İzmir'in Çiğli ilçesinde, polisler tarafından beslenen Efe isimli sokak köpeğini hiçbir tehlike yokken polis merkezinin bahçesinde beylik silahı ile vuran komiser yardımcısı M.A. hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Savcılık; komiser yardımcısının "genel güvenliği tehlikeye attığını" gerekçe göstererek iddianame hazırladı. İddianame mahkeme tarafından kabul edilirse dava başlayacak.

Olay, geçen Haziran ayında İzmir'in Çiğli ilçesinde meydana geldi. Komiser yardımcısı M.A.'nın, 3 yıldır polisler tarafından beslenen Efe isimli sokak köpeğini hiçbir tehlike yokken Çiğli Polis Merkezi Amirliği bahçesinde beylik silahı ile vurması güvenlik kameralarına yansıdı. İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu'ndan Avukat Senem Demirel, olayla ilgili komiser yardımcısı hakkında "genel güvenliği tehlikeye atmaktan" savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu hatırlatarak, "Savcılık; komiser yardımcısının kasıtlı olarak bu suçu işlediğini, hedef gözeterek ateş ettiğini, iddialarının aksini ispat edemediğini ve bu sebeple genel güvenliği tehlikeye attığını gerekçe göstererek iddianame hazırlamış. Şuan iddianame kabul aşamasında. İddianame mahkeme tarafından kabul edilirse dava Karşıyaka Adliyesi 3. Asliye Ceza Mahkemesinde başlayacak" dedi.

"KABAHATLER KANUNUNA GÖRE DEĞERLENDİRİLİYOR"

Türkiye'nin hayvan hakları konusunda çok geride olduğunu kaydeden Demirel, bu tip olaylarda uygulanacak olan cezaların Kabahatler Kanununa göre değerlendirildiği bilgisini verdi.

Türk Ceza Kanunu kapsamında hayvanlara karşı işlenen haksız bir fiilin cezai bir müeyyidesi olmadığını kaydeden Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu olayda yaralanan bir hayvan. Uzun süre veterinerde tedavi gördü. Çok şükür iyileşti ve aynı yerde görevine başladı. Fakat yaralanan hayvan olduğundan; Türk Ceza Kanununda bununla ilgili herhangi bir yaptırım olmadığı için sadece genel güvenliği tehlikeye atmaktan, kasıtlı olarak hedef gözeterek ateş ettiği için dava açıldı. İzmir Barosu adına Hayvan Hakları Komisyonu olarak davaya müdahillik talebinde bulunacağız. Mahkemece kabul edilirse hayvan haklarını korumak adına davada müdahil olacağız."

KÖPEK TEDAVİ ALTINA ALINDI

Hayvanseverleri ayağa kaldıran olay, 26 Haziran günü Çiğli Polis Merkezi bahçesinde meydana geldi. Çiğli Polis Merkezinde grup amiri olan komiser yardımcısı M.A., göreve gitmek üzere emniyet binasından çıkıp kapıda bekleyen ekip arabasına binmek istemiş, bu sırada ekip arabasının yanında duran Efe isimli sokak köpeğini gören M.A., bir an duraksayarak ekip arabasında duran beylik silahını alıp iki metre mesafeden köpeğe ateş etmişti. Sağ arka bacağından yaralanan köpek sekerek polis merkezi bahçesinden uzaklaşırken hiçbir şey olmamış gibi davranan M.A. ise ekip arabasına binerek uzaklaştı. Bu anlar ise polis merkezinin kamerasına yansıdı. Hayvanseverler tarafından görülen yaralı köpek Efe, hemen bir veteriner kliniğine kaldırılmış, merminin köpeğin bir kasığından girip kürek kemiğini zedeleyerek öteki kasığından çıktığı belirlenmişti.

Efe’yi vuran komiser yardımcısı hakkında iddianame hazırlandı