Eniz Orakcıoğlu

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, ülke gündemine bomba gibi düşen yasal olmayan kürtajlar konusu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“Yaşanan olay cinayettir”

Çakıcı, yasal olmayan kürtajların cinayet olduğunu belirterek, “Canlı canlı bebekleri parçalayarak kürtaj yapmak ne hukukidir, ne de etiktir. Bunu kimse açıklayamaz, ne doktor, ne de Hipokrat yemini bu cinayetleri açıklamaya yetmez. Maalesef Kıbrıs’ta sadece bu hastane değil, pek çok yer hastane statüsünde olup olmadıklarının denetlenmesi şarttır. Bu ülkede bir sürü hastane isminde derme çatma apartman vardır. Bunlarında hepsi tekrar kontrolden geçmesi ve sıfırdan denetlenmesi lazımdır” şeklinde konuştu.

“Pek çok siyasetçinin ortağı olduğu hastaneler vardır”

Denetimsizlikten ileri gelen sorunların yalnız bahse konu olan Ada Hospital ile ilgili olmadığını belirten Çakıcı, “Hükümette veya muhalefette pek çok siyasetçinin de içinde olduğu, ortağı olduğu hastaneler isminde yapılar vardır. Bunların hangisi kriterler uygundur? Hangileri gerçek hastane statüsündedir? Bu hastanelerde ne olup bittiğini hiç kimse bilmiyor. Dolayısıyla bugün yaşanan sorun Ada Hospital sorunu değil, daha ileri bir sorundur. Bu sorun çok geniş bir araştırmayı gerektiren bir noktadadır” dedi.

“Kuzey Kıbrıs sağlıkta yasa dışılığın yeri”

Çakıcı, Bu hastaneleri hükümetin ve Sağlık Bakanlığının denetlemesi gerektiğini söyleyerek, “Sağlık Bakanı ne güne duruyor ki bu Bakanın görevidir, Bu işlerin üzerine düşüp denetimleri tam anlamıyla yerine getirmekle yükümlüdür. Kuzey Kıbrıs sağlıkta her türlü yasa dışılığın olduğu bir yere dönüştü. Bu sorunun önünde ancak denetlemeyle geçilebilir ve bunun içinde hükümet lazımdır ama maalesef ortada hükümet, Sağlık Bakanlığı yoktur” şeklinde konuştu.

“Sağlık Bakanlığının da ihmali var”

Yapılması gerekenlerin laftan öteye gitmediğini vurgulayan Çakıcı, “Meclis yasaları yapar, uygulayacak ve denetim yapacak olan hükümettir. Sağlık Bakanının da sağlık alanında artık bir sorumluluk göstermesi şarttır. Bu güne kadar gelen ve yıllardır sağlıkta yaşanan bu sorunlar, yasa dışılıklar neden denetlenmedi, neden ortaya çıkarılamadı? Bu da demek değil midir ki bu konularda Sağlık Bakanlarının da ihmali vardır”

“Korkuyorlar”

Çakıcı sözlerine şu şekilde son verdi; “Önlem almaktan korkuluyor. Korkunun nedeni ise devlet yetkililerinin de özel hastanelerde çalışması, ortak olması veya akrabalarının özel hastanelerinin olmasıdır. Devlette çalışsalar bile ya akrabaları, ya kendileri, devlette olan bir sürü insan özel hastanelerde ve devlette her ikisinde de çalışıyor. Bakıldığında devlet yetkililerinin özel hastanecilikte bu derme çatma yasaları koruyan pozisyonda oldukları için bu olaylarla karşı karşıya kaldık.”