Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “Maraş gerçek sahibine verilecek” sözüne bir tepki de emekli Tuğgeneral Nejat Eslen’den geldi

"Kıbrıs’ın kaderi Mustafa Akıncı’ya emanet edilemez. Hükümet Kıbrıs’ın önemini Akıncı’ya bir an önce anlatmalı."

KKTC’nin yeni Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “Gerçek sahipleri kimse Maraş ona verilecek” şeklindeki açıklamalarına bir tepki de emekli Tuğgeneral Nejat Eslen’den geldi. Kıbrıs’ın Türkiye açısından stratejik öneme sahip olduğunu belirten Eslen “Kıbrıs küresel ve bölgesel açıdan önemli bir konumda. Kıbrıs’ın kaderi Mustafa Akıncı’ya emanet edilemez. Hükümet Kıbrıs’ın önemini Akıncı’ya anlatmalı” dedi.

"Türkiye kuşatılır"

Nejat Eslen, Kıbrıs’ın kontrol dışına çıkması halinde Türkiye’nin kuşatma altına girmesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Yunanistan’ın, Girit, Rodos ve Kıbrıs hattı ile Türkiye’yi güneyden abluka altına alacağına dikkat çeken Eslen, “Kıbrıs kontrol dışına çıkarsa Ege’den kuşatılan Türkiye Akdeniz’de de aynı durum ile karşı karşıya kalır” diye konuştu. Dünya’da ticaretinin yüzde 90’ının deniz yoluyla yapıldığını anlatan Eslen, Kıbrıs’ın Cebelitarık boğazından başlayan, Malta adasını içine alan ve oradan da Süveyş Kanalı’na uzanan stratejik bir yol üzerinde bulunduğunu anımsattı. Kıbrıs’ın sadece bölgesel değil küresel önemi olduğunu da kaydeden Eslen şunları söyledi: “Kıbrıs Doğu Akdeniz’i kontrol ediyor. Doğu Akdeniz’de Süveyş Kanalı’nı Kızıldeniz’e, Basra Körfezini, Hürmüz boğazını da kontrol ediyor. Orta Doğu’nun tamamını kontrol ediyor. Orta Doğu’nun enerji yollarını ve kaynaklarını da kontrol ediyor. Bu nedenle Kıbrıs çok önemli bir yerdir. Kıbrıs’ta bir hava gücü bulundurduğunuz zaman bütün enerji yollarını deniz ticaret yolarını, Anadolu’yu, Kafkasları, Balkanları etkilemeniz mümkündür.”

"Şehitler unutulmasın"

Akıncı ile Rum liderin anlaşmasının sorunların bitmesi anlamına gelmeyeceğini de ifade eden Eslen, Kıbrıs’ın şehitlerin kanı pahasına alındığı gerçeğinin unutulmamasını istedi. Eslen, şöyle dedi: “Türk askerlerinin Kıbrıs’ta şehit olduğunu kimse unutmasın. Annan Planı’na Rumlar ‘Hayır’ deyip sonra Avrupa Birliği’ne girdiler. Avrupa Birliği’nin sorunlu ülkeleri bünyelerine kabul etmeme gibi bir prensibi var. Bunu Kıbrıs’ta neden uygulamadılar. Rum tarafı Avrupa Birliği’ne girdi Türk tarafı mağdur oldu.” 

Kaynak: Yeniçağ Gazetesi