Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs müzakerelerine ilişkin bilgi vererek, Türkiye olarak Kıbrıs sorununun çözümünde her zaman ne dediğini, ne istediğini bilen ve yapıcı bir ülke olduklarını söyledi. Çavuşoğlu, müzakerelerin sonucunda bazı konularda yaklaşımlar olsa da bazı konularda görüş ayrılığının devam ettiğini anlattı.

Beşli konferansta da Türkiye’nin kendinden emin bir şekilde masada olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, Türkiye ile KKTC heyetinin görüşlerinin tamamen örtüştüğünü vurguladı. KKTC müzakere heyetinin ne kadar olgun ve vizyoner bir devlet olduğunu bu süreçte herkese gösterdiğini belirten Çavuşoğlu, “Çözüm için kararlı olduklarını ama ne olursa olsun çözüm olsun demediklerini de herkese gösterdiler.” ifadesini kullandı.

Genel anlamıyla sakin bir ortamda geçen görüşmelerde Birleşmiş Milletler (BM) temsilcisinin objektif bir tutum sergilediğini ancak bu süreçte görüşler arasında ciddi farklılıklar olduğunu gördüklerini söyleyen Çavuşoğlu, teknik çalışmaların sürmesi konusunda hemfikir olduklarını ve bir takvim belirlediklerini hatırlattı.

Türkiye’yi 18’inde başlayacak bu görüşmelerde Müsteşar Yardımcısı Ahmet Muhtar Gün’ün temsil edeceğini dile getiren Çavuşoğlu, daha sonra dışişleri bakanları olarak bir araya geleceklerini ve burada somut bir sonuç çıkması halinde başbakanların davet edileceğini kaydetti.

Çavuşoğlu, Başbakan Binali Yıldırım’ın 12 Ocak’ta yapılan görüşmelere katılmak için hazır olduğunu ancak özellikle Yunanistan’ın başbakan düzeyinde katılım konusunda çekince göstermesi nedeniyle Yıldırım’ın da katılmasının uygun olmadığını belirtti.

Teknik çalışmaların uzun sürmemesi gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, “Biz bunun aylar sürmesini istemiyoruz. En fazla bir ya da iki hafta içinde olacaksa da olmayacaksa da bunun kararını vermemiz lazım.” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, her iki tarafın da BM temsilcisine, haritaları kısa süre içinde birbirlerine gösterdiğini ve karşılıklı harita paylaşımı gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı. Ancak iki tarafın da bu haritaların kabul edilemeyeceğini belirten birer mektubu BM Temsilcisi”ne verdiğini söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Sayın Akıncı da zaten Rum tarafının teklifinin ciddi olmadığını, hiçbir Kıbrıs Türkü’nün bu haritayı kabul etmeyeceğini güçlü bir şekilde vurguladı. Aynı şey bizim için de geçerlidir. Yok öyle Karpaz’mış, diğer yerlermiş, bunlar zaten söz konusu olamaz ama daha harita aşamasına geçilmediği için tüm detaylara girmenin de bir anlamı yok. Ama herkes müsterih olsun. Kıbrıs Türk halkının ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının güvenlik, garanti, toprak ve diğer konulardaki hassasiyeti bizim hassasiyetimizdir. Bu konudaki haklarımızı ve çıkarlarımızı biz sonuna kadar savunuruz. Hiç kimse endişe içinde olmasın. Sosyal medyada da çok manipülatif bilgiler de yayılıyor. Onlara itibar etmesinler ve bize güvensinler.”