Lefke ve yöresi sivil toplum örgütleri, Cengiz Topel Hastanesi ve sağlık sisteminin kilitlenmesine neden olan doktor eksikliğini her fırsatta dile getiren Sağlık Bakanlığı’ndan Güzelyurt’a yapmaya planladığı yeni hastaneye 20 doktoru nereden bulacağını açıklamasını istedi.

Örgütler, Cengiz Topel Hastanesi konusunda Lefke ve yöre halkının taleplerinin yerine getirilmediği ifade edilerek, önümüzdeki günlerde bu konudaki eylemlerin Lefkoşa’ya taşınacağı uyarısında bulundu.

“LEFKE VE YÖRE HALKINA KARŞI OLDU BİTTİ VAR...”

Lefke ve Yöresi Sivil Toplum Örgütleri Koordinatörlüğü konuyla ilgili yazılı açıklamasında, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Devlet Planlama ve İnşaat Dairesi’nde sesiz sedasız Güzelyurt’a inşası düşünülen hastanenin karkas maliyet hesaplarının yapıldığı ve kısa sürede ihale aşamasına gelineceği savunuldu. Açıklamada, “Bu konuda Sağlık Bakanlığı ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Lefke ve yöre halkına karşı bir oldu bitti yaratma çabası içerisindedirler” denildi.

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu’nun, 29 Haziran 2016 ve daha sonraki tarihlerde yaptığı bir çok açıklamada istedikleri branşlarda doktor olmadığını vurguladığı ve “Bulursanız hemen alayım... Bunu da bu kadar net söylüyorum... Ama yok ... Doktor eksikliğimiz var” diyerek, ülkede ciddi doktor eksikliği olduğunu itiraf ettiği kaydedildi.

Bakanın, sorunun çözümünü de halka yükleyerek, sağlık sistemindeki en önemli sorunu çözme yönünde değil, ondan kurtulma yolunu seçtiği savunulan açıklamada, “Ülkede bu kadar büyük bir açık oluşturan ve sağlık sisteminin adeta kilitlenmesine neden olan doktor eksikliği dururken ve bunu Sağlık Bakanı olarak kabul ederken, Güzelyurt’a yapmaya planladığı yeni hastaneye 20 doktoru nereden bulacak?” denildi.

“Cengiz Topel Hastanesi kapatılmayacak” denildiği halde, hastanenin sorunlarının çözümü için hiç bir şey yapılmadığı ifade edilen açıklama şöyle devam etti:

“Cengiz Topel Hastanesi kapatılmayacak edebiyatı yapıp, fiziki alt yapısının II. Basamak Sağlık Hizmeti veren hastane seviyesine getirilmesi için bir tek çivi bile çakmayan ve uzman hekim, hekim ve sağlık personeli eksikliklerini tamamlamayan Sağlık Bakanlığı ve diğer yetkililer inandırıcı olamazlar.

Yukarda saydığımız nedenlerle, Güzelyurt’a yeni hastane inşasının Cengiz Topel Hastanesi’nin poliklinik seviyesine düşürülmesi anlamına geldiğini bir kez daha hatırlatır; başta Sağlık Bakanı olmak üzere söz konusu kararın alınması ve uygulamaya konması hususunda katkı koyanları protesto ederiz. Kararlarını acilen gözden geçirip, geri almaya davet ederiz.

Hastanemiz konusunda isteklerimizi daha önceki basın açıklamalarımızda duyurmuştuk. Mücadelemizin durduğu yanılgısına kimse kapılmasın. Önümüzdeki günlerde eylemlerimizi Lefkoşa’ya taşıyacağımızı da şimdiden kamuoyuyla paylaşırız.”