Türkiye’de, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarına yönelik 28 Kasım'da başlatılan operasyon sona erdi.

AA muhabirinin güvenlik kaynaklarından aldığı bilgiye göre, 28 Kasım 2015'te Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği, polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Adem Erdur'un şehit edildiği saldırının ardından terör örgütü PKK mensuplarının yakalanması, kamu düzeninin sağlanması, barikatların kaldırılması, çukurların kapatılması ve patlayıcıların imhası için başlatılan operasyon, 103. gününde tamamlandı. Bölgede arama tarama faaliyetleri sürüyor.

Bugüne kadar yaklaşık 300 teröristin etkisiz hale getirildiği operasyonda, 243 çukur ve barikat bertaraf edildi, 354 bomba düzeneği imha edildi. Çalışmalarda çok sayıda uzun namlulu ve ağır silah ile roketatar, roketatar mermisi, el yapımı patlayıcı, el bombası ve mühimmat ele geçirildi.

TARİHİ DOKUYA DA ZARAR VERDİLER

Tarihi surları ve Hevsel Bahçeleri ile UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan, farklı medeniyetlere ve dönemlere ait cami, kilise, kale, han, ev, çarşı ve köprü olmak üzere 612 kültür varlığı bulunan Sur'da operasyonlarla sıkıştırılan PKK'lı teröristler, tarihi dokuya da zarar verdi.

PKK'lı teröristlerce aralık ayında düzenlenen saldırıda kentin ilk Osmanlı eseri Fatih Paşa (Kurşunlu) Camisi'nde çıkan yangın nedeniyle büyük çapta hasar oluştu. Teröristlerin, camiyi ateşe vermeden önce uzun namlulu silahlarla saldırması sonucu ibadethanenin kapı, duvar ve camları zarar gördü.

Tarihi Fatih Paşa, Arap Şeyh, Hacı Hamit ve Hasırlı camileri ile Ermeni, Katolik ve Protestan kiliselerinin çevresinde teröristlerce kazılan çukurlara ve kurulan barikatlara çok sayıda patlayıcı tuzaklandığı belirlendi.

EĞİTİM YUVALARINI TAHRİP ETTİLER

Sur'daki Süleyman Nazif Anaokulu, Yavuz Selim Ortaokulu, Mardinkapı İlkokulu/Ortaokulunu ateşe veren teröristler, öğrencileri de mağdur etti.

Yarıyıl tatilinin ardından 2015-2016 eğitim-öğretim yılının ikinci dönemi başlarken, Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki 7 okulda bini aşkın öğrenci, terör saldırıları nedeniyle eğitime başlayamadı.

YAKLAŞIK 4 BİN 500 AİLE GÖÇ ETTİ

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki terör olayları nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edilen 6 mahallede yaklaşık 4 bin 500 aile, evlerinden ayrılmak zorunda kalarak merkez Kayapınar, Yenişehir ve Bağlar ilçelerine taşındı.