Eskişehir'de cam sanatı ile uğraşan 43 yaşındaki Şeniz Erden, atık şişeleri adeta bir sanat eseri haline getiriyor.

1972 doğumlu olan Şeniz Erden, 22 yıl boyunca yaptığı ve asıl mesleği olan diş protez teknikerliğinden emekli olduktan sonra, cam işleme sanatına başladı. 4 senedir cam ile uğraşan ve cam şişelerin atılıp ziyan olmasına gönlü el vermeyen Erden, şişeleri ısıtarak verdiği şekillerle onları birer dekoratif eşya haline getiriyor. Erden, atık içki şişelerinin ağız kısmını eriterek, onlara kelebek, kuğu ve mumluk gibi şekiller veriyor.

"GERİ DÖNÜŞÜME KATKIDA BULUNALIM İSTEDİK"

Emekli olduktan sonra bu işe başladığını anlatan Şeniz Erden, yaklaşık 4 senedir cam ile uğraştığını belirtti. Camın atılıp ziyan olmasına gönlünün el vermediğini vurgulayan Erden, "Camın bazılarının geri dönüşümü olmadığını gördükten sonra atılıp ziyan olmasına gönlüm el vermediği için Eskişehir'deki birçok arkadaşımla beraber bunları dönüştürme yoluna gittik. Eskişehir'de cam sanatları çok canlandı. Bunları yaparken biz de geri dönüşüme katkıda bulunalım diye içki şişelerini farklı şekiller haline getirdik. Kimisini kuğu yaptık, kimisini kelebek yaptık, kimisini uzattık mumluk haline getirdik. Bunlar bir şekilde geri dönüşüm olsun, topluma tekrar kazandırılsın diye yaptığımız ürünler" dedi.

"ERKEKLER DAHA ÇOK İLGİ GÖSTERİYOR"

Kendilerine gelen tepkilerin genellikle kişiye göre değiştiğini vurgulayan Erden, şişelere erkeklerin daha çok ilgi gösterdiğini aktardı. Erden, "Oldukça yoğun tepkiler var. Değişiyor tabi ki tepkiler. Kimisi çok memnun oluyor geri dönüşüm olarak kullandığımızdan. Kimisi evinde bu tür şişeleri bulundurmak istemediğini ve başka şişelerde yapıp yapamayacağımızı soruyor. Kimisi de çok gereksiz olduğunu söylüyor, ama yoğun bir ilgi var. Erkekler daha çok ilgi gösteriyor içki şişelerine. Özellikle babalarına ya da arkadaşlarına sürpriz hediyeler olarak almak istiyorlar. Kadınlar çoğunlukla masalarda kullanmak için talep ediyorlar. Yani "Bunların içine zeytinyağı koyabilir miyiz? Limon koyabilir miyiz? Sirke koyabilir miyiz?" şeklinde geliyor. Özellikle kapakları da kapanan şişeler de olduğunda masalarda kullanım amaçlı kullanıyorlar. Diğerleri de dekoratif amaçlı olarak kullanılıyor" ifadelerini kullandı.

Geri dönüşümden sanata

Geri dönüşümden sanata

Geri dönüşümden sanata

Geri dönüşümden sanata