Türkiye Cumhuriyeti (TC) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'ye, Irak'a, Ortadoğu'ya huzur ve barış getirmek için dünya liderlerine el ele verme çağrısı yaptı.

Anadolu Ajansı'nın (AA) Global İletişim Ortağı olduğu 23. Dünya Enerji Kongresi’nde konuşan Erdoğan, “Halep'teki küçük bir çocuk şöyle ufka baktığında içi umutla dolmalı, Suriye'de çatışmaların durması ve insani yardımların hiçbir kısıtlama olmadan ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için gelin hep birlikte gayret sarf edelim” dedi.

“Musul'un hem DAEŞ tehdidinden hem mezhepçilik baskısından kurtarılabilmesi için gelin birlikte mücadele edelim” ifadelerine yer veren Erdoğan, “Kendi topraklarımızda nasıl yoğun ve başarılı bir mücadele yürütüyorsak ülkemize yönelik terör tehditlerinin kaynağı durumundaki Suriye ve Irak'ta da aynı hakka sahip olduğumuza inanıyorum. Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki mücadelesi alelade bir tercih değil, hayati bir zorunluluktur” şeklinde konuştu.

Erdoğan, Dünya Enerji Kongresiyle ilgili hedefleri ise,  “Amacımız, bu kongrenin hem enerji konusunda geleceğe yönelik vizyon ve senaryolar hakkında görüş alışverişinde bulunulduğu bir zemin haline dönüşmesini hem de enerjinin barışın ve adaletin aracı haline getirilmesini sağlamaktır” şeklinde aktardı.

“ÜÇÜNCÜ NÜKLEER SANTRAL PROJESİNİ HAYATA GEÇİRMENİN ARAYIŞI İÇERİSİNDEYİZ”

Türkiye'nin önem verdiği bir alanlardan birinin nükleer enerji olduğunu kaydeden Erdoğan, "Şimdi de üçüncü nükleer santral projesini hayata geçirmenin arayışı içerisindeyiz. Zira ileri teknoloji noktasında, bizim ciddi noktada bir enerji potansiyeline ihtiyacımız var. Hedefimiz, önümüzdeki yıllarda elektrik üretimimizin yaklaşık yüzde 10'unun nükleer enerjiden karşılanmasıdır" dedi.

Bu senenin sonunda ve 2017 yılında çok kritik adımlar atacaklarını, bu alanda büyük yatırımlar gerçekleştireceklerini de açıklayan TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Böylece doğalgaz ticaretinde bölgemizdeki tüm ülkeler için güvenilir bir ortak haline gelme hedefimize, bir adım daha yaklaşacağız" ifadelerine yer verdi.

Türkiye'ye güvenen, bu ülkeye yatırım yapan asla pişman olmadığını da kaydeden Erdoğan, “Bundan sonra da pişman olmayacaktır"  ifadesine yer verdi.

Günümüzde küresel altyapı yatırım ihtiyacının çok büyük bir bölümünü enerji yatırımının oluşturduğunu belirten Erdoğan, “Ancak son dönemde düşen petrol fiyatlarının enerji yatırımlarını olumsuz etkileme ihtimali üzerinde önemle durmamız gerektiğini düşünüyorum" diye kaydetti.

Erdoğan, "Bugün ertelenen yatırım kararlarının gelecekte enerji güvenliği üzerinde olumsuz etkide bulunması kaçınılmazdır. Bunu önlemek için daha yakın bir koordinasyon ve iş birliği içerisinde çalışmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.