Türkiye-Almanya ilişkileri uzmanı Bernd Liedtke ve Polonyalı politikacı Andrzej Zapalowski, cuma gecesi meydana gelen darbe girişiminin ülkenin İslamileşmesinin önünü açmak ve planladığı anayasal değişiklikleri hayata geçirmek isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından planlanmış olabileceğini söyledi.

Türkiye’deki mevcut durumu ‘karmaşık, korkunç ve korku verici’ olarak nitelendiren Dr. Bernd Liedtke, ülkede daha önce meydana gelen darbe girişimlerinin iyi tasarlandığını ve amacına ulaştığını ifade etti:

“Cumhurbaşkanı’nın (Recep Tayyip Erdoğan) darbeye gösterdiği tepki, binlerce hakim ve savcının yargı sisteminden uzaklaştırılması ve idam cezasını geri getirme planı, gizli ajandasının ipuçlarını veriyor.”

'ERDOĞAN, OTOKRATİK FİKİRLERİNİ GEÇİRMEK İÇİN BUNU YAPTI'

Erdoğan’ın Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nı değiştirmeye çalıştığını ancak Meclis’te çoğunluğu sağlayamamasının ardından bu planın sekteye uğradığını belirten Liedtke, “Bu yüzden de bunu yaptı, 1982 Anayasası’nı değiştirmek ve kendi otokratik fikirlerini geçirmek için” dedi.

Darbeyi ‘amatörce’ olarak nitelendiren Polonyalı politikacı Adrej Zapalowski de “Darbe girişimcilerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı uçuşu sırasında etkisiz hale getirme imkanı vardı fakat bunu yapmadılar” diye konuştu.

'DÜŞMANLARINDAN KURTULMAK İÇİN GERÇEKLEŞTİRMİŞ OLABİLİR'

Darbe girişiminin ‘kurgu’ olduğunu iddia eden Zapalowski, “Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından otoritesini güçlendirmek ve ordudaki laik devleti destekleyen düşmanlarından kurtulmak için gerçekleştirilmiş olabilir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin İslamileşmesinin Ortadoğu’daki durumu zora sokacağını ifade eden Polonyalı siyasetçi, ordunun ‘karşı çıkışlarına’ rağmen Erdoğan’ın Suriye’ye müdahaleden yana olmasının gerilimi artmış olabileceğini kaydetti.