TC Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kıbrıs'a su götüren KKTC Su Temin Projesi'nin temmuz ayında tamamlanacağını açıkladı.

TC Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu,Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi'nde partisinin seçim bürosunun açılışına katıldı. Açılışın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Eroğlu, Kıbrıs'a temmuz ayında su verilmeye başlanacağını söyledi. Bakan Eroğlu, "Kıbrıs'a su götüren projede bütün kara yapıları bitti. Alaköprü Barajı'nı Türkiye tarafında inşa ettik. Su tutmaya başladık. Sular yükseliyor. Ayrıca Alaköprü'den Anamur'a su getirecek kara hattı, orada 10 bin metreküplük Anamuryum deposu tamamlandı. Türkiye tarafında her şey bitti. Kıbrıstarafında Geçitköy Barajı'nı inşaa ettik. Orada terfi merkezi ve terfi hatları bitti. İçme suyu arıtma tesisi ve onun dağıtım hatları yapılıyor. Sadece 80 kilometrelik deniz geçişi var. Bu sene çok şiddetli kış oldu. Şu anda (denizin altına) günde 1 kilometre boru döşüyoruz. Allah nasip ederse temmuz ayında su vereceğiz. Bu asrın projesi. 1.5 milyar dolarlık bir yatırım yapıyoruz. Kıbrıs'ı kurtarıyoruz" diye konuştu.

"BARAJLAR YÜZDE 50- 75 DOLU"

Barajlarının doluluk durumu da sorulan Bakan Eroğlu, barajlarının bu yıl yoğun yağışlarla dolduğunu anlattı. Türkiye'nin 2015 yılında herhangi bir su sıkıntısının olmadığını vurgulayan Bakan Eroğlu, "Hatta geçen seneki kuraklığa rağmen İstanbul, Bursa, İzmir,Kocaeli, Mardin ve Kars gibi illere su sıkıntısı çektirmeden su verdik. Sulamalar için herhangi bir endişe yok. Şu anda barajlarımız yüzde 50- 75'de dolu, şu mevsimde bile. Sulamalarda yeterince suyumuz var, hatta fazla suyumuz bile var. İçme ve kullanma suyunda bir problem yok. Allah'a şükür bu sene yağışlı mevsim" dedi.

"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ YOK"

Bin günde bin gölet sulamasını tamamladıklarını ve 268 barajın inşaatını yaptıklarını kaydeden Bakan Eroğlu, şu anda 6 milyon hektar alanı sulayacak sulama tesislerinin varlığından bahsetti. GazetecilerinVan'ın Bahçesaray İlçesi'nde dün yağan kar yağışıyla Türkiye'de bir iklim değişikliği olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine Bakan Eroğlu, şöyle dedi:

"İklim değişikliği yok. Yaptığımız çalışmalarla bazı yıllar, sulak bazı yıllar ise kurak oluyor.Türkiye'de 7 yılda bir kısmi kuraklık oluyor. Türkiye'de en son 1994 yılında kuraklık vardı. Sonra 7 yıl sonra bir kuraklık vardı. 2008 yılında da yine kuraklık vardı. 2014 yılında yani geçen sene yine kuraklık oldu. 1- 3 yıllarda kuraklık olur, ondan sonra sulak yıllar geliyor. Ona göre biz de tedbir alıyoruz. Bu sene yağışlar fazlaydı bu yüzden barajlar dolu."