“Rum tarafının ‘asla kabul etmeyiz’ dediği Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi olmazsa olmazdır” diyen Eroğlu, “Bazılarının sırf muhalefet olsun diye Kıbrıs konusunda yaptıkları suçlamalar karşı tarafa koz vermekten başka işe yaramıyor” ifadesine yer verdi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, Eroğlu, dün Girne ilçesine bağlı, Doğanköy, Karakum, Ozanköy ve Beylerbeyi’ni ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya geldi, 19 Nisan cumhurbaşkanlığı seçimleri ve Kıbrıs konusunda konuşma yaptı.

Ziyaretlerinde Kıbrıs konusundaki gelişmeleri anlatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Bazı adayların ‘Eroğlu hatalı olmasaydı, Anastasiadis masadan kaçmazdı’ dediğine dikkat çekti ve şöyle devam etti:

“HALK HER ŞEYİ BİLİYOR”

“Bunları söyleyenler halkı aldatabileceğini sanıyorsa aldanıyor. Halk her şeyi biliyor. Anastasiades’in masaya bizim zorlamamızla oturduğunu, ikinci kez kaçtığını, amacının görüşme ve sonuç alma değil oyalama olduğunu halk biliyor.

Anastasiades yeniden masaya oturmak içinse kabul edilemez şartlar ileri sürüyor. Halk bunları da görüyor ve düşüncesi kamuoyu yoklamalarına yansıyor. Eminim sandığa da yansıyacak ve halk yanıtını verecek.”

“DOĞU AKDENİZ’DE KAN AKMAYAN TEK ÜLKE KIBRIS”

Doğu Akdeniz’de kan akmayan tek ülkenin Kıbrıs olduğunu söyleyen Eroğlu, Türkiye’nin garantisi sayesinde adada kan dökülmediğini belirtti.

“Rum tarafının ‘asla kabul etmeyiz’ dediği Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi olmazsa olmazdır” diyen Derviş Eroğlu, “Huzur ve güven içinde yaşamamızın tek dayanağı budur” ifadesini kullandı.

“ANASTASİADİS ‘KIBRIS CUMHURİYETİ DEVAM EDECEK’ DEDİ”

Eroğlu konuşmasına şöyle devam etti:

“Şimdi doğal gaz konusu gündemdedir. Bizim de hakkımız olduğunu söylüyorlar. Ancak bu hakkı çözümden sonra vereceklerini de söylüyorlar. Benim bir önerim vardı. Ortak bir komite kurulsun, gazın çıkışından, pazarlanışına kadar işbirliği içinde olunsun, Bir Rum, bir Türk bir de BM Genel Sekreteri’nin olacağı komitede, geliri bir bankada koruyalım ve çözüm sonrası ortaya çıkacak masrafları bu şekilde karşılayalım dedik.

Bu önerimizi 2011’de yaptık ama Hristofyas reddetti. 2012’de bir öneri daha yaptım. Anlaşma olsa da olmasa da doğalgazın Türkiye üzerinden pazarlanmasını söyledik. Bunu da reddetti. Anastasiadis geçenlerde, doğalgazla ilgili ‘Türkler hiçbir öneri yapmadı’ dedi. Yalan söyledi.

Ama o yalanı kadar çok önemli bir şey daha söyledi: ‘Kıbrıs Cumhuriyeti devam edecek’ dedi. Biz 1963’te bu cumhuriyetten dışlandık. Yıllarca yokluk içinde sıkı çektik. Şimdi bana devam edecek diyorsun. Halbuki BM parametrelerinde ‘iki kurucu devletin kuracağı yeni bir ortaklık’ deniyor. Bunu reddediyorsun, 11 Şubat ortak açıklama metnini de reddediyorsun. Bu şartlarda her şeyi reddeden bir Rum tarafı var. Ama gelin görün ki içimizdekilerin bir kısmı beni kötüleyecek diye uzlaşmaz olduğumu söylüyor.”

“HERKES ANLAŞMA İSTİYOR”

KKTC’de herkesin anlaşma istediğini ancak kimsenin yerinde olmak istemediğine işaret eden Derviş Eroğlu, “Bir anlaşma yapacaksam ve benim insanlarım göçmen olacaksa, anlaşmanın yapıldığı ilk gün 100 bin kişi göçmen durumuna düşecekse, bu antlaşma çoğu insanımızı üzecek, perişan edecekse o antlaşma tamamdır denilebilir mi?’diye sordu.

Eroğlu’na ziyaretleri esnasında Meclis Başkan Yardımcısı ve UBP Girne Milletvekili Ünal Üstel, UBP Girne İlçe Başkanı ve Milletvekili Kutlu Evren, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ve eski milletvekili İlkay Kamil eşlik etti.