Gözde Süreç Sarı 

CTP milletvekili Mehmet Çağlar, yasa tasarısı ile Kıbrıs Türk toplumunun hiçleştirilmeye çalışıldığını iddia etti.

Kıbrıslı Türklere ait kurumların izleme ve onay verme kurumları haline getirilmeye çalışıldığını iddia eden Çağlar, ekonominin giderek aşağı çekildiğini savundu.

Ekonominin düze çıkması için bazı belgelere imza atmak zorunda bırakılındığını savunan Çağlar, yürütme, işletme ve karar alma konularında karar veremez duruma gelmeye doğru gidildiğini, neyin devredildiğinin farkına varılması gerektiğini söyledi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bypass edileceğini savunan Çağlar, bu bakanlığın bundan sonraki görevinin ne olacağını sordu.

Çağlar, Anayasa maddelerini dikkate almadan hareket etmenin yaratacağı sıkıntılara işaret etti.

Kıbrıs Türk halkının kendi kendini yönetemez algısı yaratılmaya çalışıldığını savunan Çağlar, Kıbrıslı Türk kimliği yerine yeni bir kimlik yaratılmaya çalışıldığını iddia etti.

Çağlar, Koordinasyon Ofisi’nin amaçlarını sorgulamanın Meclis’in görevi olduğunu söyledi.

Çağlar, “Amaç dini bütün bir gençlik, muhafazakar bir gençlik yaratarak böyle bir toplum oluşturmak. Biz 60’larda, 70’lerde bunun için mi mücadele verdik” diye sordu.

Eğitim sisteminin geçirdiği değişimleri anlatan Çağlar, başka bir ülkenin eğitim sisteminin uygulamasının yarattığı sakıncalarına değindi.

“Sistemlerimiz bir uydu haline geliyor” diyen Çağlar, vücut ve bilincin farklı çalıştığını söyledi.

Kıbrıs Türk halkının kendi kendini yönetme erkinin elinden alınmakta olduğunu savunan Çağlar,  bunun farkına varılması gerektiğini kaydetti.

Kıbrıslı Türklere ait kurumların güçlendirilmesi yerine, gereksiz hale getirildiğini ileri süren Çağlar, bakanlıkların işlevsiz hale getirilmesinin sonuçlarının dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Çağlar, kimsenin yardımlara karşı olmadığını vurguladı.

Çağlar, Kıbrıs Türk halkını iradesini, haklarını gözeterek destek ofislerinin kurulması gerektiğini belirtti.