Mert ÖZDEŞ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) 2015 yılının nisan ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimine bağımsız aday olarak katılacağını açıklayan Kudret Özersay dün, Diyalog TV’de katıldığı programda önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun yeniden aday olduğunu açıklamasına şaşırmadığını söyleyen Özersay, “Sayın Eroğlu’nun adaylığı sürpriz olmadı benim için. Sağın yada solun adayı gibi yakıştırmaların bilinçli olarak yapıldığını düşünüyorum. Beni iyi tanıyan herkesin bildiği gibi ben halkın adayıyım” dedi.
Özersay, bağımsız aday olduklarını açıklayan Derviş Eroğlu ve Mustafa Akıncı’nın, tarafsız ve bağımsız olduğuna halkın inanmadığını savunarak, “İlginç olan şudur. Bu kadar yıldır belirli bir siyasi bir partiden olan, belirli bir  parti içinden aday olmuş isimler çıkıp ta ben bağımsızım dediğinde toplumun buna inanacağını düşünmüyorum. Bu sadece Derviş Eroğlu’nun adaylığı için değil, Mustafa Akıncı için de geçerlidir. Bağımsızım dediğinizde bağımsız olmuyorsunuz” ifadelerini kullandı.
Özersay, sözlerine şöyle devam etti.
“Toplumun ihtiyacı olan, adam kayırmacılık ve partizanlık yapmayacak olan, içeride ve dışarıda siyasi liderlik gösterecek olan bir cumhurbaşkanıdır. Gerçek anlamda bir cumhurbaşkanı hukuksal, kurumsal ve duygusal olarak bir partiye olmayan bir cumhurbaşkanıdır. Hiçbir şey olmasa bile duygusal olarak bir partiye yakın olan bir cumhurbaşkanı günün sonunda bir adam kayırmacılık yoluna gidecektir. O yüzden Cumhurbaşkanı bağımsız olmalıdır. Gerçek anlamda değişim, gerçek anlamda tarafsız bir Cumhurbaşkanı seçmekten geçer. Kudret Özersay, bu yüzden gerçek anlamda tarafsız ve bağımsız Cumhurbaşkanı adayıdır. Siyasette gerçek anlamda bir değişime ihtiyaç vardır. Bu kadar yıldır siyasetin içinde yer almış olan ve geçmişte Bakan, Başbakan, Başbakan Yardımcısı, Meclis Başkanı gibi görevler yapmış olan isimler değil, artık temiz ve dürüst siyaseti tarafsız bir biçimde aynı zamanda sorunların çözümünü dinamik bir şekilde çözecek bir Cumhurbaşkanını ihtiyaç vardır.”

Bütün adaylar iddialı
Özersay, seçim sonuçlarının şimdiden öngörülebilir olmadığını, adaylıkların erken açıklanarak Kuzey Kıbrıs tarihinde bir ilk yaşandığını söyleyerek, “Olağan olarak adaylıklar Ocak’ta açıklanırken şimdi Eylül-Ekim gibi çok sayıda adaylık açıklanmış durumda. Bir anlamda erkene alınmış ve seçim süreci uzatılmış gibi bir durum var fiiliyatta. Adaylara baktığımızda iki tane güçlü aday gibi bir seçim yaşamıyoruz. Bütün adayların kedine göre bir iddiası var. Son yaşadığımız seçimler ve referandum sonucuna baktığımızda ve siyasi partilerin kendi içinde kimi aday göstereyim tartışmalarına baktığımızda bu seçimin sonucunu ön görmek mümkün değil” dedi.