Başbakan Yardımcılığı Müsteşarı Hüda Hüdaverdi, ev kadınlarının kalkındırılması için Kalkınma Bankası üzerinden yeni düşük faizli ve bir yıl ödemesiz kredilerin verileceğini açıkladı. Hüdaverdi, yeni iş kurmak isteyen girişimcilere ve iş büyütmek isteyen zanaatkârlara kadar tüm kesimlere krediler dağıtılacağını da belirtti.

Evli, bekâr, çocuklu, çocuksuz tüm ev kadınlarının kalkındırılması, iş kurmalarının sağlanması için, önümüzdeki günlerde düşük faizli ve 1 yıl ödemesiz krediler verileceğini belirten Hüda Hüdaverdi, verilecek kredilerde kadınların ev hanımı olmasının yeterli olacağını ve başka hiçbir teminat aranmayacağını söyledi.

Abbas ELMAS

Kalkınma Bankası üzerinden verilecek yeni krediler gündemde. Özellikle toplumu kalkındırma amacı güdülecek kredilerde kâr amacı güdülmeden düşük faiz uygulanacağı belirtildi. Haberal Kıbrıslı’ya konuşan Başbakan Yardımcılığı Müsteşarı Hüda Hüdaverdi, ev kadınlarından yeni iş kurmak isteyen girişimcilere ve iş büyütmek isteyen zanaatkârlara kadar tüm kesimlere krediler dağıtılacağını kaydetti.

“Hasta kan kaybediyor”

Başbakan Yardımcılığı Müsteşarı Hüda Hüdaverdi “Ekonomideki şu anki en büyük sıkıntı kan eksikliği. Hastadan sürekli kan çekiliyor. Hasta ölmek üzere. Devletin öncelikli görevi hastayı beslemesi ve canlandırması, hayata döndürmesidir” diyerek, ülkede yaşanan ekonomik sıkıntıya dikkat çekti. Şu anda ekonomideki en büyük sorunun sirkülâsyondaki para azlığının olduğuna değinen Hüdaverdi, ekonomideki para sirkülâsyonunu artırmak için Kalkınma Bankası üzerinden bir grup krediler ürettiklerini, şu ana kadar ülke genelinde 30 adet öğrenci yurdu yapılması için krediler verildiğini belirtti. İkinci etap olarak sanayi bölgesinde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmeler için krediler verileceğini belirten Hüdaverdi, uzun vadeli ve ucuz faizli yeni yatırımcılar veya iş büyütmek isteyenler için krediler verileceğini söyledi. Hüda Hüdaverdi, 150 bin ABD doları üst limit olmak üzere çeşitli kredilerin dağıtılacağını aktardı.

Ev kadınlarına 60 ay taksitli kredi

Ev Kadınlarına 50 bin TL limitli krediler verileceğini belirten Hüdaverdi, ev kadınlarının hangi iş alanına yönelik iş kuracaklarsa kursunlar, yapacakları işle ilgili Kalkınma Bankası’na proje sunmaları ve istedikleri kredileri ne şekilde kullanacaklarıyla ilgili planları sunmalarının yeterli olacağını kaydetti. Ev kadınlarından, sözünden ve projesinden başka teminat istenmeyeceğini ifade eden Hüdaverdi, verilecek kredilerin esas amacının ev kadınlarına bir gelecek sağlamak amacı taşındığını söyledi. Verilecek kredilerin 60 ay taksite bölündüğünü anlatan Hüdaverdi, 60 aylık taksitin ilk 12 ayının ödemesiz olacağını söyledi.

Faizlerde yükselme olmayacak

Kalkınma Bankası faiz oranının 4.50’den 3.25’e indirildiğini ifade eden Hüda Hüdaverdi, kalkındırma kredilerinde alınacak borçlarda, borç çekildikten sonra faizlerde yükseltme kesinlikle olmayacağını, tam aksine faizlerin düşürülebileceğini söyledi. Verilecek tüm kredilerin tamamen kalkındırma amaçlı olduğunu ifade eden Hüda Hüdaverdi, Kalkınma Bankası’nın bu kredilerde kar amacı gütmediğini, tamamen toplumu bağımsızlaştırma ve kalkındırma amacı güttüğünü açıkladı. Hüdaverdi, söz konusu kredilerin ilerleyen günlerde Kalkınma Bankası tarafından da açıklanacağını ifade etti.