılarını kendi geliştirdiği sistem sayesinde kısa sürede açıyor. Araca zarar vermeden geliştirdiği aletle kapıları açan Yayla, kapı açma aletinin patentini almak için başvuruda bulunacak.

Çalışmalarına 2010 yılında başladığı kapı açma sisteminin dört farklı versiyonunu geliştiren Yayla, anahtar kontakta kaldığı için kilitli kalan araç kapılarını kısa sürede açıyor. Araç kapılarına herhangi bir zarar vermeden açtığını ifade eden Yayla, araçların farklı özelliklerine göre aletlerini geliştirdiğini belirtti. Yayla, "Çilingircilik yaptığım için kilitli kalan araç kapılarını açmakta zahmet çekiyordum. 2010 yılında bu aleti yapmaya karar verdim. 5 yıl içinde farklı aşamalar geçirerek şuan ki haline getirdim. Kilitli kalan araçların yanına gittiğimizde her zaman farklı durumlarla karşılaşıyoruz. Bu durum üzerine alete farklı opsiyonlar ilave etmek durumunda kaldık. Şuan araç kapısı açmak için dört farklı şekle sahip dört alet geliştirdim" dedi.

Beş yılda aletleri iyice geliştirdiğini ifade eden Yayla, "Önceden kilitli kalan araç kapılarını açmak için araca zarar vermek gereken durumlar oluyordu. Ama şuanda araca hiç zarar vermeden açabiliyorum. Ön kapının üst köşesini 4-5 milim esnetiyorum. Sonrasın aleti bu açıklıktan sokuyorum. Durumun özelliğine göre, kapı açma kilidini veya içten açma kolunu çekiyorum. Bu ikisi de olmuyorsa, kontak anahtarını bu iş işin özel tasarladığım aletle alıp, üzerindeki kapı açma kilidine tuşlayıp kapıları açıyorum. Anahtarı çıkartmadan ikinci bir aletle bunu yapıyorum" diye konuştu.