Dış Basın Birliği, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Kıbrıs’taki liderler arasındaki “eşitlik ve tarafsızlığa gölge düşürmekle” suçladığı Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in davetine katılmamasına destek belirtti.

Birlik, Alman bakanın bir tarafa “cumhurbaşkanı” diğer tarafa ise “toplum lideri” diyerek “eşitliğe ve tarafsızlığa” gölge düşürdüğünü ve “tarafsızlık” ilkesinden yoksun tavrıyla müzakere sürecine yarar değil zarar verdiğini kaydetti.

Dış Basın Birliği Yönetim Kurulu yazılı açıklama yaparak, Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier’in Kıbrıs ziyaretini değerlendirdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in BM gözetiminde sürdürülen toplumlararası müzakerelerde iki toplum liderine destek olmak amacıyla Kıbrıs’a yaptığı ziyarette, tarafsızlık ilkesini alenen ihlal ettiğini görmenin üzücü olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier toplum liderleriyle yaptığı görüşmelerde de ihlal ettiği ‘siyasi eşitlik’ prensibini, onuruna verilen resepsiyonun davetinde de sürdürmüş, Rum Lider Nikos Anastasiadis’e ‘cumhurbaşkanı’, Mustafa Akıncı’ya da ‘toplum lideri’ sıfatıyla davet yapmıştır.

Kıbrıs sorununa destek vermeye gelen, ancak konunun temeli olan ‘eşitlik’ prensibini dahi göz ardı ederek ‘taraf’ olan sayın Steinmeier’e bir gerçeği hatırlatmak isteriz;

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Aralık 1974’te aldığı 365 sayılı kararında, müzakerelerin eşitlik temelinde yapılacağı açıkça belirtilmiş, bu olgu birden fazla Güvenlik Konseyi kararında da teyit edilmiştir. Bu gerçekler ışığında taraflar, müzakere masasında ‘toplum lideri’ sıfatıyla yer alırlar.

Geçmişte ve bugün Kıbrıslı liderlerin birlikte yer aldığı resmi ya da gayrı resmi tüm buluşmalarda taşıdığı sıfat ‘toplum lideri’ sıfatıdır. Hem Birleşmiş Milletler hem de uluslararası topluluk, ‘siyasi eşitlik’ ve ‘tarafsızlık’ ilkesi gereği, liderlere eşit mesafede durmaya hassasiyet göstermiştir.”

Dış Basın Birliği, Almanya Dışişleri Bakanı’nın bir tarafa “cumhurbaşkanı” diğer tarafaysa “toplum lideri” diyerek “eşitliğe ve tarafsızlığa” gölge düşürdüğünü ifade ederek, bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan uyarıların da dikkate alınmadığını kaydetti.

“Kıbrıs’ta sürdürülen çözüm müzakerelerine destek vermeye geldiğini” savunan Almanya Dışişleri Bakanı’nın, “siyasi eşitlik” prensibini ihlal ederek, “tarafsızlık” ilkesinden yoksun tavrıyla, sürece yarar değil zarar verdiğini savunan birlik, “Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Almanya’nın ‘teamüllere aykırı’ davetine katılmayarak, Kıbrıslı Türklerin toplumsal onurunu korumasını memnuniyetle karşılıyoruz. Sayın Akıncı lider olarak tavrını ortaya koymuş ve yapılması gerekeni yapmıştır” dedi.