YARDIM BEKLİYORLAR: Türkiye vatandaşı olan Hamza-Bayram Eltutan çifti 2002 yılından beri KKTC’de yaşam sürüyor. İnşaatlarda işçi olarak çalışan baba Hamza Eltutan’ın kazancı ise ancak 2 engelli kızını hayatta tutmak için gereken elzem ihtiyaçlara yetiyor. Eltutan ailesi kapılarını çalacak bir yardım eli bekliyor

Devrim DEMİR

Türkiye’den 2002 yılında gelerek Güzelyurt bölgesinde yaşamaya başlayan Hamza-Bayram Eltutan çifti biri 8 aylık biri de 6 yaşında havale geçirip yatalak olan kızları Nevin ve Göknur için yardım eli uzatılmasını bekliyor. Dört çocuk babası olan Hamza Eltutan ailesini geçindirebilmek için inşaatlarda çalışıyor. Güneşköy’de kirada oturan aile kazandığı paranın iki kızının ilaç, bez ve ihtiyaçlarına yetmediğini söyledi.

Maddi imkânsızlıklar içinde kimseye muhtaç etmeden yıllardır iki kızına kendi elleriyle bakan gözü yaşlı anne Bayram Eltutan, “Artık kızlarımı taşıyacak takatim kalmadı, gittiğimiz her yerde kapılar yüzümüze kapandı” dedi.  

Hayatını küçücük bir odada kızlarına adadı

Kızlarının rahatsızlığı nedeniyle kendini evlatlarına adayan 49 yaşındaki anne Bayram Eltutan, yatalak olan kızlarını gözünün önünden bir an olsun ayırmıyor. Gitmedikleri doktor kalmadığını söyleyen Eltutan çaresizliğini şu sözlerle anlattı: “Kızlarımın bir 8 aylıkken biride 6 yaşındayken aynı rahatsızlığı geçirip yatalak oldu. Gitmediğimiz doktor kalmadı, çocuklarımın tedavi olması için kurul rapor bile vermedi. Oturduğumuz ev kirada elektrik, su faturasını ödeyemiyoruz ödesek çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz. Çocuklarım tamamen bana bağımlı yedirirsem yemek yiyorlar, yedirmesem aç kalıyorlar. Doğru düzgün yatakları olsa bu kadar sıkıntı çekmezdik. Yatırması kaldırması var ama helal olsun çocuklarıma.”

İhtiyaçlarını karşılayacak güçleri yok

Eltutan ailesinin iki kız iki erkek çocukları var. Oğullarının biri evli olan çiftin Meslek Lisesinde okuyan bir erkek çocukları daha var. Baba Hamza Eltutan’ın eline bakan aile eve giren maaşla yatalak olan iki kızlarının masraflarını karşılayamıyor. Hastanede olan ilaçların dışında her ay özel aldıkları ilaçların olduğunu dile getiren anne, “Çok zor durumdayız devlet gözünü açsın biz kimseye ulaşamıyoruz. Artık düşünecek bir beynimiz kalmadı ben kendi rahatsızlığımı unuttum, yeter ki çocuklarım iyi olsun” diye konuştu. 

“Allah sabrını veriyor” 

Anne Bayram Eltutan, evdeki iki engelli çocuğuna baktığı için eşine destek olsun diye çalışamıyor ve bu durumdan dolayı oldukça üzüntülü olduğunu dile getirdi. Elçilik ve Sosyal Hizmetler Dairesine müracaat eden aile kızlarının en azından birine maaş bağlanması talebinde bulunduklarını ancak kendilerine geri dönüş yapılmadığını iddia eden Eltutan, “Bizim istediğimiz bir maaş. Eşim zaten elinden geldiğinin fazlasını yapıyor ancak yetmiyor. İhtiyaçları, mamaları ve sütleri var. Düzgün yemek yiyemedikleri için çoğu zaman sadece süt içiyorlar ve ayda 2 koliden fazla süt tüketiyoruz. Bu hastalık nasıl bir şey çocuklarım eriyor gözümüzün önünde ve biz hiçbir şey yapamıyoruz. Allah sabrını veriyor” diye konuştu.

“Ben de çocuklarımı gelinliklerle görmek isterdim”

29 yaşında Nevin ve 19 yaşındaki Göknur eskiden konuşmalara ve seslere tepki verirken artık veremiyor. Gözleri de görmeyen iki genç kız yıllardır yatağa bağlı. Kızlarının yanından ayrılmayan anne Bayram ise evlatlarına büyük bir sevgi ve özenle bakıyor. İki kız ve iki erkek çocuk annesi olan Bayram Eltutan bir kez bile kızlarının elinden tutup yürümedi. Eltutan yürek burkan sözleri ile kızlarına olan özlemini şöyle anlattı: “Ciğerim yanıyor, hangi ata evlatlarını bu şekilde görmek isterdi, üstelik eli kolu bağlı. Kızlarımın yaşıtlarına bakıyorum kimisi üniversitede, kimisi evlenip çocuk sahibi oldu. Bende kızlarımı gelinliklerle görmek isterdim, yaşıtları gezip eğlenirken benim içim yanıyor.”

8df78sd7fs-(2).jpg

Güzelyurt’a bağlı Güneşköy’de kirada oturan Eltutan ailesi kapılarını çalacak bir el bekliyor