Kıbrıs AB Derneği Başkanı Mustafa Damdelen, tüm Kıbrıslıların Avrupa Günü’nü kutlayarak, 2015’in “Federal çözüm ve AB” hedefinin gerçekleştiği yıl olmasını diledi.

Damdelen, 9 Mayıs Avrupa Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, Kıbrıslı Türklerin yüzde 60.5 oyla Mustafa Akıncı’yı Cumhurbaşkanı seçerek, çözüm ve AB hedefinden vazgeçmediğini gösterdiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında çözüm umutlarının yeniden yeşerdiğini ifade eden Damdelen, “Temennimiz, BM kararları çerçevesinde, 11 Şubat ortak deklarasyonu ilkeleri temelinde ve daha önce sürdürülen müzakerelerde sağlanan yakınlaşmalar kabul edilerek, anlaşılmayan konularda her iki toplumun yarar sağlayacağı çözümlerin üretilmesi ve Kıbrıs sorununun erken çözümüdür” ifadelerini kullandı.

Kıbrıs sorununun çözülmesi için esas gerekenin liderliklerdeki politik istek ve kararlılık olduğunu kaydeden Damdelen, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum halklarının büyük çoğunluğunun, federal çözüm ortak paydasında hemfikir olduğunu ifade etti.

Her iki toplumdan STÖ’lerin liderlerin çözüm yönünde atacakları adımları desteklemesi ve cesaretlendirmesi gerektiğini kaydeden Damdelen, çözümü kolaylaştıracak her türlü güven yaratıcı önlemin de desteklenmesinde yarar gördüklerini belirtti.

Damdelen, Kıbrıslı Türklerin AB Gümrük Birliği’ne dâhil edilmesinin, Ada’da ekonomik entegrasyonu sağlayıp barışın temellerini oluşturacağını savundu.

Damdelen, 9 Mayıs 2015’in Kıbrıs halklarının bölünmüş Kıbrıs’ta kutladığı son Avrupa Günü olmasını ve 9 Mayıs 2016’da Avrupa Günü’nün Federal Kıbrıs çatısı altında kutlanmasını da diledi.