Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Brüksel'de saldırganlardan biri daha önce Haziran 2015'te Gaziantep'te yakalayıp sınır dışı ettiğimiz kişidir. Belçikalılar adı geçeni serbest bırakmıştır. Sınır dışı işlemini 14 Temmuz 2015'te notayla Belçika Büyükelçiliğine iletmişiz. Bu kişinin yabancı terörist savaşçı olduğu yönündeki uyarımıza rağmen Belçika terörizmle bağlantısını tespit edememiştir" dedi.

Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus İohannis ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Dünya siyasetinin ittifak halinde gitmesi halinde terörün çözülebileceğini belirten Erdoğan, "Onun için dünya terörü, teröristi ve terörizmi yeniden tanımlamak zorundadır." ifadesini kullandı.

Brüksel'deki terör saldırısına da değinen Erdoğan, "Brüksel'de saldırganlardan biri daha önce Haziran 2015'te Gaziantep'te yakalayıp sınır dışı ettiğimiz kişidir. Sınır dışı işlemini 14 Temmuz 2015'te notayla Belçika Büyükelçiliğine iletmişiz. Belçikalılar adı geçeni serbest bırakmıştır. Bu kişinin yabancı terörist savaşçı olduğu yönündeki uyarımıza rağmen Belçika terörizmle bağlantısını tespit edememiştir. Hatta burada Hollanda da söz konusudur. Kendi isteği üzerine, Hollanda'ya da iade etmişiz. Nota ile oraya da bildirilmiştir. Ülkemizin hassasiyeti bakımından da bunu özellikle ifade ediyorum." diye konuştu.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözünü ettiği yabancı terörist savaşçının, Brüksel saldırılarının faillerinden biri olduğundan şüphelenilen İbrahim El Bakraoi olduğu öğrenildi. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, El Bakraoi geçen Haziran ayında Gaziantep’te yakalanarak Temmuz ayında, idari kararla kendi talebi doğrultusunda Hollanda’ya sınır dışı edildi. Türkiye'nin sınır dışı işlemini gerçekleştirme sırasında, El Bakroi'nin yabancı terörist savaşçı olduğu yolundaki uyarısını birer notayla hem Hollanda'ya hem de Belçika'ya bildirmiş olduğu da kaydedildi. Ancak müteakip süreçte ise ilgili kişinin Belçika makamları tarafından "terörizmle bağlantısı tespit edilemediği için" serbest bırakıldığı öğrenildi.