Suna Erden

Lübnan’da Beyrut Life isimli bir şirket, KKTC’yi kullanarak Arap ve Ortadoğu’daki insanları dolandırıyor. KKTC-Lefkoşa’da 17 katlı otel ve rezidans projesine başlayacaklarına dair internet başta olmak üzere birçok mecrada reklam yapan şirket, projeden daire satın alacaklara bir çok yalan vaatte bulunuyor. Suudi Arabistanlı, Lübnanlı, Iraklı, İranlı, Filistinli, Dubaili ve Suriyelileri kandıran şirket, projelerinden ev almaları halinde KKTC’de hemen daimi oturma izni alabileceklerine, ayrıca 5 yılda da Türkiye Cumhuriyeti (TC) pasaportu alacaklarına dair sahte vaatler vererek insanlardan depozito alıyor. Söz konusu şirket, ev fiyatlarının ise 45 bin dolardan başladığını lanse ederek, 300 dolar taksitle ev alabileceklerine dair yalanlarına yalanlar ekliyor. 

5w654eq564e6q54we.jpg

OLMAYACAK BİR YERDE PROJE YALANI 

Beyrut Life, proje reklamlarını yayımlandığı internet sitesinde 17 katlık otel ve rezidansın yapılacağı yeri de KKTC haritasında belirtiyor. Haritada projenin yapılacağı belirtilen yer, taş ocaklarının sıklıkla bulunduğu Değirmenlik bölgesi olarak gösteriliyor. Oysaki taş ocakları olmasından dolayı sanayi bölgesi sayılan yerde değil 17 katlı otel ve rezidans, bir katlı binaya dahi izin verilmiyor. Ayrıca Star Kıbrıs’ın yaptığı araştırmaya göre, Beyrut Life’ın Şehir Planlama ’ya herhangi bir proje için başvurusu da bulunmuyor. 

qw546eq546e654qw.jpg

İNGİLİZ PAZARINI BÖYLE KAYBETTİK 

Hayali proje satarak Suudi Arabistanlı, Lübnanlı, Iraklı, İranlı, Filistinli, Dubaili ve Suriyelileri kandıran şirket şimdilik bu ülke insanlarına zarar verse de ileriki vadede KKTC için büyük tehlike oluşturuyor. Şöyle ki; 2004 yılında Annan Planı döneminde inşaat ve yap-sat sektöründe patlama yaşanmış, bunu fırsat bilen yabancı müteahhitler KKTC’de türemiş, başta İngilizler olmak üzere birçok kişiyi dolandırarak mağdur etmişti. Bunların başında gelen Gary John Robb, Arapköy’ün Amarata Vadisi üzerinde 243 konut, 52 apartman ve 25 penthouse projesi başlatmış, projesini tamamlamayı taahhüt edip, 400’ün üzerinde İngiliz vatandaşını dolandırmıştı. Robb’un yanı sıra diğer bazı müteahhitler de peşinatı alıp evi zamanında bitirmemiş, bankalardan borç alabilmek için inşaatları bankalara ipotek karşılığı vermiş ve onlardan ev satın alanları mağdur etmişti. Satın aldıkları evler ipotekli çıkan yabancıların evlerine bankalar el koymuş ve açık artırma yolu ile satılmıştı. Şuanda halen Esentepe bölgesi ve Girne’de de o dönemlerden yarım kalan inşaatlar mevcutken yaşanan bu olaylardan dolayı KKTC inşaat sektörü, İngiliz pazarını kaybetti. 

DOLANDIRICILAR YENİ BİR FIRSATIN PEŞİNDE 

Kaybedilen İngiliz pazarının yerinin son birkaç yıldır Rus pazarı alsa da son dönemlerde Rusya’da yaşanan ekonomik kriz, Rus parasının değerini kaybetmesi gibi etkenlerden dolayı bu pazar da durma noktasına geldi. Almanya, Hollanda, Belçika gibi Avrupa ülkelerinde KKTC’ye emlak alanında talep olsa da son zamanlarda en büyük talep Orta Doğu ve Arap ülkelerinden geliyor. İran, Irak, Suriye, Lübnan, Suudi Arabistan gibi Ülkerlerden birçok kişi hem turizm hem de çocuklarını buradaki üniversitelerde eğitim görürken rahat etmesi için emlak almayı tercih ediyor. 

KKTC’YE İKİNCİ DARBE OLUR 

İşte Orta Doğu ve Arap ülkelerinden KKTC’ye olan talebi fırsata çevirmeye çalışan Beyrut Life isimli şirket, kolları sıvayarak dolandırıcılığa kalkıştı. Reklamlarla yalan vaatler vererek KKTC’de ev satın almak isteyenleri dolandırmaya kalkışan bu şirket, geçmişte İngilizler gibi, Suudi Arabistanlı, Lübnanlı, Iraklı, İranlı, Filistinli, Dubaili ve Suriyelilerin de mağdur olmasına neden olacak. Bu insanların “KKTC kullanılarak dolandırılması” inşaat sektörüne ikinci darbenin vurulmasına yol açacak. Böylelikle İnşaat sektörü, İngiliz pazarı gibi Arap ve Ortadoğu pazarını da kaybedecek. 

ÇOK GEÇ OLMADAN ÖNLEM ALINMALI 

Ülkenin lokomotif sektörü olan inşaat sektörüne vurulacak olan bu ikinci darbe KKTC ekonomisini de büyük oranda etkileyecek. Şimdiden hayali projeyle insanlardan depozito aldıkları öğrenilen Beyrut Life şirketinin yasa dışı faaliyetlerini ortaya çıkaran Star Kıbrıs, yetkilileri önlem almaya çağırıyor.