Deniz Abidin

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Genel Sekreteri Güven Bengihan, Merkezi Cezaevi'ndeki mahkum sayısının 400'e ulaştığını belirtti. Bengihan, Yeni Bakış'a yaptığı açıklamada, 1982 yılında yapılan Merkezi Cezaevi'nin 175 kişilik kapasiteye göre yapıldığını anlatarak, yıllar içinde mahkum sayısı arttıkça ranzalar kurarak kapasitenin artırıldığını belirtti. Bengihan, 175 kişilik Merkezi Cezaevi'nin kapasitesinin 350'ye çıkarıldığını, ancak koğuş, tuvalet ve lavaboların aynı kaldığını ifade etti.

"Tuvalet ve lavabolar çalışmıyor"

Bengihan, tuvalet ve lavaboların çalışmadığına dikkat çekerek, cezaevinde mahkumları rehabilite edecek ortamın olmadığını savundu. 2006 yılından beri gelmiş geçmiş tüm siyasilerin gündeminde çağdaş bir cezaevinin olduğunu söyleyen Bengihan,  tüm bunların günü kurtarmaya yönelik açıklamalar olduğunu kaydetti. Bengihan, "Göreve gelen tüm bakanların çağdaş bir cezaevi yaratacak destek ve mali gücü yoktur" diye konuştu.

"TC tarafından aktarılan para kalemden çıkarılmış olabilir"

2011-2012 yıllarında çağdaş bir cezaevi yapılması için TC tarafından 5 milyon TL gönderildiğini ve bu paranın yıllardır bekletilmekte olduğunu dile getiren Bengihan, cezaevi binası için öncelik olarak bir plan proje oluşturulması gerektiğini vurguladı. Bengihan, söz konusu 5 milyon TL'lik desteğin kalemden çıkarıldığını düşündüğünü belirtti. Bengihan, yaklaşık 5 yıldır hiçbir siyasetçinin bu konuda politika üretmediğine dikkat çekerek, Müteahitler Birliğiyle olan sorunu aşamadıklarını söyledi. Müteahitler Birliğinin çağdaş cezaevinin ihale aşamasına geldiğinde ihaleye katılmak istediğini, bu konuda  sorun yaşandığını anlatarak, "bu zamana kadar bu sıkıntı aşılmalıydı" diye konuştu.

"Nüfus sayımında bir kısmı kullanıldı"

O günden bu zamana kadar gelmiş geçmiş hiçbir  İçişleri Bakanı'nın soruna formül bulamadığını vurgulayan Bengihan şunları söyledi, "Bugüne kadar göreve gelen hiçbir bakan çağdaş bir cezaevinin yapılmasında başarılı olamadı. TC destek gönderdi, ancak bu yeterli olmadı. Bir takım sorunlar aşılamadı, plan ve proje aşamasına gelemedi. TC tarafından aktarılan paranın kullanılmamasından dolayı kalemden çıkarıldığını düşünüyorum. Son yapılan nüfus sayımında giderler için bir kısmının kullanıldığını biliyorum"

"Proje hazırlandı, arsa icar edildi, ancak hükümet değişti"

Bengihan, ülkede göreve gelen hükümetlerin  krizlere sorun üretme becerisinin olmadığını söyleyerek, sorunun bütçe değil, irade sorunu olduğunu belirtti.

Bengihan, Ankara'daki çağdaş cezaevini ziyaret ettiklerini anlatarak, oradaki cezaevinin yapısını örnek aldıklarını, mahkumları rehabilite edecek ortam ve topluma kazandırılması açısından Kıbrıs'a uyumlu bir proje ürettiklerini belirtti. Bengihan, "Farklı cezaevi modellerini de bir komplex olarak hazırladık. Rehabilite merkezi, potansiyel suçlu olmaması için islah evi, spor kompleksi...O dönemin İçişleri Bakanı Nazım Çavuşoğlu ve Cezaevi Müdürü Salahi Hoca ile birlikte çağdaş bir cezaevi için arsa icar edildi. Karara bağlanmasının ardından plan ve projesinin çıkarılması kalmıştı. O dönem yine hükümet değişikliği oldu. Yeni bir bakan, farklı bir hükümet geldi. Ve bu güne kadar uzadı. Çağdaş bir cezaevinin yapılması için en çok yanaşan ve isteyen bana göre Nazım Çavuşoğlu'dur. Bu konuyla ilgili bazı kişiler kendisini desteklemese de yeni bir çağdaş cezaevinin gerekliliğini savundu. Elinden geleni yaptı, ancak görev süresi yetmedi" dedi.

"Mahkum sayısı 400'ü buldu, Şartlı Tahliye Kurulu yetersiz kaldı"

KTAMS Genel Sekreteri Güven Bengihan, Şartlı Tahliye Kurulu'nun ayda bir veya iki kere toplanmasına rağmen, mahkum sayısının bugün 400'ü bulduğunu söyleyerek, 2009 yılında Şartlı Tahliye Tüzüğü geçerken, cezaevindeki mahkum sayısının 260'a düştüğünü hatırlattı. Bengihan, ülkedeki suç ve suçlu oranının artmasından dolayı Şartlı Tahliye Kurulu'nun yetersiz kaldığını belirtti.

"İrade ortaya koyacak siyasilere ihtiyaç var"

Cezaevinin, insanlık onuruna yakışmayan, mahkumu rehabilite etmek yerine potansiyel suçlu yetiştirme yerine dönüştüğünü ifade eden Bengihan, bu konuda irade ortaya koyacak, samimi siyasilere ihtiyaç olduğunu söyledi. Bengihan, göreve gelen her içişleri bakanının çağdaş cezaevinden bahsettiğini, son içişleri bakanının da projelendirmeden söz ettiğini, ancak konuyla ilgisi bulunan ne müteahitler birliğinin ne de örgütlerin bilgilendirilmediğini belirtti.