Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'daki bombalı saldırıdaki son gelişmelerin neler olduğunun sorulması üzerine, “Öncelikle tabi şehitlerimizin sayısı malum 28. Yaralılar da 28'di fakat iyileştikçe onları taburcu ediyorlar. Sayı sürekli azalıyor. İlk etapta 61 yaralımız vardı. Fakat dün itibariyle 28'in altına indi. Tabi bu arada artık halka sökülmeye başladı. Bir defa işin ilk etabında bir canlı bomba durumunda olan kişiyi ismini zikretmeme gerek yok artık biliyorsunuz. Bununla beraber tabi bir de onun yardımcısı konumunda olan kişiler var. Burada tabi bir failin Suriye'den getirilmesi, geldikten sonra belli bir süre Diyarbakır-Ankara-İstanbul arasında bir mekik dokuması ve ondan sonra tabi olay mahallinin birlikte tasarlanması ve buna göre de planlanmış olması var. Şu anda bu gözaltına alınan 14 kişiden, bu sayı birkaç daha artabilir. Ama asıl üzerinde şu anda incelemelerin yapıldığı 2 isim var. Ama bu dün itibariyle 3'e çıktı. Belki bir iki artış daha olabilir ama asıl bu işte aktif rol oynayanlar bunlar. Peki bu kişi kimdir? Canlı bomba kesinlikle bir defa hiç tereddüdümüz yok YPG. O zaten PYD'nin silahlı gücü. Olayın örgüt olarak şu anda faili, her ne kadar üstlenmeseler de YPG ve PYD'dir. Bunlar bu işin faili konumundalar. Bu bizim artık yaptığımız hükümetimizce güvenlik güçlerimizle istihbaratımızla yaptığımız çalışmalarda geldiğimiz nokta burası. Biz bunu tespit ettik. Ama şu anda yargı farklı bir yere gider mi bunu da savcılarımız, gerek yerel gerek Ankara Başsavcısı olarak onlarla da gerekli görüşmeleri yaptık. Onların düşüncelerini bu konuda aldık" ifadelerini kullandı.

“SADECE TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK GEÇİŞTİRMEKTEDİR"

“Şu anda gelinen bu noktada bizim tabi tek üzüntümüz şudur; yani batının anlamamakta direnmesi bizi üzmektedir" diyen Erdoğan, "Çünkü birçok belgeleri bilgileri biz kendilerine aktardığımız halde. Örneğin; bir PKK'yı Avrupa Birliği, terör örgütü olarak ilan etmiştir. Ama şu olayda dahi, dikkat edin terör örgütlerinin adını vermemektedir. Sadece terör örgütü olarak geçiştirmektedir. Bu konuda bizim yanımızda olmaları yaklaşım itibariyle zor olabilir ama bu neticeye varacak bir şey değildir. Yani bizim yanımızdasın da, niçin PKK Avrupa Birliği ülkeleri tarafından kalkıp terör örgütü olarak ilan edilirken PYD'yi YPG'yi hala terör örgütü olarak niye ilan etmiyorsun? Kalk bunları da ilan et. Daha ne istiyorsun bizden. Belge, bilgi, ne istiyorsan bunları sana veriyoruz" dedi.

“BUNLARIN AYDINLIKLA FİLAN YAKINDAN UZAKTAN ALAKASI YOK"

“Bunların yanında yer alan Türkiye'den aydın müsveddesi geçinenler çıktı" diye konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yine nasıl aydınsa bunlar? Şimdi onların yanında yer alıyor. Bunlara karşı benim ülkemde milletimin tavrı olması lazım. Bunların aydınlıkla filan yakından uzaktan alakası yok. Yani bir kaç kitabı olan ve yahut da herhangi bir yerde bir profesörlük unvanı almış olan aydındır diye bir şey yok. Yani bu ülkede vatanının bütünlüğüne milletinin adeta yaşam şartlarına yasam koşullarına can güvenliğine, mal güvenliğine saldırılar var ve bu saldırıları yapanların yanında arkasında olanları nasıl oluyor da bu aydın geçinenler kalkıp onlarla ilgili bu tür bildiriler yayınlıyorlar. En sonunda geliyor bağladığı cümle, 'işte biz Erdoğan'a şöyle böyle falan filan'… Ya siz benim yanımda olsanız ne yazar olmasanız ne yazar. Ben milletimin yanındayım, milletimle beraberim ve bütün teslimiyetim milletimin geleceğine yöneliktir ama bunların milletle ilgili bir derdi yok. Milletime şunu söylüyorum; bu adamların hiç birinin bu ülkede dikili bir taşı yoktur. Onlar 'biz şu kadar öğrenci yetiştirdik, bu kadar örgenci yetiştirdik.' Yetiştirdikleriniz zaten bu işleri yapıyorlar. Siz bu ülkede vatansever milliyetperver bir nesil yetiştirmediniz. Siz ellerine silah verdiniz, üniversitelerimizi kan gölüne dönüştürdünüz. Siz onlarsınız. Şimdi üniversitelerimizde aynı şeyleri yapamadığınız için çıldırıyorsunuz, kuduruyorsunuz olay bu. Onun için biz bütün bu operasyonlarımızı sonuna kadar kararlılıkla sürdüreceğiz. Şehitlerimiz var bundan canımız yanıyor, ciğerlerimiz dağlanıyor. Ama sonuna kadar biz bu mücadeleyi sürdürecek ve Allah'ın izniyle ülkemizi selamete huzura mutluluğa yeniden kavuşturacağız" ifadelerini kullandı.

