Star Kıbrıs, Ekim ayı ortalarında İskele-Kalecik kumsalında bulunan daha öncede bölgede faaliyet gösteren bir şirket tarafından doldurulan, Star Kıbrıs’ın yayımları sonucu açtırılan Yılanlı Dere’nin yeniden doldurulduğunu kamuoyunun bilgisine getirmişti. Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Gürkan Kara’ya da bilgi verilmiş, gazetenin tasarrufunda bulunan derenin yan taraflarının doldurulduğunu gözler önüne seren fotoğraflar, müsteşara talebi üzerine gönderilmişti. Ancak aradan uzun zaman geçmesine rağmen konuyla ilgilenen olmadığı gibi, açıklama da yapılmadı. Yağmurlu havaların başladığı bu günlerde Kalecik bölgesinin yağmur suyu tahliyesini yapan derenin içinde bulunduğu durum su baskınları tehlikesine neden oluyor. Ayrıca Kamu Dereleri Koruma Yasası Fasıl 82’de derelere müdahale edilmesi kesin bir şekilde yasaklanırken Yılanlı Dere’ye sürekli yapılan müdahaleler yasaların göz ardı edildiğini gösteriyor. 

KALECİK SAKİNLERİNİ SU BASKINLARI BEKLİYOR 

Kuzey Kıbrıs’ta birçok yerde alt yapı eksikliklerinden dolayı yağmurların ardından su baskınları sorunu yaşanırken, birçok bölgede su baskınlarından nasibini alıyor. İşte bu nedenle su baskınlarının önüne geçilebilmesi için bazı önlemlerin alınması gerekiyor. Bu önlemlerden hayati önem taşıyanların başında da dere yataklarını ve su kanallarının açık olması ve yağmur suyunun akışını önleyecek herhangi bir engel bulunmaması gerekiyor. Ancak İskele Kalecik Bölgesi sakinlerini, derenin doldurulmasından dolayı su baskını tehlikesi bekliyor. Çünkü bölgenin yağmur suyunu tahliye eden Yılanlı Dere’nin yan tarafları gelişi güzel dolduruldu ve derenin akış yönü de değiştirildi. Dere ikinci seviyeye yükselirken sonbahar aylarında olunması ve yağmurların başlaması nedeni ile mevcut durum su baskını tehlikesi oluşturuyor. 

DEREYE İLK MÜDAHALE BU DEĞİL DAHA ÖNCE DE DOLDURULMUŞTU 

Öte yandan Star Kıbrıs geçtiğimiz Haziran ayında da Yılanlı Dere’yi gündeme almış, bölgede inşaatlar yapan Afik Grubun, sivrisinekleri bahane ederek derenin denize akan kısmını toprakla doldurduğunu kamuoyunun bilgisine getirmişti. Yayımlanan haberlerde bölge halkının rahatsızlıkları da belirtilirken, İskele Kaymakamlığı, Tapu Kadastro Dairesi’nden bir ekip ile birlikte Yılanlı Dere’de inceleme yapmıştı. Yapılan hudut çalışmalarının ardından kaymakamlık, dereyi dolduran Afik Grup Şirketi’ne derenin doldurulan kısımlarını açmaları talimatında bulunmuştu. Talimat üzerine derenin doldurulan kısmı yine dereyi dolduran şirket tarafından açılmıştı.