Çiğdem Aydın

Maliye Eski Bakanı Salih Coşar, KKTC için en doğru ekonomik yapının Serbest Bölge ilanı olduğunu söyledi.

KKTC ile TC arasında imzalanan “Kıyı Ticareti Anlaşması”na atıfta bulunan Coşar, bu anlaşmayı süratle revize edip güncelleyerek, KKTC’yi “Serbest Bölge” haline getirin çağrısında bulundu. 

Coşar, ülke yönetiminde ve ekonomide zorluklar olabileceğini ifade ederek, “40 yıldır toz pembe bir geçmiş yaşadık, 1983 yılından bugüne gelinceye kadar KKTC bir devlet olmuştur, hataları da olmuştur. Türkiye ile ilişkilerimizi sıcak tutarak, görüşler alınarak, günün koşullarına göre bazı yasalar da dahil olmak üzere güncelleme yapılabilir ama bu protokol  A’dan Z’ye değişimi öngörüyor bunu yaparken hata  yapılabilir” dedi. 

Coşar illaki bir yapısal dönüşüm isteniyorsa, ekonomik kalkınma isteniyorsa “KKTC serbest bölge olmalı, yüksek öğretim için adaya gelen öğrenci potansiyeli daha etkin kullanılmalı, Kıyı Ticareti Anlaşması revize edilerek KKTC’de üretilen her türlü ürün sorunsuz olarak Türkiye’ye pazarlanmalıdır” görüşlerini aktardı. 

“e- Devlet olmazsa yapısal dönüşüm olmaz”

İlk olarak “e-devlet” projesinin hayata geçirilmesini tavsiye eden Coşar bu şekilde ülkede kayıp kaçağın önlenebileceğini, bürokratik bir takım engellerin veya yavaşlamanın ortadan kaldırılarak ülke kalkınmasında ihracat meselelerinde rekabet halinde olunan ülkelerle yarışılabileceğini vurguladı. 

İmzalanan ekonomik protokolün adının “Yapısal Dönüşüm” olduğunu fakat yapısal dönüşümden anlaşılanın farklı şeyler olduğuna dikkati çeken Coşar Türkiye’nin büyük bir devlet olduğunu ve daima Kıbrıs Türkünün Anavatanı olduğunu kopmaz bağlarla bağlı olunduğunu ifade etti.

Coşar, Türkiye pazarına yapılabilecek ihracatın da Türkiye pazarında bir rekabet unsuru olamayacağını, aksine, KKTC’nin kalkınmasına katkı olacağını belirtti. 

Yeşil Hat Tüzüğü’nün de Rum Yönetimi ve zihniyeti nedeniyle doğru çalışmadığını kaydeden Coşar, yüzümüzü Anavatan Türkiye’ye dönmemiz gerektiğini, gerekli anlaşmaları yaparak veya revize ederek harekete geçilmesinin uygun olacağını kaydetti. 

“Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nı ben bile anlamadım” 

Salih Coşar, Cumhuriyet Meclisi’nde onaylanan Seçim ve Halk Oylaması Yasası’na da değinerek, bu değşikliği doğru bulmadığını belirtti. Coşar, ülkeyi tek ve bütün göstermek yanlış değildir fakat, Karpaz’daki vatandaşın Girne’den aday olanı, Girne’den aday olanı Mağusa’daki vatandaşın tanımadığını belirterek özellikle seçime yeni girecek olan adayların seçilme şansını azaltacağını belirtti. Coşar, “yarın seçim olsa, sandığa gitsem nasıl oy vereceğimi şu anda bilmiyorum. Vatandaş da bilmiyor. Ben anlamadım bu işi” dedi.