CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu'na, "Altından kalkamayacakları çok ağır sözler söyleyebilirim. Eğer bir özür mekanizması geliştirmezlerse her alanda hak ettiği cevabı hem de en ağırından verebilecek noktadayız" dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Toplantısı Genel Başkan Kılıçdaroğlu başkanlığında sürerken, Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu.7 Haziran seçimlerinin yapılmasının ardından 31 gün geçtiğini belirten Koç, "Şuana kadar herhangi bir görevlendirmenin olmadığını görüyoruz. Daha önceki yıllara bakıldığında 1991, 1995, 1999,2002, 2007, 2011 yıllarında yapılan genel seçimlerden sonra oluşan parlamentoda mevcut o dönem görev yapan cumhurbaşkanlarının hükümeti kurma görevini vermeleri için geçen süre 14-19 gün süre arasıdır. Meclis Başkanlık divanı kurulsun. Meclis Başkanlık Divanı'nın sayıları şu olsun bu olmasın, yani her türlü tartışmayı beklemeden bu sürecin biran önce Türkiye'de başlaması gerektiğini ifade ediyoruz. Kimin 7 Haziran'da iktidardan düştüğü belli ama şuanda kim iktidarda belli değil. Bugünkü Meclis'in fotoğrafı şuanda kim iktidar kim muhalefet belli değil. Biran önce tablonun şekillenmesi lazım" diye konuştu.

"7 HAZİRAN'DA VERİLEN MESAJIN GEREĞİNİ YAPAMADIK"

Parlamentoda kimin iktidar, kimin muhalefet olduğunun belli olmadığını kaydeden Koç, "Ülke ile ilgili önemli kararlar alma noktasına süreci taşıdığında eli ayağı dolaşacak bir fotoğraf var Türkiye'de. Olay ciddi, olay önemli. Sorumluluk parlamenter demokratik sistemde sandıktan çıkan sonucun yansıtılacağı idare şekline kavuşmaktır. Bunun için çok uğraştık. Seçimin hemen ertesinde 7 Haziran'da sandıktan çıkan mesajın siyaseten yansıtılması adına çok uğraştık. Dün Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun dediği gibi "Bıktık bu laf dalaşlarından'. Millet çözüm istiyor, o çözüme odaklanmak zorundayız. Bunu gerçekleştiremedik. 7 Haziran'da verilen mesajın gereğini yapamadık. Şimdi Türkiye bir çözüm bulmak zorunda. Demokrasi bir uzlaşmaysa, demokrasi mevcut koşullar içerisinden bir çözüm üretme sanatıysa hep beraber bu noktada üzerimize düşeni yapmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

CHP'nin çözüm olma noktasında üzerine düşen sağduyuyu göstereceğini, asık suratlı siyasetin penceresi olmayacağını söyleyen Koç, "Koalisyon hesapları partilerin kendi öz çıkarları nedir o pencereden değil, bu ülkenin, bu milletin şuandaki çıkarları neyi gerektiriyor o çerçeveden ele alınıp yapılması gereken siyasi sorumluluklardır diye düşünüyoruz. Sanki Türkiye'de hiç seçim olmamış. Hiç 7 Haziran diye bir takvim Türkiye'nin gündemine düşmemiş. 7 Haziran'da AKP'ye sen artık tek başına iktidarda değilsin mesajı verilmemiş gibi her şey 7 Haziran öncesi gitmeye çalışıyor Türkiye'de" dedi.

"EĞER BİR ÇÖZÜM OLACAKSA AKP'NİN İÇİNDE OLACAĞI BİR ÇÖZÜM ARİTMETİĞİNE MAHKUM ETTİNİZ TÜRKİYE'Yİ"

Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tutum ve davranışlar içeriden istemem, dışarıdan istemem, o varsa ben yokum, böyle bir mantıkla geldik. Sonuç eğer bir çözüm olacaksa AKP'nin içinde olacağı bir çözüm aritmetiğine mahkum ettiniz Türkiye'yi. Özeti bu. CHP'ye gelince, önce ilk bölümü zorladık. Şimdi CHP'ye, ortaya koyduğu 14 ilke, Allah aşkına hükümeti kurmak için görevlendirilecek siyasi partinin mevcut genel başkanı bu 14 maddenin hangisine karşı çıkabilir? Temel hak ve özgürlüklerden bahsediyoruz, hukuk devletinden bahsediyoruz. Kabul edilmeyecek ne var orada? Siyasette ahlak diyoruz. Eğer herkesi rahatsız eden bu ülkede namuslarıyla, onurlarıyla yaşayan çocuk büyüten tüm insanlarımızın haklarını gasp ederek, bir yolsuzluk, hırsızlık olayı yaşanmış ya da iddialar ortaya konmuşsa bunların da soruşturulmasını istiyoruz. Kim bunu reddedebilir? Reddettiğin zaman sen demokrasinin neresinde olacaksın? Açık net uygulanmayacak maddeler getirmedik. Madem bazı yapıların tutumu AKP'nin içinde olacağı bir koalisyona getirdi, millette çözüm bekliyor. "Biz çözümsüzlüğün adresi olmayacağız" dedik. İlkelerimiz ortada. Koşullarımız ortada. Önyargılardan uzak, akılcı, ülke yararlarını öne alan bir ay içerisindeki siyasi gelişmeleri art arda koyduğunuz zaman geldiğimiz noktada süreci tıkamayan bir tutumu CHP olarak sürdürüyoruz. Artık süreç ülkenin, milletin hayrına neyse o şekilde gerçekleşir."

