Doğu Akdeniz Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü’nde geçtiğimiz günlerde UNDP – PFF (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı – Gelecek İçin Ortaklık) yetkililerinin katılımıyla bir seminer düzenlendi. Seminere, konuşmacı olarak PFF proje elemanı Fatma Terlik ve PFF program yürütücüsü Tiziana Zennaro’nun yanında kültürel miras komite üyeleri de katıldı.

DAÜ Mimarlık Bölümü’nde yürütülen ARCH 311: Koruma ve Restorasyon Prensipleri dersi kapsamında, ders yürütücüleri Prof. Dr. Kokan Grchev ve Doç. Dr. Beser Oktay Vehbi öncülüğünde gerçekleştirilen seminere, dersi alan öğrencilerin yanısıra, diğer mimarlık lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin ve öğretim elemanlarının da ilgisi oldukça yoğundu. “Kültürel Miras Teknik Komitesi ile Çalışma” başlığı altındaki seminerlerinde Zennaro, Avrupa Komisyonu’ndan 2009 yılından itibaren Kıbrıs’taki kültürel mirası korumak için destek almaya başlandığını belirterek, yaptıkları çalışmalarındaki misyonlarından bahsetti. Ardından Kıbrıs adasının dört bir yanında yürüttükleri küçük, orta ve büyük ölçekli üç tip projenin olduğundan bahsederek; yapılan projelere değindi.

Tamamlanmış veya devam eden projelerinden ve ileriki dönemlerde başlanması planlanan projelerinden bahsederken Zennaro, yaptıkları işin ne kadar önemli, hassas olduğuna ve özenle yapılması gerektiğine değindi. Tamamladıkları veya devam etmekte olan projelerinden bahsederken, Fatma Terlik 2016 yılının ortalarında bitmesi planlanan Gazimağusa’daki Othello Kalesi ve Zafer Burnu’ndaki Apostolos Andreas Manastırı hakkında detaylı bilgi verdi. Restorasyon çalışmaları sırasında AB’nin yanında evkaf ve Kıbrıs Kiliseleri’nden de maddi destek alındığını belirtti.

Kıbrıs’ın güneyinden kuzeyine, bir çok bölgede onlarca projeye imza atan ekip, yakında başlayacak olan projelerine de değinerek semineri sonlandırdı. Seminerin ardından, DAÜ Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özgür Dinçyürek yaptığı konuşmasında katılımcılara katılım belgelerini ve teşekkürlerini sunarken, bir sonraki dönemde Mimarlık Bölümü’nde yeni açılacak olan Kültürel Miras Çalışmaları adlı yüksek lisans programının da duyurusunu yaptı.