Eniz Orakcığlu

Ulusal Birlik Partisi ve Demokrat Parti yetkilileri CTP Genel Başkanı ve 2’inci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın Yeni Bakış’a  “UBP ve DP koalisyon hükümeti 3 ayda 100’ün üzerinde müşavir yarattı” şeklindeki açıklamalarına tepki gösterdi. Müşavir ordusu yaratılmasına kendilerinin de karşı olduklarını vurgulayarak, “CTP önce kendi döneminde yaratıkları müşavirlere baksınlar, bir kayıtları incelesinler sonra bu şekilde çıkış yapsınlar” dedi.

Sağlık Bakanı Sucuoğlu; “CTP bu konuda hiçbir şey yapmadı”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili, Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, müşavirlik konusunda CTP’nin de karnesinin kırık olduğunu vurgulayarak, “Tencere dibin kara seninki benden kara. Sayın Talat’ın bu sözleri söyleyebilmesi için öncelikle CTP’nin iktidar olduğu dönemlerde kaç tane müşavir yaptığına bakması gerekirdi. Bunun yanında başlıca sorun müşavirlik sistemidir ki öncelik bu sistemin kaldırılması olmalıdır. CTP son 15 yılın 8-9 yılı iktidarda olan bir partidir ki, iktidarda olduğu dönemlerde müşavirlik konusu ile ilgili hiçbir çalışma yapmayarak, muhalefete geldiğinde çok rahat bu konuda konuşup, isteklerde bulunabiliyor. Peki, o zaman CTP iktidardayken müşavirlik konusunda gereken düzenlemeleri neden yapmadı? Üzülerek söylüyorum ki maalesef bizim ülkemizdeki politika budur, CTP iktidara geldiğinde söylediklerinin hiçbirini yapmayarak, muhalefete düştüğünde  yapmadıklarını eleştiri konusu yapıyor ve halkta inandırıcılığını yitiriyor. Halk artık bu tarz şeylere sadece gülümsüyor” dedi.

“Müşavir parasıyla 300-500 kişi işe alınır”

Sucuoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti; “Eğer herkes bu konudan rahatsızlık duyuyorsa meclis açıldığında Anayasaya eğer aykırı değilse yasal bir değişiklik yapılsın ve mecliste tartışılarak artık bu sorunun önüne geçilsin. Çünkü müşavirlik konusu artık topluma çok büyük zarar veren bir şeydir. Bunun yanında devlet bünyesinde evde oturarak para kazanan müşavirlere verilen parayla 300 – 500 tane gencimiz rahatlıkla işe alınabilir.”

“Gerekli düzenlemelere varız”

“Bu konuda gerçekten istek varsa gereken düzenlemeler yapılır, gerekirse ve değiştirilebilirse yasa da değiştirilir” diyen Sucuoğlu, “İstek varsa sorun çözülür kaldı ki müşavir yaratılmasından bizde rahatsızız. Ama sırf eleştirmek için daha 3 ay öncesine kadar iktidarın büyük ortağı olan bir partinin Sayın Başkanının böyle ifadelerde bulunması halkı gülümsetir.”

UBP Genel Sekteteri Oğuz; “Geçmişteki defterlere baksınlar”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili, Genel Sekreteri Dursun Oğuz, müşavirlik konusunun ülke için büyük bir sorun olduğunu belirterek, “CTP,  muhalefet döneminde müşavirliği kaldıracağını söylediğinde, UBP’de onlara hak vermiş, destek olmuştu. Ama her nedense CTP hükümete geldiğinde kendi kadrolarını atamaya devam etti.  Sayın Talat bugün bu açıklamaları yaparken, geçmişteki defterleri açık bakması gerekir. Ama siyasette sen onu yaptıydın, ben bunu yaptıydım diyerek de doğrulardan uzaklaşamazsınız, kaldı ki müşavir konusu bugün UBP için söyleniyorsa, onlar içinde dile getirilmeliydi, bu nedenle de Sayın Talat’ın çıkıp laf cambazlığı yaparak UBP’yi suçlaması çok yanlıştır. Bunların yanında CTP geçmişte müşavirliği kaldıracağım diyerek halktan oyları topladı, iş uygulamaya gelince ise atamalarını yapmaya devam etti” şeklinde konuştu.

“Samimi olarak bir araya gelinsin”

Müşavirliğe UBP'nin de karşı olduğunu vurgulayan Oğuz, “Kaldı ki maalesef bende müşavirim, bugün milletvekiliyim ama yarın ne olacağım belli değildir ve müşavir olmaktan bende rahatsızım. Müşavir olduğum süre içerisinde maalesef ki bilgi ve emeğimi de hizmet anlamında yerine getiremediğimden dolayı üzgünüm. Ancak bu müşavirler bugün atandıysa ve bu kişileri görevden almak yerine onları çalıştırmak gerekir. Belki bu konuda meclis açıldığı zaman partiler samimi olarak bu sorunun çözümü ile ilgili bir araya gelerek, bir karar alınır ve hepimizde bu karara uyarız. Bunun yanında şimdiki müşavirleri veya görevde olan bürokratları atıl olmadan da yararlı olarak devlete hizmet kademesinde emekliliğe kadar çalıştırmanın da yolunu buluruz” diye konuştu.

“CTP şov yapıyor”

Oğuz, sözlerine şu şekilde devam etti; “Yeni kamu reformunun içerisinde, hazırlanan yasada müşavirliğin kaldırılması, fakat her bakana siyasi danışman ve müsteşarını kendi atama hakkı veriliyordu. Burada da bir siyasi kademe oluşturuluyordu, ama buradaki amaç devletin ekonomik anlamda zarara uğramasını önlemekti. Bunu da siyasi partiler olarak otururuz devletin lehine olacak şekilde sonuçlandırırız ve samimi bir şekilde bir karar geçiririz. Kaldı ki CTP biz bu atamaları yaparken mecliste bazı teknikler sundu ama onlarında son dakika olarak bunları bize sunması kamuoyuna ve türbünlere oynamaktı, kısacası bir şovdu.”

DP Milletvekili Arabacıoğlu; “Müşavir ordusunu gelmiş geçmiş hükümetler yarattı”

Demokrat Parti (DP) Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu ise, Müşavir yaratılmasını kendisinin de doğru bulmadığını belirterek, “Ama 3 aylık UBP-DP hükümeti döneminde yaratılan müşavir sayısı kesinlikle 100 veya üzeri değildir. Gelmiş geçmiş hükümetler tarafından yaratılan müşavir sayısına bakıldığında 100’ün üzerinde olduğu doğrudur, ama bu sayı sadece 3 aylık bir dönemde oluşmamıştır. Kaldı ki ülkemize bakıldığında toplam dair sayısı 112’dir, bu nedenle 3 ay içinde 100’ün üzerinde müşavir yaratılması mümkün değildir. Bu bağlamda müşavir yaratılmasına bende karşıyım ve bu saatten sonra müşavirlerle ilgili bir politika ve düzenleme oluşturulacaksa biz bu düzenlemeye de açığız. Bunun yanında kimsenin gönlü 35 -40 yaşındaki kişilerin çalışmadan devletten para çekmesine razı değildir.  Bununla ilgili düzenlemeler yapılacaksa ve yapılacak olan düzenleme Anayasaya da aykırı gelmezse gerekeni hep beraber yapalım” dedi.