Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kısıklı'da darbe girişimini protesto edenlere yönelik yaptığı konuşmada, "Şu anda gayet güzel bir şekilde çalışmalar devam ediyor. Hükümetimiz şu anda önemli bir hazırlığın içinde ve çarşamba günü inşallah Milli Güvenlik Kurulumuzu toplayacağız. Milli Güvenlik Kurulundan sonra da bir Bakanlar Kurulu toplantısı yapacağız ve Milli Güvenlik Kurulu ardından Bakanlar Kurulu toplantısıyla da önemli bir kararı açıklayacağız. Şimdi burada açıklamayacağım." dedi.

Erdoğan, yargıda ve emniyet teşkilatında yoğun şekilde adımlar atıldığına değinerek, "Açığa alınanlar var ve yeni yeni görevlendirmeler yapılıyor. Eksikler var hepsinde. İşte çarşamba günkü toplantı inşallah bunların önünü açacak. Hani hep bir sözüm var ya 'İnlerine gireceğiz' diye. Şimdi toptan inlerine gireceğiz" dedi.

'Halkın taleplerini bir kenara koyamazsınız'

Cumhurbaşkanı, idam talepleri konusunda ise yine parlamentoyu işaret etti, parlamentonun böyle bir karar alması durumunda kendisinin bu kararı onaylayacağını söyledi.

"Halkın böyle bir talebi varsa, bunun görüşüleceği yer parlamentodur. Bunların, bu alçakların bombaladığı parlamentodan inşallah görüşülmek suretiyle inanıyorum parlamentodaki siyasi partiler, inanıyorum ki bu konuda en isabetli kararı alacaktır. Ve alınacak böyle bir kararda da onay merci olarak kararımı açıklıyorum. Ben bunu onaylarım. Çünkü gencecik yavrularımızın tanklarla, toplarla şehit edildiği bir ülkede biz siyasiler olarak eğer buna sessiz kalırsak, ebedi alemde bunun hesabını veremeyiz."

"Bugün Amerika’da idam var mı? Rusya’da, Çin’de var mı? Dünyanın değişik yerlerinde var mı? Sadece Avrupa Birliği üyesi ülkelerde yok. Biz buna bir imza attık. Bizden önce attılar. Böyle bir durum var. Doğru. Fakat bu imzalar atıldığı gibi bunlar geri de alınabilir. Yeter ki parlamentomuz bu kararı alsın." 

Gülen'le röportaja tepki

Adalet Bakanlığının bu hafta dosyaları hazırlayacağını ve ABD'den Fetullah Gülen'i isteteceğini açıklayan Recep Tayyip Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ulusal medyamızda birkaçı dışında, sağolsunlar bir birliktelik gördüm, bir beraberlik gördüm. Fakat uluslararası medyada Pensilvanya'yı ziyaret edenler var. Ben buradan dünyadaki uluslararası medyaya sesleniyorum: Ey medya, ABD'de çifte kuleler yıkıldığı zaman, acaba bu uluslararası medya gidip de Bin Ladin'le bir röportaj yapsaydı buna nasıl bakardınız?"

"İsteseler de istemeseler de Taksim'deki kışla tarihine uygun olarak yapılacak"

Taksim Meydanı ve Saraçhane Parkı'nda canlı yayınla kendisini izleyenleri selamlayan Erdoğan, Taksim'dekilere müjdeleri olduğunu belirterek, şunları aktardı:

"Taksim'deki kışla inşallah isteseler de istemeseler de tarihine uygun olarak o da yapılacak. Orada bir tarih müzesi yapacağız, bir şehir müzesi yapacağız."

'Ortada tereddütlü alan yok'

Gece saatlerinde yayınlanan video mesajında ise Erdoğan, şunları söyledi:

"Bir tarafta Fethullahçı Terör Örgütü mensupları ve onları destekleyenlerin ülkemizi, milletimizi, geleceğimizi teslim almaya yönelik girişimi vardır, diğer tarafta ise iradesine, demokrasisine, istiklaline ve istikbaline canı pahasına sahip çıkan bir millet vardır. Darbe teşebbüsçüleriyle millet arasında gri bir alan oluşturmaya çalışanlar ise hükmen terör örgütü mensubudur. Çünkü ortada böyle bir tereddütlü alan yoktur. Yapılan teşebbüsün adı, vatana ihanettir."

'Her partiden, her hayat biçiminden vatandaşlarımız...'

"Böyle günler parti taassubu yapılacak, ideolojik saplantılarla hareket edilecek, meşrep ve görüş farklılıkları ön plana çıkartılacak, kişisel husumetlerle gözler karartılacak günler değildir. 15 Temmuz'dan itibaren Türkiye'nin tüm şehirlerinde, meydanlarında, sokaklarında her partiden, görüşten, hayat biçiminden vatandaşlarımız, iradesine, demokrasisine, geleceğine sahip çıkmak için aynı duyguyla, heyecanla, kararlılıkla bir araya gelmiştir." 

"1960 darbesinde, Menderes ve arkadaşlarına, 1980 darbesinde, bir sağdan bir soldan anlayışıyla dar ağaçlarına gönderilen gençlerine sahip çıkamamanın yıllardır acısını yaşayan milletimiz, 15 Temmuz 2016’da bu gidişe 'dur' demiştir. Ülkemiz tarihinde ilk defa bu çapta bir silahlı darbe teşebbüsü, bizzat millet tarafından engellenmiştir."

'En çok katkı Emniyet teşkilatının'

"Bu darbe girişiminin başarısızlığa uğramasında büyük katkısı olan emniyet teşkilatımızın her bir mensubuna, en kalbi şükranlarımı sunuyorum."

Kaynak: AA