“SAYIN OBAMA BİR GÖRÜŞMEM OLACAK SAAT 5'TE"

Erdoğan, ABD Dışişleri Sözcüsü Kirby'nin, YPG'ye desteklerinin süreceği yönündeki açıklamalarının sorulması üzerine şunları kaydetti: “Beni Kirby'e muhatap ederseniz yanlış olur. Biraz sonra Sayın Obama bir görüşmem olacak saat 5'te. O görüşmede tabi bunları değerlendireceğiz. Şu anda sözcünün bu açıklamalarının herhangi bir getirisi, götürüsü yoktur. Bir defa Amerika başta olmak üzere zaten bu konularla ilgili olarak biz belgeleri, bilgileri hep aktardık. Ama ne dediler; Kerry biliyorsunuz Sayın Çavuşoğlu'nu aradı ve YPG'nin yaptığı yanlışları Dışişleri Bakanımız ile paylaştı. Demek ki bazı şeyleri şu anda anlamaya başladılar gibi geliyor bana. Biraz sonra Obama ile yaptığımız görüşmede bunları kendileri ile paylaşacağım, tekrar bunları etraflıca kendileri ile görüşeceğiz"

“RUSYA ŞU ANDA NE YAPIYOR? ORADAKİ KATİL REJİMLE, ESED İLE BERABER HAREKET EDİYOR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu örgütlere yaptıkları silah desteklerinin, silah yardımlarının, 'bakın nerede nasıl patladığının artık lütfen görün' bunu söyleyeceğiz. Ben biliyorsunuz aylar önce kendileri ile yaptığım bir görüşmede açık söylemiştim, 'bakın silah yardımı yapıyorsunuz', 3 uçak dolusu silah o gece geldi, bizim bu

görüşmemizden sonra ve o silahların yarısı da DAİŞ'e gitti, yarısı biliyorsunuz PYD'ye, YPG gitmişti. Ve bütün o silahlar kim için patladı? Oradaki siviller için patladı, o insanların ölümüne neden oldu. Şimdi burada kimse kendini temize çıkarabilir mi? Mümkün mü? Gerçek ortada. Ve şu anda aynı şeye Rusya'da ortak oldu. Rusya şu anda ne yapıyor? Oradaki katil rejimle, Esed ile beraber hareket ediyor. Kiminle hareket ediyor? PYD ile YPG ile hareket ediyor. Onlara alan açıyor, açtığı o alana bütün o PYD'lileri, YPG'lileri bütün onları yerleştirmek sureti ile bizim güneyimizde bir koridor oluşturmanın gayreti içindeler. Tabi biz bu koridorun oluşturulmasına müsaade etmeyeceğiz. Onun için de bu Azez'de yaşananlar şu anda bunun gerekçesidir. Bütün bizim top atışlarımız buna yöneliktir ve bu devam edecektir. Türkiye olarak biz sınırlarımızda böyle bir gayri meşru oluşumun asla tribünden izleyicisi olamayacağız" dedi. 

“ŞEREF BEY'İN BÖYLE BİR AÇIKLAMA YAPMASI DOĞRU DEĞİL, YANLIŞTIR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başdanışmanı Şeref Malkoç'un, İncirlik Üssü'nün, ABD'nin uçaklarına kapatılabileceği şeklindeki açıklamalarının sorulması üzerine, “Şefer Bey Böyle bir şey dediğini, demediğinden haberim yok. Bunu neye dayanarak söylemiş onu da bilmiyorum. O konuda zaten Şeref Bey'in böyle bir açıklama yapması doğru değil, yanlıştır. Bunların yetkilileri bellidir. Başta hükümetimizdir. Hükümetimiz bu değerlendirmeleri yapar. O bir hukukçu diliyle belki böyle bir şey söylemiştir. Ama bu hükümetin yetkisinde olan bir konudur" şekilde konuştu.

“ŞU ANDA BUNLAR SUÇÜSTÜ YAKALANMIŞTIR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ak Parti, CHP ve MHP'nin imzaladığı teröre karşı ortak bildirinin, HDP tarafından imzalanmaması konusunda değerlendirmelerinin sorulması üzerine şunları kaydetti:

“Ortaya bir gerçek çıkıyor. Parlamentoda 4 parti var. 3 parti ülkemizdeki bu hainlere karşı ve son Ankara olayındaki bu ihanete karşı birliktelik sağlıyor. Ve hepsi bir dayanışma içerisinde bir bildiri yayınlıyor, altına imzayı koyuyorlar. Ama terör örgütünün parlamentodaki temsilcisi konumunda olan siyasi parti buna imza koymuyor. İşte bu bir ispattır. Bu aynı zamanda bunların suçüstü yakalanmalarıdır. Şu anda bunlar suçüstü yakalanmıştır. Nedir? 3 tane siyasi parti buraya imzasını koyarken, iktidar partisi, ana muhalefet ve MHP, onlar imzayı koyarken, burada kalkıp da diğer siyasi partinin koymaması bir suçüstü yakalanmadır. 'Evet biz dağın, Kandil'in parlamentodaki temsilcisiyiz' demektir. Milletimin de artık bunları çok iyi tanıması lazım. Ama o 200 aydının gördüğünüz gibi gözleri var görmüyor, kulakları var duymuyor. Söyleyecek bir şeyimiz yok"