Dr. Özcenk programda yaz aylarında spor yaparken sağlık açısından dikkat edilmesi gereken hususları anlattı. Ülkemizde sıcak hava ve nemin de birleşmesiyle hissedilen sıcaklığın arttığına dikkat çeken Dr. Özcenk, güneşe maruz kalan kişileri bekleyen en büyük tehlikenin güneş çarpması olduğuna vurgu yaptı. Güneş çarpması belirtilerinin deride kızarıklık, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma ve çok yüksek ateş olduğunu anlatan Dr. Özcenk, hastaya ilk yardım tedbirleri uygulanmaması halinde kişide kalıcı hasarların oluşabileceği uyarısında bulundu. Dr. Özcenk, derhal vücut ısısını düşürmek için ılık-soğuk duş, soğuk içecek, soğuk kompres gibi bir takım müdahaleler yapılması gerektiğini ve hastanın terleme fonksiyonu başlayıncaya kadar bu işleme devam edilmesinin doğru olacağını aktardı. Dr. Özcenk hastanın ilk müdahalesinin ardından en yakın sağlık kurumuna götürülmesine vurgu yaptı.

 

Güneş çarpmasının bir önceki halinin ise sıcak bitkinliği, sıcak vurması olarak tanımlandığını ifade eden Dr. Özcenk, rahatsızlığın belirtilerini ve olası durumda alınması gereken önlemleri anlattı. Dr. Özcenk kişide aşırı terleme, bitkinlik, kramplar, bayılma, hızlı nabız ve kısmen ateş bulunması halinde yine kişinin serin bir yere alınması ve su ile ayran içirilmesi gerektiğinden söz etti. Dr. Özcenk, güneşten nasıl korunabileceği konusunda tavsiyeler de aktararak, kişilerin 10.00-16.00 saatleri arasında güneşe çıkmamalarını, çıkmaları halinde ise mutlaka güneş gözlüğü, güneş koruyucusu, hafif giysiler giymesinin daha iyi olacağını belirtti.

 

Ülkemiz sporcularının çoğu zaman yaz aylarında güneş altında müsabakalara katıldığını bildiren Dr. Özcenk, sporculara da böyle zamanlarda bol su, vücuttaki tuz oranı için ayran ve hafif beslenmeyi önerdi.

 

 “Spor yapılan yerlerde ilk yardım müdahalesine hakim kişiler yer almalı.”

Dr. Özcenk ülkemizde spor yapılan her alanda bir sağlık çalışanının yer almasının teknik olarak mümkün görülmediğini söyledi. Bunun çözümünün vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesiyle sağlanabileceğine değinen Dr. Özcenk, spor kulüplerinde de ilk yardım eğitimi almış kişilerin yer almasının doğru olacağını vurguladı.

 

“Kişiler spora başlamadan önce sağlık kontrolünden geçmelidirler.”

Dr. Özcenk her yaşta spor yapılabileceğini ancak yürüyüş dahi olsa spor yapmak için mutlaka bir doktor kontrolünden geçilmesi ve kendi bünyelerine göre bir spora yönelmeleri tavsiyesinde bulundu.

 

“Akademik Spor” adlı programın söz konusu bölümü 10 Eylül 2014 Çarşamba günü, 20.30 – 21.15 saatleri arasında AS TV kanalında yayınlanac