Çevre Mühendisleri Odası, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (KIB-TEK) Teknecik Elektrik Santrali’nde kullanılmak üzere kaliteli yakıt alımına onay vermesi ve bununla ilgili ilk adımın atılmış olmasını çok güzel bir gelişme olarak niteledi. Oda gelişmeyi takdirle karşıladıklarını, ancak yeterli olmadığı ifade etti.

Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, atılan bu adımın hava kirliliğini azaltacağı, ancak tamamen yok etmeyeceğinin bilinmesi gerektiği ifade edilerek, santralin diğer çevresel etkileri için de benzer adımlar atılması dileğinde bulunuldu.

Açıklamada, ülkenin enerji ihtiyacını karşılayan termik santrallerde uzun yıllardır kalitesiz yakıt kullanıldığı ve baca gazı arıtma sistemi olmadan çalıştırıldığı belirtilerek, bu durumun birçok zehirli gazın bacalardan atılmasına sebebiyet verdiği kaydedildi.

Çevre Mühendisleri Odası açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Santrallerden doğaya salınan Kükürt Dioksit (SO2), Azot Oksitler (NOx), Karbondioksit (CO2), Ozon (O3), Hidrokarbonlar ve partiküler maddeler sağlığımızı çok ciddi şekilde tehdit etmektedir.  Ayrıca bu gazların bir kısmının atmosfere karışmasıyla asit yağmurları meydana gelmekte ve zehirli gazlar bölgedeki ağaçlara, bitki örtüsüne, toprağa zarar vermekte kirliliğin taşınarak sadece havada değil, su ve toprakta da devam etmesine neden olmaktadır. Kaliteli yakıt alımı yapılarak sadace kükürt kontrol altında tutulmuş olacak, diğer tehlikeli gazların salınımını engellemeyecektir.

Mutlak suretle her iki santralin de baca gazı arıtma tesisini kurup çalıştırması ve kurulacak denetim mekanizmasıyla rutin olarak denetlenmesi gerekmektedir. Dileriz, her iki kurum da bu sistemi kurmak için çalışmasını şimdiden yapıp, kamuoyuyla paylaşır.”