"ALTINDAN KALKAMAYACAKLARI ÇOK AĞIR SÖZLER SÖYLEYEBİLİRİM"

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu'nun CHP'nin TBMM Başkan adayı olan Deniz Baykal ile ilgili sözlerine tepki gösteren Koç, "Ben hiçbir siyasi parti yetkilisinin adını ifade etmedim. Aslında doğrudan isim de verebilirdim, altından kalkamayacakları çok ağır sözler söyleyebilirim. Düşünerek de, anında da söyleyebilirim ama siyaseti o boyutta tutmak istemiyoruz. Cevap verilmedi sanmasın, hakkımız baki. Siyasette uzun. Eğer bir özür mekanizması geliştirmezler, söylediğinin sıkıntı anında istemeden ifade edildiğini ortaya koymazlarsa, o zaman milyonlarca bu ülkede hem inançlarına bağlı, hem namusuyla, onuruyla yaşayan tüm insanlara yapılan hakaretin sorumlusuna bulduğumuz her alanda hak ettiği cevabı hem de en ağırından verebilecek noktadayız. Ama bugün siyaset karşılıklı polemik istemiyor. Herkes aklını başına toplasın, aklını başına toplarken haddini de bilsin" dedi.

"PARTİSİNİN GRUP BAŞKANVEKİLİ TARAFINDAN CHP'YE YÖNELTİLEN SAÇMA SAPAN LAFLAR HAKKINDA YORUMU NE ONU MERAK EDİYORUM"

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Koç, CHP Lideri Kılıçdaroğlu ve MHP Lideri Bahçeli'nin gazetelerde açıklamaları olduğu hatırlatılarak, "Devlet Bahçeli, CHP-AKP koalisyonu yakın diyor, Kemal bey ise AKP ile MHP koalisyonu yakın diyor. Siz bu tabloyu nasıl görüyorsunuz ve Devlet Bahçeli'nin açıklamalarında Çinliler'e yapılan saldırıyla ilgili gözleri çekik nasıl ayırt edeceksiniz ne fark var ifadesini nasıl yorumlarsınız?" sorusuna Koç, "Sadece partisinin grup başkanvekili tarafından CHP'ye yöneltilen saçma sapan laflar hakkında yorumu ne onu merak ediyorum. Çekik göz, büyük göz, kapalı göz. O konulara hiç girmek istemiyorum. Biz konumumuzu, pozisyonumuzu ifade ettik. Bugün geldiğimiz noktada o tutumun Meclis Başkanlığı'na yansımasından sonra da AKP ile olabilecek koalisyonu ancak olanaklı kıldığını söyledim. CHP olarak da bu noktada tutumumuzu pozitif olarak, 7 Haziran gecesi biz bağırmadık çağırmadık bir tespit yaptık" yanıtını verdi.

RTÜK'teki üye dağılımının da değişecek olmasıyla ilgili soruya Koç, "7 Haziran sonuçları AKP'yi tek başına iktidardan eden bir sonuçtur ama sanki 7 Haziran yaşanmamış gibi her türlü devlet gücünü tek başına iktidarmış, arkasında parlamento çoğunluğu varmış gibi bir yapı. Süre uzatan bir yapı. Sanıyorum bir üyenin yenilenmesi için kura çekilecek. Hukuki görüşler de alındı. Bir an önce bunun uygulamaya geçmesi gerekiyor. Sadece RTÜK değil, birçok alanda yeni güç dengesinin Türkiye'nin iradesine yansıtılması gerekiyor" cevabını verdi.

Son dönemdeki dini söylemlerin siyasette gündeme getirilmesinin arkasında ne olacağının ve olası AK Parti-CHP koalisyonuna tepkilerin olup olmadığıyla ilgili soru üzerine Koç, "Bunlar ucuz söylemler. Söyleyene de yakışmaz, söyleyene de bir şey getirmez. Zorla bir polemik noktasına çekiliyor, bende ısrarla sadece Devlet Bahçeli'nin görüşleri nedir? Çekik gözlüler için bile bir tasnif cevabı verebilen Sayın Bahçeli'nin Sayın Halaçoğlu'nun sözleri hakkındaki düşüncelerini öğrenmek önemli" karşılığını verdi.

CHP’den MHP’li o isme çok sert tepki